Advertentie wordt geladen…

Nima kocht een kerk, die brandde af en nu komt er een tof nieuwbouwproject

Mina en Nima Julianakerk Heijplaat
Foto: indebuurt Rotterdam

Als student aan de TU Delft kocht Nima de Julianakerk op Heijplaat voor een symbolisch bedrag. Hij wilde het gebouw, dat al tien jaar leegstond, gebruiken voor zijn afstudeerproject. Tijdens zijn studietijd zou hij er met vijf vrienden gaan wonen. Tot de kerk werd getroffen door een fatale brand op zondag 6 augustus 2017.

Advertentie wordt geladen…

Nima raakte alles kwijt wat hij in zijn leven had verzameld. Zijn zusje Mina zag al haar schilderijen in rook opgaan. En Heijplaat raakte een stukje van z’n ziel kwijt. Sinds die vreselijke avond beschouwt Nima het als zijn missie om toch nog iets van de Julianakerk te behouden voor het havendorp. Hij ontwierp zijn eerste eigen nieuwbouwproject JUUL, met de overgebleven resten van de kerk als basis.

Lees verder onder de foto >

Julianakerk 2018 01 12 foto Joke Schot (6)
Foto: Joke Schot

De dag van de brand

Nima (nu 29) was de dag van de brand net terug in Rotterdam toen de eerste berichtjes op zijn telefoon verschenen. Na drie weken vakantie zou hij met vijf vrienden in de Julianakerk gaan wonen. Al zijn spullen waren er al naartoe verhuisd. “Eerst dacht ik nog aan een klein brandje dat wel snel geblust zou zijn. Even later ontplofte mijn telefoon en kreeg ik in de gaten hoe serieus het was. Ik ben er zo snel mogelijk heengegaan. Toen ik aankwam was al snel duidelijk dat het gebouw niet meer te redden was.”

Het was het einde van dé kerk (er waren er drie, de Julianakerk was de grootste) van Heijplaat. De Nederlandse Hervormde Kerk was in 1930 gebouwd in opdracht van de RDM, de scheepswerf die allesoverheersend was in het dorp. Deze eeuw kwam het gebouw jaren leeg te staan. Na tien jaar wist eigenaar Woonbron nog steeds niet wat er mee te doen en kwam het via een symbolisch bedrag in handen van Nima.

Rook bij de Erasmusbrug

Zijn zusje Mina (23) gebruikte de kerk als atelier. Alles wat ze ooit had geschilderd, stond op Heijplaat. Ze was de bewuste dag op het festival Duizel in het Park. Toen ze een beetje aangeschoten het Vroesenpark uit wandelde, kwamen ook op haar telefoon de eerste berichtjes binnen. In paniek ging ze naar het huis van haar moeder, waar ze hoorde dat Nima in ieder geval niet ín de brandende kerk was toen het mis ging. Een vriend bood een lift aan en ook zij scheurde zo snel mogelijk naar de plek des onheils. Mina: “Op de Erasmusbrug zagen we de rook al.”

Ter plekke zag Nima inmiddels dat het helemaal mis was, te midden van de massaal uitgerukte brandweer en omringd door zo ongeveer iedereen uit het dorp. Met de hand voor de mond en tranen in de ogen zagen de bewoners van Heijplaat hun beeldbepalende kerkgebouw tot de grond toe afbranden. Tientallen omwonenden moesten geëvacueerd worden. “Na de brand verzamelde iedereen in het buurthuis. Daar voelde ik voor de eerste keer het warme dorpsgevoel dat op Heijplaat heerst.”

Van hoarder naar minimalist

De kersverse kerkeigenaar raakte alles kwijt die dag. Nima en zijn vrienden hadden hun huurwoning al opgezegd en hun spullen naar de kerk verhuisd. Nima: “Voor de brand was ik echt een hoarder; ik verzamelde alles, stenen, munten. noem maar op. Door de brand ben ik, een beetje gedwongen, een minimalist geworden. Ik had alleen nog een pak dat bij mijn moeder in de kast hing.” Samen met zijn vrienden vond hij al snel een woning op de hoek van de Nieuwe Binnenweg. “Daar hebben we een te gekke tijd gehad.”

Zijn zusje Mina zou niet in de Julianakerk gaan wonen, maar had er wel een atelier. “Ik schilder graag, maar woon zelf op dertig vierkante meter, dus heb er nauwelijks ruimte voor”, zegt ze. “Ik had de mooiste plek in het pand met uitzicht over de hele kerk.” De brand verwoestte al haar schilderijen, ze hadden een enorme emotionele waarde. “Alles wat ik ooit op school had gemaakt was weg. Eén groot schilderij hing bij mij thuis. Het was niet echt mijn lievelings, maar nu betekent het veel voor me.”

Brandoorzaak

Waardoor de brand is ontstaan, is nooit met zekerheid vastgesteld. Het meest waarschijnlijk is dat de enige oude ventilator die nog niet was vervangen, de ellende heeft veroorzaakt. “Waarschijnlijk heeft die aangestaan en is die oververhit geraakt. Het was ook nog eens heel droog in die maand.”

Lees verder onder de foto’s >

Van pleinbios tot diners

Een paar dagen na de brand begon Nima al schetsen te maken van de Julianakerk. Wat zou hij op deze plek gaan doen? “In 2018 en 2019 hebben we allerlei tijdelijke evenementen georganiseerd. Op een gegeven moment zaten hier, tussen de overgebleven muren, 350 mensen film te kijken van de Pleinbioscoop. We hebben toen ook met z’n allen gegeten op de binnenplaats. En zie je daar die doodskist? Die is blijven liggen na een halloweenfeest voor de buurtkinderen.”

De woorden ‘buurt’ en ‘dorp’ vielen vaak als Nima nadacht over de toekomst. In alle plannen moest basis zijn dat de kerk zoveel mogelijk voor Heijplaat behouden zou blijven, wat er van over was dan. “Die verdrietige avond moet uiteindelijk toch iets moois voor de wijk opleveren. Ik heb tientallen tekeningen gemaakt. Het uitgangspunt was altijd dat de buurt er iets aan moest hebben, sociale monumentaliteit noem ik dat zelf. Ik heb gedacht aan een supermarkt, een gezondheidscentrum of een theater. Dat lukte allemaal niet.”

Lees verder onder de impressies >

JUUL

Het uiteindelijke ontwerp heet JUUL: een kleinschalig nieuwbouwproject van vier huizen. “Aan beide kanten van de oude kerk zijn twee woningen. Het midden blijft open en wordt een gezamenlijke binnentuin”, legt Nima uit. “Ik hoop dat deze plek ook door de buurtbewoners gebruikt kan worden. Dat de mensen die in JUUL gaan wonen hun buren af en toe uitnodigen voor een barbecue in het hofje.”

De woningen in JUUL zijn zo’n 105 tot 110 vierkante meter groot. “Het zijn gezinswoningen die comfortabel zijn met één kind. Voor een grotere familie is het waarschijnlijk tijd om door te verhuizen”, aldus Nima. “Je hebt sowieso een gigantische tuin.” Het bijzonderste deel van de kerk blijft de toren. De verwoeste spits wordt namelijk hersteld met klimop. Door middel van een stalen constructie wordt de oude torenpunt nagebootst en daar zullen groene planten langs groeien en boven Heijplaat uitsteken. 

Wil je meer weten over de woningen? Kijk dan op de website van JUUL.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwbouw

Ga naar “Studentenwoningen en horeca: dit wordt er gebouwd voor de Laurenskerk”

Studentenwoningen en horeca: dit wordt er gebouwd voor de Laurenskerk

nieuwbouw-voor-de-laurenskerk
Ga naar “Fotograaf Arisca schoot deze toffe beelden van Little C”

Fotograaf Arisca schoot deze toffe beelden van Little C

little c arisca photography
Ga naar “Dit bizarre gebouw met dakterras komt op de Maasvlakte”

Dit bizarre gebouw met dakterras komt op de Maasvlakte

havenbezoekerscentrum maasvlakte

In onze gids

Ga naar “Restaurant ’t Ambachthuys”

Restaurant ’t Ambachthuys

 • Kerkstraat 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
‘T Ambachthuys

Nu gesloten

Ga naar “WineTank”

WineTank

 • Van Oldenbarneveltstraat 128
 • Slijterijen
 • Gesloten
winetank buitenzijde

Nu gesloten

Ga naar “Spaghetteria Pannekoekstraat”

Spaghetteria Pannekoekstraat

 • Pannekoekstraat 76
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Spaghetteria

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Damesrokken 2e halve prijs, vanaf € 10,00”

Alle Damesrokken 2e halve prijs, vanaf € 10,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “jurk € 30,00”

jurk € 30,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Terrasoverkapping Lagos van € 999 voor € 749”

Terrasoverkapping Lagos van € 999 voor € 749

 • Karwei
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Matraskussen Jada van € 16,99 voor € 8”

Matraskussen Jada van € 16,99 voor € 8

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Rolgordijn Maaike Beige van € 23 voor € 20,70”

Rolgordijn Maaike Beige van € 23 voor € 20,70

 • Kwantum
 • Geldig t/m 8 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Zakelijk coördinator (parttime)”

Zakelijk coördinator (parttime)

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Parttime
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Huismeester”

Huismeester

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Vrijwillig
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Opbouwwerker (tijdelijk)”

Opbouwwerker (tijdelijk)

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Tijdelijk
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Front office Manager / Amsterdam en Rotterdam”

Front office Manager / Amsterdam en Rotterdam

 • The James Hotel
 • Fulltime
Ga naar “Begeleider milieustraat oproepbasis”

Begeleider milieustraat oproepbasis

 • RAAAK Personeel
 • Parttime