Met haar grappige video’s is Lotte een rolmodel voor dikke vrouwen: ‘Meiden!’

Lotte van Eijk - Rotterdammer (2)
Lotte van Eijk (@lovaeij)

‘Meiden!’, als je wel eens filmpjes van Lotte van Eijk hebt gezien, herken je dit grappige begin waarschijnlijk. Maar achter deze bak humor, of eigenlijk op de panterbank, zit een 25-jarige Rotterdammer met een hele krachtige boodschap. “Je mag gewoon zijn wie je bent.”

Lotte groeide op als dik kind en kreeg van jongs af aan te maken met fat phobia. “Mensen zien dikke mensen als ongedisciplineerd, lui en walgelijk. We worden echt als monsters gezien.” Online deelt Lotte video’s en foto’s om dit stigma te doorbreken. En om andere dikke vrouwen te laten zien dat je blij mag zijn met jezelf en je lichaam. Sinds een jaar heeft ze ook haar eigen kledinglijn.

Wanneer dacht je: ik wil een rolmodel worden voor dikke vrouwen?

“Ik ben op mijn twintigste met mijn Instagram begonnen, maar ik had al op hele jonge leeftijd door dat er iets oneerlijk was. Alle kinderen konden kleding kopen bij Coolcat en ik moest naar C&A. Terwijl ik natuurlijk ook gewoon een leuk glittertopje aan wilde. Als je opgroeit als dik kind krijg je altijd mee wat mensen van je denken: je hebt geen discipline, je bent vies, je bent vet.”

“Mijn oma was de enige in mijn omgeving die dat begreep, want zij was ook een dikke vrouw. We deden alles samen. Een belangrijk moment in mijn eigen proces was haar overlijden. Door de morfine was ze namelijk enorm afgevallen en toen ze bijna doodging zei ze tegen mij: ‘Gelukkig ben ik uiteindelijk nog dun geworden.’ Dat was echt een eye opener voor mij. Vanaf toen dacht ik: ik wil niet zo leven. Ik wil gelukkig worden met wie ik ben.”

Waar denk je dat jouw succes op social media vandaan komt?

“Die ‘meiden’-filmpjes zijn een succes omdat ik daarin helemaal mezelf ben. Ik ben eerlijk over mijn eigen leerproces en over wat ik voel. Je ziet echt hoe ik als dikke vrouw in deze wereld sta en ik zet iets neer waarvan ik het idee had dat ik het nog nooit gezien had. We hebben wel een body positivity-beweging in Nederland, maar die vond ik te braaf. Ik resoneer daar niet mee, dat is voor mij geen protest of opstand. Dat is niet hetgene wat ik als veertienjarige nodig had om te zien.”

Lees verder onder de video >

Wat had jij als tiener wel nodig? 

“Toen ik 16 of 17 jaar was zag ik het Amerikaanse plussize-model Tess Holiday. Ik had nog nooit een dik persoon zo vrij zien zijn in haar lichaam. Ze is echt een flinke vrouw en ze draagt wat ze wil. She was living her life. Zij was de eerste persoon waarin ik mezelf herkende en ik wilde ook zo zijn. Leven zonder restricties, zonder het idee dat mijn lichaam een gevangenis is.”

Waarom kies je ervoor om deze serieuze boodschap met grappige filmpjes te brengen? 

“Humor is voor mij een hele fijne manier om dingen aan de kaak te stellen. Als je meteen een heel serieus gesprek begint, slaan mensen dicht. Ik vertel mijn verhaal in jip-en-janneke-taal en met grappige metaforen over tompoucen en stroopwafels. Door humor te gebruiken spreek ik iedereen aan omdat het herkenbaar, grappig en visueel is. Je wilt dat er lichtjes aangaan bij mensen die hier nog niet mee bezig zijn. Als je te serieus bent, kom je daar niet.”

Kun je één moment of reactie noemen waar je echt trots op bent? 

“Ik krijg heel vaak mooie reacties en lof. Daardoor kan ik dit ook blijven doen, want het is namelijk best wel heftig om jezelf constant te exposen. Het is een continu gevecht. Ik weet dat dit harder vechten is dan toegeven aan de maatschappij en je hele leven proberen af te vallen. Het is geen gemakkelijk pad, maar op deze manier word ik wel veel gelukkiger.” 

“Ik krijg vaak van jonge meiden te horen dat ik echt een voorbeeld voor ze ben. Dat vind ik prachtig. Soms zeggen ze ook dat ze mijn Instagram aan hun moeder of oma hebben laten zien en dat zij dan kleding uit mijn lijn hebben besteld. Daar word ik heel blij van, want ik wil ook die generatie over de streep krijgen om hun leven te leven.”

Ja, want je hebt nu je eigen kledinglijn. Vertel.

“Dit is echt mijn levenslange droom, al sinds ik niet bij de Coolcat kon shoppen. Ik doe veel online, maar met mijn eigen kleding zorg ik ook voor een fysieke verandering. Kleding is altijd heel empowering geweest en het is bepalend voor hoe je je voelt. In Nederland hebben we alleen MS Mode of Paprika, maar dat is voor boomers. Vrouwen van middelbare leeftijd die bloemetjes aan willen, maar dat ben ik niet. In 2021 hebben we onze eerste collectie gelanceerd en daar hebben we heel veel positieve reacties op gekregen. Nu ben ik bezig met de zomercollectie en die wordt echt f*cking vet.”

Lees verder onder de foto >

Heb je tips voor ‘de maatschappij’ om beter met dikke mensen om te gaan? 

“Ik denk dat mensen zich moeten realiseren dat fat phobia zit ingebakken. Je kunt wel tegen iemand zeggen: ‘je bent niet dik, je bent supermooi’. Maar daarmee zeg je eigenlijk dat dik zijn gelijk staat aan lelijk. Veel vrouwen zeggen als er op een verjaardag taart is, dat ze dan daarna niet meer hoeven te eten. Waarom niet? Omdat je dan zo wordt als ik? Dit zijn allemaal dingen die je moet ontleren en die moeilijk uit je systeem te halen zijn. Het is goed om Aubrey Gorden (@yrfatfriend) te volgen op Instagram. Zij plaatst veel berichten over dit soort micro agressie waardoor je af en toe een reminder krijgt. 

Als laatst: gaat het goed met je?

“Ja, het gaat echt wel goed. Ik heb nog steeds demonen in mijn hoofd die zeggen: ‘als je dun bent, gaat dit of dat misschien beter.’ Maar als ik ergens heen ga, denk ik niet meer na over mijn lichaam. Het boeit me niet hoe iemand anders me ziet. Ik vind mezelf mooi en dat is het belangrijkst.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Rotterdammers

Ga naar “Heerlijke zwart-witfoto’s: zo vierden Rotterdammers vroeger vakantie”

Heerlijke zwart-witfoto’s: zo vierden Rotterdammers vroeger vakantie

Ga naar “Fijn bericht van de Sambalman: ‘Mijn recepten staan binnenkort online’”

Fijn bericht van de Sambalman: ‘Mijn recepten staan binnenkort online’

Ga naar “Grappig weetje: mag je een kind ‘Rotterdam’ noemen?”

Grappig weetje: mag je een kind ‘Rotterdam’ noemen?

feyenoord kind

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

 • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Hollandse aardbeien van € 3,49 voor € 1,99”

Hollandse aardbeien van € 3,49 voor € 1,99

 • Geldig t/m 16 augustus 2022
Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “BK Select pannen 50% korting”

BK Select pannen 50% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Projectielamp € 6,99”

Projectielamp € 6,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker | GGD Rotterdam”

Administratief medewerker | GGD Rotterdam

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam”

Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam

 • Manpower
 • Parttime
Ga naar “Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam”

Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Personal Assistant Rotterdam”

Personal Assistant Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Helpdesk Medewerker”

Helpdesk Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek”

Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek

 • iederal
 • 7 september 2022

Topper

Ga naar “Roffa Mon Amour”

Roffa Mon Amour

 • Van 17 aug t/m 28 aug
Roffa Mon AmourRoffa Mon Amour
Ga naar “Openingsmaand vintage store Kilo Kilo”

Openingsmaand vintage store Kilo Kilo

 • Kilo Kilo
 • Van 6 aug t/m 31 aug
Kilo Kilo RotterdamKilo Kilo Rotterdam

Topper

Ga naar “Wereldhavendagen”

Wereldhavendagen

 • Van 2 sep t/m 4 sep
WereldhavendagenWereldhavendagen
Ga naar “TAPT Festival Rotterdam”

TAPT Festival Rotterdam

 • Van 26 aug t/m 27 aug