Martin van Waardenberg over de vernieuwde Coolsingel: ‘Nou móeten we wel op de fiets hè’

Martin van Waardenberg
Foto: Caro Linares

Is de opknapbeurt van de Coolsingel gelukt? En die nieuwe indeling, leidt dat eindelijk tot een avenue van internationale allure waarmee Rotterdam voor de dag kan komen? In het kielzog van ras-Rotterdammer Martin van Waardenberg struinde onze collega – Raymond Rotteveel van de Havenloods – over de ‘ader van de stad’ om poolshoogte te nemen.

“Ja, ja, dat was nog wel een dingetje hoor!” Zijn ogen beginnen spontaan te glimmen als we op het Churchillplein aan onze wandeling beginnen en de gedachten teruggaan naar de opnames van succesfilm De Marathon. Martin van Waardenberg, acteur en mede-scenarioschrijver van de komedie die tien jaar geleden onder meer op de Coolsingel werd geschoten, wijst om zich heen.

Maarre… Wát is er hier nou eigenlijk veranderd?

“We hebben hier tijdens de echte marathon de hele eind-scène opgenomen, met die rolstoel over de finish weetjewel. Dat moest aan het eind van de dag. Ze waren al met die bezemwagentjes aan het opruimen maar publiek stond er gelukkig nog wel. We hadden zelf ook iets van 200 figuranten meegenomen en dat politiekorps met motoren geregeld. En in al die hoge flats hier hadden we cameraploegen. Negen stuks, plus een camerawagen die met ons mee reed. Ja joh, het was één grote militaire operatie.”

Ivanhoe

Van Waardenberg denkt er met liefde aan terug, maar de warmste herinneringen aan de Coolsingel zijn het niet, zegt hij. “Nee, die zijn nóg ouder! Toen ik als heel klein mannetje bij de intocht van Sinterklaas was. Ergens begin jaren zestig. Sinterklaas reed toen op z’n paard de Coolsingel af en de Pieten klommen dan in díe toren, bij de Bijenkorf, helemaal naar boven. Dat was spectaculair jongen, dat had je nog nooit gezien!”

“Man man, geweldig! Maar wat hadden ze nou gedaan… Ze hadden een foutje gemaakt want vanaf de andere kant, vanaf het Hofplein, lieten ze Ivanhoe komen. Die ridder van tv weetjewel. Dat leek ze wel leuk voor de kinderen. Dus aan de ene kant kwam Sinterklaas en van de andere kant kwam Ivanhoe. Maar Ivanhoe dat was Roger Moore, tv, en die had een zwaard! Dus al die kindjes gingen naar Ivanhoe en zongen allemaal dat liedje Ivanhoeee, Ivanhoeee… Stond die Sinterklaas daar in z’n eentje, keek niemand meer naar, die stond helemaal voor lul! Haha, ja dat was mooi man!”

Lees verder onder foto >

Martin van Waardenberg
Foto: ANP

Ramvast

We zijn inmiddels halverwege, ter hoogte van het stadhuis (’wat een ge-wel-dig gebouw blijft dat hè’), als Van Waardenberg breed gebarend de armen spreidt. “Maarre… Wát is er hier nou eigenlijk veranderd? Hoelang zijn ze bezig dan? Ik zie alleen maar mensen die hard aan het werk zijn, maar heel anders ziet het er niet uit hoor. Auto-luw? Oh, het wordt dus nóg kutter met het verkeer. Het staat hier sowieso altijd vast, je bedoelt dat we nu ramvast komen te staan haha… Ook meer bomen? Nou, dat is altijd leuk toch. Joh, ik zou het prima vinden als ze het helemaal autovrij zouden maken, ik kom hier toch nooit met de wagen en nu zeker niet meer.”

Dit is wel echt Rotterdams hè.

Feyenoord

Het stadhuis triggert uiteraard ook bij Van Waardenberg herinneringen aan de roemrijke huldigingen van Feyenoord. Wijzend op z’n sjaal: “Ja, ik ben er altijd bij geweest natuurlijk, vanaf 1970. Niet dat we nou zo vaak hier zijn geweest maar toch… Die laatste keer was waanzinnig. Eerst nog verliezen bij Excelsior, maar gelukkig heeft Dirrukkie Kuijt dat een week later rechtgezet. Wat een energie kwam er los hier.”

Hij wijst tussendoor naar de McDonald’s-vestiging bij de Meent: “Dit is wel echt Rotterdams hè. Dat je dit soort dingen gewoon tegen antieke gebouwen aan pleurt. Wat dat betreft staat alles door elkaar hier. Dat krijg je als je gebombardeerd bent. Die stijl van het stadhuis, dat kan je vandaag de dag niet meer bouwen, dat is niet te betalen, dus dan krijg je dit. Goedkopere gebouwen. Met op de achtergrond juist weer het prachtige oude postkantoor. Zo zwart als de kachel maar een waanzinnig gebouw.”

Overschie

Vol optimisme schakelt de Feyenoord-supporter terug naar het stadhuis: “Super gebouw. En bij het volgende kampioenschap sta ik er gewoon weer tussen. Ik was er ook met de Europacup 1 bij, als klein apie. Dat pakken ze je nooit meer af. Dat ga je ook nooit meer meemaken nee. Feyenoord als eerste club in Nederland die dat haalde, dat was wat. Toen Rinus Israël gelijk maakte wist je dat het niet meer fout ging. Ik heb de wedstrijd thuis gekeken, in Overschie, op een flat, negen hoog. Zwartwit, op zo’n oud tv’tje met van die sprieten. M’n vader moest altijd eerst een half uur ouwehoeren met die sprieten voordat we een beetje normaal beeld hadden. Ik heb twee van die herinneringen. De finale tegen Celtic en dat m’n vader me ‘s nachts wakker maakte voor Cassius Clay. Werd ik om 3 uur uit m’n nest gehaald voor die partij tegen Frazier. Die verloor Ali, Frazier sloeg ‘m de tering! Le-gen-da-risch! De hele wedstrijd sloeg Muhammad Ali Frazier voor z’n hersens, die had zó’n dikke kop van de klappen. En in ronde 15 haalt ie uit en slaat ie Ali een gebroken kaak en… eh… we dwalen wat af misschien. De Coolsingel dus. Dat kennen we natuurlijk ook van het Monopoly-spel. Je hebt de Blaak, het Hofplein en je hebt de Coolsingel, het staat er allemaal op.”

We zijn bij het Hofplein aangekomen. Van Waardenberg kijkt nog eens om zich heen, naar de twee rijstroken van de opgepoetste avenue en zegt: “Vroeger reed je, als je de ‘groene golf’ had, in zeven minuten van Noord naar Zuid. Met m’n vader in een politieautootje, maar dan reden we wel 100 door de stad. En dan had ie nog een slok op ook, maakte ‘m geen reet uit. Nee, dat gaat nu niet meer lukken. Kansloos.”

Dit artikel verscheen in De Havenloods van woensdag 7 april 2021.

Dit wil je ook lezen:

Meer in deze categorie

Genieten van Rotterdam

Ga naar “Quiz: hoe goed is jouw kennis van deze Rotterdamse uitdrukkingen?”

Quiz: hoe goed is jouw kennis van deze Rotterdamse uitdrukkingen?

Nieuwe Maas
Ga naar “GEEL! 8 x de leukste reacties op het nieuwe fietspad van de Coolsingel”

GEEL! 8 x de leukste reacties op het nieuwe fietspad van de Coolsingel

Coolsingel fietspad
Ga naar “Wauw! 8 x prachtige foto’s van Instagrammer @rotterdam.photo”

Wauw! 8 x prachtige foto’s van Instagrammer @rotterdam.photo

In onze gids

Ga naar “Macho Mama”

Macho Mama

 • Willem Ruyslaan 18
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 22:00
macho mama rotterdam

Nu geopend

Ga naar “Mecca”

Mecca

 • Noordsingel 39
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 21:00
mecca rotterdam

Nu geopend

Ga naar “Zoetterette Turks Fruit – Noord”

Zoetterette Turks Fruit – Noord

 • Benthuizerstraat 77
 • Snoepwinkels
 • 10:00 - 18:00
Zoetterette Noord

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39”

Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Rijlessen bij Rijschool Virean”

Rijlessen bij Rijschool Virean

 • Geldig t/m 31 juli 2021
Rijschool Virean
Ga naar “Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65”

Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49”

AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021

Vacatures

Ga naar “Evenementencoördinator”

Evenementencoördinator

 • Dordrecht Marketing
 • Fulltime
kerstmarkt-dordrecht-2019-1-indebuurt-dordrecht

Topper

Ga naar “Stafmedewerker AD”

Stafmedewerker AD

 • DPG Media
 • Fulltime
Central Post
Ga naar “Administratief medewerker Rotterdam”

Administratief medewerker Rotterdam

 • RAAAK Personeel
 • Parttime
Ga naar “Receptionist m/v Rotterdam”

Receptionist m/v Rotterdam

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Douane Declarant”

Douane Declarant

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime