Jonge en oudere Rotterdammers samen op pad: ‘Het is fijn om ook eens mensen van een jongere generatie te spreken’

Aangeboden door Unie Van Vrijwilligers Rotterdam (UVV)

Foto: Sandra Zegarra Patow

Een uitje waar jong en oud samen een unieke experience meemaken. Dat was het idee van Rotterdamse Helden (onderdeel van Unie Van Vrijwilligers Rotterdam). Uniek was het zeker! Tijdens deze middag werden de jonge vrijwilligers gepaard met ouderen om de voorstelling van Remastered samen te beleven. Samen leerden ze elkaar beter kennen, genoten ze van een prachtige voorstelling en was er van een generatiekloof géén sprake.

Remastered is een voorstelling waar de geschiedenis van de Nederlandse kunst op een moderne manier wordt gepresenteerd. Het is in die zin geen normaal museumbezoek. Integendeel! Waar je in een museum vooral op eigen houtje kan ronddwalen, word je tijdens deze voorstelling meegezogen in een interactieve, digitale en creatieve droomwereld.

Rotterdamse Helden

De Rotterdamse Helden zijn vrijwilligers van 14 tot 27 jaar. Zij stellen zich beschikbaar voor de oudere generatie. Niet alleen voor praktische klusjes of bij het helpen van de boodschappen. Tuurlijk: het dienstbare deel is een belangrijk onderdeel, maar het persoonlijke aspect is véél belangrijker. Kletsen onder een potje schaak, samen een wandeling maken of naar elkaars verhaal luisteren. De band die onderling geschapen wordt is hetgeen wat dit vrijwilligerswerk zo mooi maakt.

Lees verder onder de foto >

Foto: Sandra Zegarra Patow

Teams van twee

Halverwege de middag wordt iedereen verwelkomd door de Rotterdamse Helden. De eerste mensen die langzaamaan binnendruppelen zijn vooral de ouderen. De jongeren komen vlak daarna binnen. Elke vrijwilliger en oudere krijgt een A4’tje met daarop een afbeelding van een kunstwerk. Had je hetzelfde kunstwerk? Dan is dat jouw maatje voor de middag!

De koppels

Nieuwe mensen ontmoeten kan soms een beetje eng zijn. Maar daar was tijdens deze middag bijna geen sprake van. Het ijs was supersnel gebroken en conversaties kwamen al heel snel op gang.

Ietsje achterin de zaal zitten Benjamin (19) en Machiel (71) aan een tafeltje. Ze kletsen rustig met elkaar over wat de dag zal bieden en zijn ontzettend benieuwd. “We weten niet echt wat ons te wachten staat maar volgens mij wordt het ontzettend leuk”, vertelt Benjamin. Machiel is ook benieuwd: “Ik heb gehoord dat het iets met kunst te maken heeft. Maar wat het precies inhoudt weet ik niet!”.

Senna (21) en Joke (67) hadden elkaar gelijk gevonden. Ze zijn allebei ontzettend benieuwd naar de voorstelling. “We weten niet echt wat we moeten verwachten, maar als je leuk gezelschap hebt dan wordt het sowieso leuk!”, vertelt Senna.

Lees verder onder de foto >

Foto: Sandra Zegarra Patow

Een tipje van de sluier

Alles verklappen zou een beetje flauw zijn. Maar omdat Remastered zo’n unieke ervaring is, is een korte samenvatting misschien wel interessant! Want wat kun je allemaal verwachten? De expositie is lineair. Dit houdt in dat je een vast pad volgt en in verschillende kamers de zintuigen op hun wenken worden bediend.

Daarnaast kun je genieten van de bombastische muziek, kleurrijke lichtshows, prachtige digitale biotopen en moderne interpretaties van oude kunstwerken. Van Jeroen Bosch tot Piet Mondriaan: veel van de grote namen uit de Nederlandse kunsthistorie passeren de revue.

Interactie is ook een groot onderdeel van Remastered. De kamers die je binnenloopt zitten vol kleine verassingen. Het is dan ook erg leuk om uit te vogelen wat er per kamer allemaal kan en niet kan. Laat jouw nieuwsgierigheid dus vooral de vrije loop!

Lees verder onder de foto >

Foto: Sandra Zegarra Patow

Enthousiasme alom

Zowel jong als oud was ontzettend onder de indruk van de experience. Joke en Senna waren vooral lyrisch over het eindstuk. “wat er aan het einde gebeurde vond ik heel indrukwekkend”, vertelt Joke enthousiast. Senna knikt: “Joke zag het al aan mij. Ik was ontzettend onder de indruk en heb alles gefilmd!”

Voor Machiel en Benjamin was het einde ook heel interessant. “Het is gewoon ontzettend indrukwekkend hoe dit allemaal in elkaar is gezet. En dat einde was de kers op de taart”, vertelt Machiel. Ellis vond vooral het interactieve aspect fantastisch: “Het is tof om te zien hoe de kamer op jou reageert. Het lijkt dan alsof je onderdeel wordt van de expositie.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Sandra Zegarra Patow

Voor herhaling vatbaar?

Voor zowel de ouderen als de vrijwilligers was het een positieve ervaring. Samen deze ervaring meemaken schept ook een zekere band. “Ik ben geen eenzaam persoon, maar een uitje zo af en toe is erg leuk. Het is fijn om ook eens mensen van een jongere generatie te spreken”, zegt Machiel. Telma (80) is het hiermee eens: “Ik hou van dit soort uitjes en ik vind het leuk om nieuwe mensen ontmoeten. Ik zou het graag nog een keer willen doen!”. Benjamin kan dit ook beamen: “Ik kwam hier terecht via een klasgenoot van mij. Het is mij ontzettend goed bevallen. Of ik het nog een keer ga doen? Ja, zeker!”

Ook een Rotterdamse Held worden?

Vrijwilligers zijn altijd gewild. Óók bij Rotterdamse Helden. Lijkt het jou leuk om mensen een steuntje in de rug te bieden? Bekijk dan de vacatures van de UVV. Wellicht dat er iets voor jou tussen zit? Iedereen is welkom om zich aan te melden.

Unie Van Vrijwilligers Rotterdam (UVV)

Oostzeedijk 60, 3063BE Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Unie Van Vrijwilligers Rotterdam (UVV)

Oostzeedijk 60, 3063BE Rotterdam

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Rotterdammers

Ga naar “Favorieten van Shirma Rouse: ‘Hier eet ik altijd chicken and waffles’”

Favorieten van Shirma Rouse: ‘Hier eet ik altijd chicken and waffles’

Ga naar “Heerlijke zwart-witfoto’s: zo vierden Rotterdammers vroeger vakantie”

Heerlijke zwart-witfoto’s: zo vierden Rotterdammers vroeger vakantie

Ga naar “Fijn bericht van de Sambalman: ‘Mijn recepten staan binnenkort online’”

Fijn bericht van de Sambalman: ‘Mijn recepten staan binnenkort online’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

 • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Hollandse aardbeien van € 3,49 voor € 1,99”

Hollandse aardbeien van € 3,49 voor € 1,99

 • Geldig t/m 16 augustus 2022
Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Projectielamp € 6,99”

Projectielamp € 6,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker | GGD Rotterdam”

Administratief medewerker | GGD Rotterdam

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam”

Communicatiemedewerker Erasmus MC Rotterdam

 • Manpower
 • Parttime
Ga naar “Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam”

Uitkeringsdeskundige UWV Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Personal Assistant Rotterdam”

Personal Assistant Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Helpdesk Medewerker”

Helpdesk Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek”

Gevoel op het doek- intuïtief schilderen op muziek

 • iederal
 • 7 september 2022

Topper

Ga naar “Roffa Mon Amour”

Roffa Mon Amour

 • Van 17 aug t/m 28 aug
Roffa Mon AmourRoffa Mon Amour
Ga naar “Openingsmaand vintage store Kilo Kilo”

Openingsmaand vintage store Kilo Kilo

 • Kilo Kilo
 • Van 6 aug t/m 31 aug
Kilo Kilo RotterdamKilo Kilo Rotterdam

Topper

Ga naar “Wereldhavendagen”

Wereldhavendagen

 • Van 2 sep t/m 4 sep
WereldhavendagenWereldhavendagen
Ga naar “TAPT Festival Rotterdam”

TAPT Festival Rotterdam

 • Van 26 aug t/m 27 aug