Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeroen woont in New York: ‘Die Rotterdamse mentaliteit vinden ze daar juist leuk’

Door Britte Kramer 22 januari 2020

Zes jaar geleden bedacht Jeroen Sikma (nu 34) dat het tijd was om zijn horizon te verbreden: “Rotterdam werd gewoon te klein voor mij. Ik wilde als grafisch ontwerper ervaring opdoen bij grotere bedrijven, met grotere klanten. Ik had nooit een uitwisseling of stage in het buitenland gedaan en dacht: ik ga dat nu gewoon proberen.”

Wáár hij dan precies heen zou gaan maakte niet heel veel uit. Londen, Berlijn, Stockholm, Parijs en New York: het stond allemaal op zijn lijstje. “Ik dacht: ik begin met New York, want dat gaat het moeilijkst worden, qua visum en afstand.” Hij stuurde wat open sollicitaties uit en vond een studio die hem wilde inhuren. “Ik heb een visum geregeld en ben gegaan. Het plan was dat ik op z’n minst zes maanden in New York zou werken. Meer was ook goed, en minder ook. Ik stond overal voor open, maar verwachtte er niet te veel van en had geen langetermijnplan.”

Nog nooit in New York geweest

Best een stoere stap. Vooral als je bedenkt dat Jeroen nog nooit in New York was geweest. “Ik kende niks en niemand. Een vriendin wist dat er een jongen uit Amsterdam woonde, dus die heb ik gemaild of ik op z’n bank mocht slapen. Het bedrijf waar hij voor werkte had een appartement voor hem gehuurd, dus ik kon gewoon een kamer uitkiezen. Via hem heb ik de eerste New Yorkers ontmoet en toen ging het allemaal heel snel en makkelijk. Na een halfjaar had ik zó’n netwerk om me heen. Daar kan ik nog zoveel uithalen, dacht ik. Ik zag ineens waar ik heen kon en besloot: zolang ik het nog leuk vind en ik wat kan leren, blijf ik. Inmiddels ben ik uiteraard ook verliefd geworden op de stad, en voel ik me hier thuis.”

Veel werken, weinig betaald krijgen

“Die eerste twee jaar bestonden uit heel veel werken en weinig betaald krijgen. Ik had een beetje verkeerd ingeschat hoe het salaris in verhouding zou staan tot de huur en het leven daar. Sterker nog: ik had totaal geen idee. Via de mensen die ik leerde kennen kreeg ik een relaxtere baan waar ik meer verdiende en daarna ben ik op zoek gegaan naar een studio waar ik écht wilde werken. Daar zit ik sinds twee jaar als Design Director, bij Lippincott; een branding agency die sinds de jaren ’60 voor ’s werelds grootste commerciële bedrijven werkt, zoals Coca Cola, Starbucks en Delta Airlines. Ook qua huis zit ik goed. Ik woon in het meest noordelijke stukje van Brooklyn: Greenpoint.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jeroen Sikma (@jeroensikma) op

Weinig veranderd

Twee keer per jaar komt Jeroen terug naar Rotterdam. “Ik logeer dan bij mijn ouders op Katendrecht en spreek vooral veel met vrienden af. Het voelt altijd als thuiskomen – ik ben in Rotterdam geboren en heb er tot zes jaar terug altijd gewoond – maar ik mis het niet echt. Eigenlijk verandert er niks. Ja, ik zie dat heel de stad overhoop ligt, maar dat was altijd al wel. De barscene en alle bartenders ken ik nog. Ik heb Bar3 opgezet, bij Rotown, de Consul en LantarenVenster gewerkt, en op de Witte de With. Die wereld verandert niet heel erg. Meestal heb ik het na twee dagen alweer een beetje gezien.”

Rotterdamse mentaliteit

“In de lente probeer ik het daarom altijd te combineren met een andere plek in Europa. Dat mis ik meer dan Rotterdam zelf: al die verschillende landen en culturen zo dichtbij. Daar staat tegenover dat ik nu een hele andere hoek van de wereld kan ontdekken; Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Maar ik blijf me wel Nederlander voelen. En Europeaan. Ik ben ook echt Rotterdammer. Elke keer als ik terug ben merk ik dat. Rotterdam is een unieke stad, met die betonnen gebouwen. Kaal en sober. Gewoon doen, niet lullen. Die Rotterdamse mentaliteit heb ik meegenomen naar New York. Dat vinden mensen daar juist leuk. Amerikanen zijn veel meer van ‘amazing, geweldig!’”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jeroen Sikma (@jeroensikma) op

Rotterdam versus New York

“Geografisch gezien lijken Rotterdam en New York best wel op elkaar. Ze hebben allebei een aantal bruggen, en een ‘coole’ buurt aan de andere kant van de rivier: Katendrecht en Brooklyn. New York is alleen veel groter. Maar het zijn vooral de mensen die anders zijn. De New Yorkse mentaliteit is veel meer gefocust op werk en carrière, maar ook op samen leven, een netwerk opbouwen en elkaar helpen. Mijn kring is daar heel internationaal, oorspronkelijk komt niemand uit New York. Iedereen komt met hetzelfde doel en is heel open: ‘Kom naar ons toe! Ga mee naar dit feestje!’ Als ik die vrienden niet had was ik waarschijnlijk al terug geweest. Het is je netwerk dat je bij je volgende baan of appartement introduceert. Amerikanen zeggen dat Nederlanders heel open zijn, maar dat valt wel mee. Nederlanders zeggen dat Amerikanen heel aardig zijn. Ook dat valt wel mee. Maar de mentaliteit van de New Yorker zit ‘m in het zorgen voor elkaar, en dat is heel tof.”

Vijftien dorpjes in een

“Ook zijn er in New York wat minder regels. Er verschijnen dus sneller nieuwe tentjes, en ze gaan ook eerder weer weg: als het niet werkt, dan werkt het niet. En New York is wat geconcentreerder: je kan naar een wijk gaan en je hele avond daar besteden. Maar je kán ook gewoon naar de andere kant. Dat is het toffe: het zijn zeg maar meerdere dorpjes in een. Chinatown is écht Chinatown – niet één straat, Greenpoint is heel Pools en Williamsburg is oorspronkelijk Puerto Ricaans. Je kan je in een totaal andere stad voelen, ook al reis je maar tien minuten. In Rotterdam is het wat meer gemixt, wat ook wel goed is. Dat is het ding: het een is niet per se beter dan het ander – het is gewoon anders.”

Ook deze Rotterdammers wonen nu in het buitenland:

Kevin van Delsen

Kevin uit Rotterdam reist heel Europa door met zijn slaapkamer op wielen

Rotterdammer Kevin van Delsen (34) koos vijf jaar geleden voor het avontuur. Na vier jaar in Spanje ...
Carola uitdebuurt Wind-Rose Guesthouse

Carola woont nu in Zuid-Afrika: ‘Geef mij maar de Rotterdamse recht-voor-zijn-raapmentaliteit’

Na het interview met de Rotterdamse Jeffrey die nu in Portugal woont, kregen we een mail van zijn mo...
Finca Les Coves Sander Cees Anna

Anna en Cees uit Crooswijk runnen nu een glamping met varkens in Spanje

Deze week in onze nieuwe rubriek 'uitdebuurt': Cees en Anna (allebei 32) uit Rotterdam wonen met een...
Jeffrey Vonk

Jeffrey verruilde Rotterdam voor Portugal: veel vrijheid en surfen (maar geen honingdrop)

Nieuwe rubriek op indebuurt Rotterdam: uitdebuurt! Om de week vertelt een Rotterdammer waarom hij of...

adv.