Advertentie wordt geladen…

‘Ik voel me vrij als…’: 7 Rotterdammers over vrijheid

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag: een nationale feestdag om te vieren dat we sinds 1945 in vrijheid leven. Een dag om stil te staan bij het onderwerp. Wat betekent vrijheid voor jou?

Advertentie wordt geladen…
Advertentie wordt geladen…

Door heel de stad hangen op dit moment grote posters met portretten van Rotterdammers en hun blik op vrijheid. Hier lees je een aantal van de verhalen die hierachter schuilen.

Rabin: “Ik voel me vrij als ik alles kan doen wat ik wil.”

12_Rabin
Foto: Mark Bolk

Ik ben geboren in Brits Guyana en opgegroeid in buurland Suriname. Toen ik achttien was landde ik in Nederland. Het was in april en ik kan me nog goed herinneren dat het zo koud was! Ik kwam naar Nederland om op de landbouwschool te studeren. Ik wilde graag scholing, maar in het begin was het wel even wennen. Wennen aan de aanpassingen en aan de andere normen en waarden. Maar gelukkig beheerste ik de taal en had ik vrienden om mij heen die mij hielpen. Ik heb de landbouwschool afgemaakt en heb daarna 25 jaar als kwaliteitscontroleur in een veevoeding bedrijf in Rotterdam gewerkt. En daarna ook nog als hotelmanager. Ik heb altijd hard gewerkt, op mijn werk, maar ook thuis met drie kinderen. 

Ik ben nu met pensioen en doe vrijwilligerswerk bij WMO Radar. Ik vind het belangrijk mijn energie nu te geven aan ouderen. Eenzaamheid is de grootste ziekte die er is, niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren. Bij WMO Radar hebben we dagbesteding voor ouderen en daar zijn ze heel dankbaar voor.

Vrijheid betekent heel veel voor mij. Elk land, elk volk en elke cultuur heeft zijn eigen normen en waarden. Er gebeurt veel in de wereld. Van Myanmar tot hier in dit land. De vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid betekent voor mij: permanent waakzaam zijn en je verantwoordelijkheid nemen over de vrijheid in jouw omgeving. Als je iets ziet in jouw wijk of in de speeltuin is het belangrijk dat je dit meldt zodat jouw omgeving hierdoor veiliger kan worden. 

Nu in deze coronatijd merk ik toch dat ik minder vrij ben, bijvoorbeeld door de avondklok en het sluiten van de niet essentiële winkels. Zoiets als de lockdown heb ik nog nooit meegemaakt Toch zorg ik elke dag dat ik een uur ga wandelen, want je mag natuurlijk wel naar het park. Of ik ga op en neer naar de supermarkt. Ik ben creatief en van alle markten thuis, dus ik verveel mij niet!

Ishmail: “I am not free until my neighbour is free.” 

ishmail
Foto: Mark Bolk

Ik kwam in 2012 naar Nederland als vluchteling uit Sierra Leone, West Afrika. Ik woon nu ongeveer negen jaar in Rotterdam. Deze stad was de eerste plek in Nederland waar ik mezelf heb ontdekt. Het is de plek waar ik ben geïntegreerd en mezelf heb gevonden. Het is een belangrijke stad voor mij; een tweede thuis. De stad die mij heeft geïnspireerd een dichter te worden. Ik ben nu een dichter en schrijver van twee boeken. 

Negen jaar geleden leerde ik de stad Rotterdam kennen en omdat ik niet naar school kon, volgde ik gratis Nederlandse lessen bij Stichting ROS. Ik werd geïnspireerd om gedichten te schrijven. Het eerste gedicht dat ik schreef heet Smile en dat is ook de titel van mijn gedichtenbundel geworden. Vanaf dat moment word ik uitgenodigd om mijn gedichten voor te dragen, waardoor ik mij verder ontwikkelde en mijn zelfvertrouwen groeide. Nu doe ik veel verschillende projecten, bij het Verhalenhuis Belvedere bijvoorbeeld. Ook geef ik inspiratieworkshops op scholen. Schrijven voor mij is meer dan boeken schrijven. Schrijven is mijn roeping. Het heeft gebracht waar ik nu ben en het betekent veel voor mij.

Ik heb zelf een oorlog meegemaakt. Ik weet hoe het is om niet vrij te zijn; ik weet hoe het voelt als je nergens naar toe kan. En toen de oorlog voorbij was in mijn land was er een ander soort vrijheid. Tijdens de oorlog kan je je niet voorstellen dat er een einde aan komt. Maar toen was er vrede en daarmee onze vrijheid. Door te vechten werd de oorlog niet opgelost, maar door te praten. Niemand had gewonnen, maar er was vrede. Het gaat niet over winnen of het ego, maar over vrede. De enige manier om vrij te zijn is door te praten met elkaar. Leiders, vrienden en familie. We moeten elkaar helpen om vrij te zijn. En er is geen vrijheid zonder vrede.

In Sierra Leone, maar ook in Nederland, heb ik mij wel eens niet vrij gevoeld. Ik weet hoe het is om niet de vrijheid te hebben om dingen te doen, bijvoorbeeld om te reizen of een bankpas te hebben. Je wordt niet geaccepteerd in de samenleving. Mensen vinden dat je er niet hoort te zijn, je bent niet welkom en hierdoor raak je gevangen. Fysiek, maar ook mentaal. Ik gebruikte positiviteit om mezelf te bevrijden. Ik haalde positiviteit uit voetballen en vrienden maken, uit de taal leren en gedichten schrijven. Ik heb de vrijheid om te schrijven en dat kan niemand van mij afpakken. Door deze positiviteit ben ik iemand geworden, ook al werd er gezegd dat ik hier niet kon zijn, dat ik niemand was. Door mijn positiviteit kan ik mijn verhaal vertellen voor een klaslokaal en kan ik kinderen inspireren hun eigen verhaal te vertellen. 

Sarafina Paulina Bonita: ‘’Ik voel me vrij als ik met mijn community ben.”

5_Sarafina Paulina Bonita
Foto: Naomi van Heck

Ik geloof dat door kunst te maken belangrijke verhalen worden verteld, gemeenschappen worden opgetild en vreugde wordt gedeeld. Ik ben een queer, Nederlands-Surinaamse, non-binaire performancekunstenaar. Ik creëer performances en poëzie vanuit een intersectionele benadering die zich richt op de ervaring van Otherness. In mijn werk bevraag ik de constructie van gender, het verschil tussen de waargenomen en geconstrueerde vrouwelijkheid en mannelijkheid, en de invloed van religie en heritage.  

Ik merk dat er in Nederland veel discussie is over het gebruik van andere pronouns en dat dit voor veel mensen ingewikkeld is. Hoe hiermee wordt omgegaan is niet altijd even makkelijk voor mij om te ervaren. Mensen hebben altijd een mening. Het is jammer om te zien dat er niet altijd begrip is voor de vrijheid die ik ervaar as non-binary persoon. Het moment dat ik ervoor koos om mezelf los te breken van de binary voelde ik me zo vrij in mijn eigen lichaam. Ik zou graag willen dat de samenleving ook zo naar mij zou kijken. Mensen in een hokje plaatsen zonder hun toestemming ain’t cute en dat is wat mij elke keer opnieuw het gevoel geeft dat ik niet vrij ben om te zijn wie ik ben. 

Als ik aan het woord vrijheid denk kan ik zoveel dingen noemen. Vrijheid betekent voor mij dragen wat ik wil, gaan en staan waar ik wil, houden van wie ik wil, zijn wie ik wil. Maar wat vrijheid voor mij ook betekent is gezien worden zoals ik gezien wil worden, genoemd worden zoals ik genoemd wil worden en gerespecteerd worden voor wie ik ben. Vrijheid voor mij is gezien worden als een gelijke terwijl je nog steeds als individu wordt gezien. Helaas is dit niet iets wat een gegeven is. Er moet nog steeds elke dag gevochten worden voor gelijkheid zodat iedereen vrijheid kan ervaren no matter who they are or what they look like.

Meneer Duvalois: “Ik voel me vrij als ik alles kan doen wat bij de wet is toegestaan.”

9_Meneer Duvalois
Foto: Naomi van Heck

Ik ben in 1935 geboren in Rotterdam. Ik woon al mijn hele leven in dezelfde wijk. Als klein jongetje heb ik het bombardement meegemaakt. We zijn toen de kelder ingegaan met de boven- en benedenburen. En daar hebben we drie dagen gezeten. De brandgrens liep hier vlakbij. Dus de volgende dag waren er allerlei mensen uit de binnenstad van Rotterdam die huisvesting zochten. Familie van ons heeft toen een week bij ons gekampeerd. De hele stad lag in puin, alles was kapot. Groepen kinderen bouwden daarin hun eigen fort. Ons fort was waar nu de Bijenkorf staat, op de Coolsingel. Zo werkt dat als je kind bent. 

Ik was tien toen de bevrijding was en dat was een groot feest. Ik kan mij herinneren dat op de dag van de bevrijding mijn moeder alle tulpenbollen en suikerbieten weggooide. Toen was er namelijk niks anders te eten. Als je een aardappel wilde, kostte dat 15 gulden per stuk. Dus toen de vrijheid kwam, ging de vlag uit en iedereen danste op straat, dagenlang. Ik weet niet meer wat we die avond gegeten hebben, maar de eerste reactie van mijn moeder was die tulpenbollen weggooien. Die dacht namelijk: ik ben vrij, nu kan ik doen en laten wat ik wil. De volgende dag kwam Het Rode Kruis langs en kregen we kaakjes en chocola. Ik had nog nooit van mijn leven chocola gegeten. Ik wist niet eens hoe het eruit zag. 

Alles wat ik heb meegemaakt heeft mij sterk gemaakt. Het maakt je krachtiger. Je waardeert de vrijheid meer en op een andere manier. Vrijheid is alles. Vrijheid is dat je de mogelijkheid hebt om alles te doen wat je wil volgens de wet. De vrijheid om jezelf te zijn. En dat je kan rondkomen van het werk dat je wil doen. Maar de mooiste vrijheid is de ondergaande zon. 

Cece: “Ik voel me vrij als ik me geliefd en gewaardeerd voel.”

1_Cece
Foto: Naomi van Heck

Ik ben feminist, activist en studeer Human Rights & Gender Conflict studies. Mijn voornaamste focus ligt bij het opkomen voor slachtoffers en overlevenden van seksuele intimidatie. Als Aziatische vrouw die in een voormalige koloniale macht en overwegend wit land leeft, zijn er talloze situaties waarin ik het gevoel heb gehad dat mijn vrijheid zwaar werd aangetast. “Minder vrij” zou een understatement zijn, want wat noemen we hier de “standaard” van vrijheid? Aangetaste vrijheid betekent voor mij niet door de straten kunnen lopen zonder te worden nageroepen, catcalling. “Het is maar een grapje” wordt er gezegd als er iemand aan tafel racistische opmerkingen tegen me maakt. Het wordt beschaamd en in stilte gebracht als ik vertel over mijn ervaringen met aanranding. Het is grappig dat iemand zou zeggen: “nou, ik kan die seksistische opmerkingen maken, want dat is vrijheid van meningsuiting”, maar voor mij is het geen vrijheid als het ten koste gaat van de vrijheid van anderen. 

Vrijheid betekent voor mij het breken van sociale beperkingen, zoals gender roles, racial stereotypes of schoonheidsnormen. Hoewel vrijheid een persoonlijke state of mind is, is het gevaar van de individualisering van vrijheid dat de kloof tussen wie vrij is en wie niet vrij is veel groter wordt. Niemand is vrij totdat iedereen vrij is. Vooral voor gemarginaliseerde gemeenschappen, zoals queer en transgenders, kan zichtbaarheid zonder sociale bescherming levensbedreigend zijn.

Ik voel me vrij als ik me geliefd en gewaardeerd voel. Wat raar is, want je zou niet moeten wachten tot andere mensen jouw vrijheid accepteren, snap je. Maar ik ben opgegroeid in een omgeving waar ik constant moet blijven pushen, zonder voor mezelf een pauze te kunnen nemen of na te denken over wat ik heb bereikt. Dus om te horen dat iemand waarnaar ik opkijk mij waardeert om wie ik ben en wat ik doe, is geruststellend voor mij. Het opent de deur om te blijven doen wat ik doe.

Eli: “Ik voel me vrij als ik hand in hand loop met een meisje of ander queer individu in ultra gay outfitjes.” 

4_Eli
Foto: Naomi van Heck

Wat belangrijke dingen over mij: ik ben trans non binary en mijn pronouns zijn die/hen/hun of in het Engels they/them/theirs. Daarnaast heb ik autisme. Dat zijn factoren die elke dag een grote rol spelen in mijn leven. 

Ik ben drag artiest, plussize model, part of the Milkshake family, ambassadeur bij Club NYX in Amsterdam en mijn lievelingskleur – as you can tell – is roze. In deze cis wereld word ik erkend als vrouw, maar dit ben ik niet. Dit is vaak heel lastig. Zeker als het gaat om intimidatie op straat. Ik heb het al te vaak meegemaakt en dit heeft mij enorm beschadigd als persoon. Ook mijn kijk op mensen. Ik wil gewoon erkend worden voor wie ik ben en in mijn waarden gelaten worden. Ik vind dat iedereen dat verdient met goede intenties en een open hart. 

Voor mij betekent vrijheid zorgeloos over straat kunnen lopen. Vrijheid is kleding dragen die jou  gelukkig maakt en niemand direct pijn doet. Vrijheid is handjes vasthouden met mijn maatjes en houden van elkaar. Imperfectie kunnen tonen zonder afgekraakt te worden. Maar ook leren van je fouten en verantwoordelijk gehouden worden voor wanneer iets toxic is. We moeten allemaal groeien en dat gaat met vallen en opstaan.

Charlena: ‘Ik voel me het meeste vrij als ik zing en dans.’

24_Charlena
Foto: Lou Muuse

Vrijheid betekent voor mij dat je kan leven zoals je wilt leven en dat niet niemand anders bepaalt hoe je moet leven. Als ik niet mag wat ik wil doen, ga ik het niet doen. Gelukkig heb ik het nooit meegemaakt dat ik iets niet mocht. Tijdens de lockdown voelde ik me wel minder vrij, dit omdat ik normaal altijd naar buiten ging. Toen het niet meer kon vond ik dat wel vervelend. 

Ik voel met het meeste vrij als ik zing en dans. Dat is iets wat ik dagelijks doe en heel fijn vind. Ik kan niet stil op mijn stoel zitten, ik moet bewegen. Helaas kan ik niet altijd in de klas zingen, maar ik heb wel vaak een liedje in mijn hoofd. 

Lees ook:

Meer in deze categorie

Rotterdammers

Ga naar “Rotterdamser wordt het niet: 12 x heerlijke Feyenoord tattoos”

Rotterdamser wordt het niet: 12 x heerlijke Feyenoord tattoos

feyenoord tatoo
Ga naar “Rapper Kay Slice: ‘In Rotterdam is alles mogelijk’”

Rapper Kay Slice: ‘In Rotterdam is alles mogelijk’

rvdw kay slice
Ga naar “Verdrietig nieuws: Kees, oprichter van Stichting Ambulance Wens, is plotseling overleden”

Verdrietig nieuws: Kees, oprichter van Stichting Ambulance Wens, is plotseling overleden

Stichting Ambulance Wens Kees

In onze gids

Ga naar “WineTank”

WineTank

 • Van Oldenbarneveltstraat 128
 • Slijterijen
 • 11:00 - 19:00
winetank buitenzijde

Nu geopend

Ga naar “Belicio Cheats Alexandrium”

Belicio Cheats Alexandrium

 • Alexandrium Shopping Center (Korte Poolsterstraat 2)
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 18:00
belicio cheats

Nu geopend

Ga naar “Teds”

Teds

 • Schiekade 189
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 17:00
Teds Rotterdam

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Rijlessen bij Rijschool Virean”

Rijlessen bij Rijschool Virean

 • Geldig t/m 31 juli 2021
Rijschool Virean
Ga naar “Alle Damesrokken 2e halve prijs, vanaf € 10,00”

Alle Damesrokken 2e halve prijs, vanaf € 10,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “jurk € 30,00”

jurk € 30,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Matraskussen Jada van € 16,99 voor € 8”

Matraskussen Jada van € 16,99 voor € 8

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Medion Vrieskast € 159,00”

Medion Vrieskast € 159,00

 • Aldi
 • Geldig t/m 31 juli 2021

Vacatures

Ga naar “Opbouwwerker (tijdelijk)”

Opbouwwerker (tijdelijk)

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Tijdelijk
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Huismeester”

Huismeester

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Vrijwillig
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Zakelijk coördinator (parttime)”

Zakelijk coördinator (parttime)

 • Aktiegroep Het Oude Westen
 • Parttime
Stichting Aktiegroep Het Oude Westen Rotterdam vacatures

Topper

Ga naar “Front office Manager / Amsterdam en Rotterdam”

Front office Manager / Amsterdam en Rotterdam

 • The James Hotel
 • Fulltime
Ga naar “Begeleider milieustraat oproepbasis”

Begeleider milieustraat oproepbasis

 • RAAAK Personeel
 • Parttime