Gilbert verzamelt toffe ondernemers in het STEUR-gebouw: ‘Er is een wachtlijst’

RvdW Gilbert 2
Foto: indebuurt Rotterdam

Gilbert Curtessi is een enthousiaste Rotterdammer vol ideeën. Zijn carrière is avontuurlijk en enerverend. Zo tourde hij als roadie met een techno-dj, werkte hij als onderzoeker bij het Havenbedrijf en had hij een tropische garnalenkwekerij op de Maasvlakte. Met deze onderneming ging hij failliet: “Ik heb de drang om mezelf te bewijzen.” Gilbert is onze Rotterdammer van de Week.

Nu is hij één van de gezichten achter het STEUR-gebouw. Een iconisch pand in de Merwe-Vierhavens waar hij werkplekken verhuurt aan innovatieve makers. Je vindt hier onder andere ontwerper Sabine Marcelis, de keuken van Jack Bean en de deelscooters van Check. 

Gilbert neemt ons mee door het gebouw en springt van de hak op de tak in zijn verhaal. Vol passie vertelt hij over de huurders in het pand, de Rotterdamse haven, de gemeente, het milieu, zijn carrière, faillissement en zijn gezin. “We hebben een houten huis gebouwd bij Leonidas. Daar woon ik met mijn kinderen Mika (13) en Nomi (10) en mijn lieve vrouw Sandra.”

Vertel, wat doe je in het STEUR-gebouw? 

“Plat gezegd verhuur ik werkplekken aan vooruitstrevende ondernemers in de maakindustrie. Eigenlijk gaat het om het creëren van een community. Het samenbrengen van ambitieuze ontwerpers, koks, makers, technici enzovoort. Er werken zo’n zeventig tot tachtig makers van de meest uitlopende bedrijven. Van mbo’ers tot academici. Zo worden hier iedere nacht traditionele Japanse onigiri’s van Kome Food gemaakt. Aan de andere kant worden de WasteSharks van RanMarine getest in een zwembad voor de deur. Weer in een andere ruimte zit Han van Redspresso: hij restaureert oude espressomachines. Je kunt hier dingen verwachten die je niet verwacht!”

Lees verder onder de foto >

Kun je iets vertellen over het bijzondere pand?

“Het is een voormalig energiehuis uit 1930 in de oude fruithaven. Het gebouw is ontworpen door Adriaan van der Steur, een belangrijke Rotterdamse stadsarchitect die vaak wordt vergeten. Hij heeft onder andere ook de Maastunnel-gebouwen, het Erasmiaans Gymnasium, het Oogziekenhuis en Museum Boijmans Van Beuningen ontworpen. Ik wilde graag zijn naam aan dit pand hangen, dus toen heb ik Sjarel Ex (directeur Boijmans red.) gevraagd of hij dat goed vond. Hij vond het wel gaaf! Het trappenhuis is trouwens precies hetzelfde als in het Boijmans.”

“STEUR staat voor mij niet alleen voor de naam van de architect. Als je het in het Engels uitspreekt is het ‘stirr’. Altijd in beweging, net als ik!”

Je hebt inderdaad een dynamische carrière. 

“Dat klopt! Ik woon nu dertig jaar in Rotterdam en heb een heleboel gedaan. Van de culturele hoofdstad in 2001 tot onderzoeker bij het Havenbedrijf. De haven fascineert me enorm. De professionaliteit van de bedrijven en de internationale cultuur spreken me aan. Ik bedoel: een raffinaderij runnen is geen grap!”

“Maar de leukste dingen waar ik op terugkijk zijn mijn tijd als roadmanager van techno-dj Secret Cinema en mijn garnalenkwekerij. Met Happy Shrimp kweekte ik garnalen op de Maasvlakte met restwarmte uit de haven. Het idee kreeg over de hele wereld aandacht, maar het bedrijf heeft het niet gered. Happy Shrimp is failliet gegaan.”

Heb je daarvan geleerd?

“Natuurlijk! Je leert sowieso omgaan met teleurstellingen. Ik was echt trots op de garnalenkwekerij. Ik stond op een beurs in Texas handtekeningen uit te delen, haha. Het is vreselijk als zoiets dan misgaat. Maar nu kan ik er weer trots op terugkijken.”

“Ik heb de drang om dingen te testen en in praktijk te brengen. Ik wil laten zien dat ik het ook kan. Dat komt misschien toch door het faillissement. Eigenlijk zoek ik altijd moeilijke dingen op. Ook in het STEUR-gebouw doe ik dat weer; het gaat allemaal niet makkelijk en vanzelf. Maar ik heb wel aan burgemeester Aboutaleb gevraagd toen we begonnen: ‘Mag ik hier ook falen?’”

Hoe komen huurders hier terecht?

“Er komen altijd aanvragen bij me binnen. Het STEUR-gebouw was tijdens de Art Rotterdam Week voor het eerst open voor publiek, daarna klopten er weer allerlei makers bij me aan. De vraag is groot en ik heb een wachtlijst. Voor mij zijn er een aantal dingen belangrijk. Een huurder moet energie en werklust hebben, de meesten werken hier wel zestig uur per week. Ook vind ik internationale ambitie belangrijk: waar wil je naartoe groeien? Positiviteit en milieu spelen ook een rol.”

Hoe zie je de toekomst tegemoet?

“We zijn hier nu zo’n vijf jaar bezig en hebben net een mijlpaal bereikt: de overname van het pand. De volgende vijf jaar willen we gaan uitbreiden. De vraag naar werkplekken is groot; we kunnen wel verdubbelen. Ik hoop dat we daar de ruimte voor krijgen van de gemeente.”

“Ooit word ik wethouder haven, haha. Dat lijkt me écht gaaf! Ik vind dat we de droge en natte kant van Rotterdam beter kunnen mengen. Dat de stad en de haven elkaar weer gaan waarderen!”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Rotterdammer van de Week

Ga naar “Carin woont als ambassadeur overal ter wereld: ‘Rotterdam blijft mijn thuis’”

Carin woont als ambassadeur overal ter wereld: ‘Rotterdam blijft mijn thuis’

Carin-Lobbezoo-foto5
Ga naar “8 x deze Rotterdammers hebben een heel bijzonder beroep”

8 x deze Rotterdammers hebben een heel bijzonder beroep

kraanmachinist Rob zalmhaventoren
Ga naar “Horeca-ondernemer Eva Eekman: ‘Ik heb liever een volle zaak dan een ster’”

Horeca-ondernemer Eva Eekman: ‘Ik heb liever een volle zaak dan een ster’

Eva Eekman - fotocredits Sophia van den Hoek - Studio Unfolded

In onze gids

Ga naar “OASE Rotterdam”

OASE Rotterdam

 • Scheepswerf De Delft - Schiehaven
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
OASE leeg (Large)

Nu gesloten

Ga naar “L’Erbolario”

L’Erbolario

 • Oude Binnenweg 144A
 • Parfumerie
 • Gesloten
l'embolario

Nu gesloten

Ga naar “MYSC Rotterdam”

MYSC Rotterdam

 • Meent 28 - 30
 • Parfumerie
 • Gesloten
mysq meent rotterdam parfum

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Blokker serviesserie Moskou 3+1 gratis”

Blokker serviesserie Moskou 3+1 gratis

 • Blokker
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Lucovitaal verzwaringsdeken € 44,99”

Lucovitaal verzwaringsdeken € 44,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59”

Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “alle Blokker keukenhulpen 2e halve prijs”

alle Blokker keukenhulpen 2e halve prijs

 • Blokker
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Brabantia afvalemmer Flat Top van € 69,99 voor € 50”

Brabantia afvalemmer Flat Top van € 69,99 voor € 50

 • Blokker
 • Geldig t/m 19 september 2021

Vacatures

Ga naar “SuperBrafitter (parttime of fulltime)”

SuperBrafitter (parttime of fulltime)

 • SuperBra
 • Fulltime/Parttime
Resized-Sophie-achter-kassa
Ga naar “Gastvrouw/gastheer Sparta Rotterdam”

Gastvrouw/gastheer Sparta Rotterdam

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Jongerencoach”

Jongerencoach

 • B&A Civic B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Baliemedewerker fulltime Rotterdam”

Baliemedewerker fulltime Rotterdam

 • Work-Staff Personeelsdiensten
 • Fulltime
Ga naar “Backoffice medewerker marketing Rotterdam”

Backoffice medewerker marketing Rotterdam

 • Manpower
 • Fulltime