Ex-straatmuzikant Romano van Proeflokaal de Riddert: ‘Eigenlijk ben ik gewoon glazenwasser’

Door Wouter Vocke 7 juni 2018

Wie is de leukste barman of -vrouw van Rotterdam? Tip je favoriet! Elke week schotelen we je een kandidaat voor. Na twaalf keer kiezen jullie welke barre man of vrouw de beker verdient. Kandidaat nummer 6 is Romano (44) van Proeflokaal de Riddert op de Mauritsweg, die een paar jaar geleden nog straatmuzikant was in Rotterdam.

Elke zondag is het open mic avond bij De Riddert, een ‘open podium voor alles en iedereen’, in het leven geroepen door Romano. Hij regelt vaak de optredens van bands en artiesten. “Dan gaat echt het dak er af ja”, volgens de vrolijke barman met zijn lange bos haar. En dat terwijl De Riddert eerst altijd op zondag gesloten was. “Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen van Willem (de eigenaar van De Riddert en Faas), om van een gesloten dag iets te maken.”

Buurtcafé in het centrum

Het is bloedheet op het terras en Romano wijst naar alle auto’s en fietsers die langs ons heen razen: “Het is wel midden in het centrum, maar het is toch een buurtcafé.” Het terras zit redelijk vol, de vlonders maken het terras drie keer groter dan het normaal is. Romano ziet dat iedereen wat te drinken heeft en komt weer zitten. “De Riddert is echt mini, maar het is er altijd druk. En toch is het heel close!” Dat blijkt, twee collega’s die niet aan het werk zijn zitten toevallig ook op het terras en springen spontaan bij. “Je weet waar je het kan vinden hè!” roept Romano ze toe. “Ik sta hier ook altijd alleen, tenzij we weten dat er die dag honderd man komen, dan niet natuurlijk. Het brengt een bepaalde vrijheid, maar ook een verantwoordelijkheid met zich mee.”

Vrij is vrij

Als hij vrij is, dan zie je hem zelf trouwens niet in de kroeg. “Nee, juist niet. Ik werk vier dagen per week twaalf uur achter elkaar, dan heb ik geen zin om op mijn vrije dag ook in de kroeg te komen.” Nooit? “Ja natuurlijk gebeurt dat wel eens, maar dan niet in in een kroeg waar ik werk. Dan ben je voor je gevoel ook niet vrij, als je op je vrije dag ook nog eens op je werk bent. Ik ben ook heel goed in uitslapen. Ik was gisteren een dag vrij, maar het voelde als drie dagen!”

Je hart volgen

“Ik heb acht jaar bij Café De Bel in het Oude Noorden gewerkt, maar ik wilde even helemaal uit de horeca. Ik dacht: ik stop. Ik wilde mijn hart volgen, toen ben ik weer op straat gaan spelen. Dat deed ik vroeger ook, ik wilde even helemaal back to my roots. Ik heb echt overal gestaan met mijn gitaar, maar een beetje vastigheid is ook niet erg. Je moet toch ook de huur betalen. Toen vroeg Willem of ik een keer een dagje wilde invallen. Dat vond ik wel weer leuk eigenlijk. En later werd het ‘Kun je niet de zondag een keertje doen?’, want op zondag was De Riddert altijd gesloten. Ja, en nu werk ik hier alweer twee jaar, drie dagen in de week. En daarnaast ook nog een dag bij Café De Komedie op de Schieweg.”

Altijd wat geks

Op de vraag wat zijn meest memorabele avond in De Riddert is geweest is hij duidelijk: “Heb je even? Bijna elke avond hier is een memorabele avond. Afgelopen zondag nog! Oh, en de donderdag daarvoor! Als er live muziek is gebeurt er altijd wat geks. Maar als het rustig is, zit je zo een uur te lullen en is het ook hartstikke gezellig.”

Glazenwasser

“Wat een goede barman maakt? Ik zou het niet weten!” Romano moet lachen: “Eigenlijk ben je gewoon een glazenwasser, toch? De glazen moeten schoon blijven.” Maar dat is niet het enige natuurlijk. “Je moet lekker jezelf blijven denk ik. Eerlijk en oprecht zijn, ik hou niet van dat Amerikaanse overdreven gedoe.” Of hij het voor altijd blijft doen? “Ik neem het gewoon per dag.” Hij heeft ook heel even in de haven gewerkt. “Ik dacht: krijg ik hiervoor betaald? Dit is gewoon betaald naar de gym gaan! Ik heb ook wel eens geprobeerd om ander werk te doen, maar op een kantoor zitten is niks voor mij. Laat mij maar buiten werken.” En, zo besluit hij: “De horeca is gewoon leuk!” Daar valt geen speld tussen te krijgen!

Tip hier jouw favoriete barman van Rotterdam!

Hier zie je alle kandidaten tot nu toe nog even op een rij.


Meer over Proeflokaal De Riddert ontdekken?

Proeflokaal De Riddert cafés

Gesloten17:00 - 01:00

Mauritsweg 28, Rotterdam

Bekijk meer:cafés
mauritsweg

De Mauritsweg: waar je struikelt over lekker eten en zonnige terrassen

Elke week zetten we een straat in Rotterdam extra in het zonnetje, want elke straat heeft zijn eigen...

adv.