Barman Jan van eetcafé Opa: ‘Dit is mijn leven, het is nooit anders geweest’

Door Faayyaaz van Dijk 14 juni 2018

Wie is de leukste barman of -vrouw van Rotterdam? Tip je favoriet! Elke week schotelen we je een kandidaat voor. Na 12 keer kiezen jullie welke barre man of vrouw de beker verdient. Kandidaat nummer 7 is Jan of zoals jullie hem kennen: opa. Hij is barman (en mede-eigenaar) bij Eetcafé Opa op de Witte de Withstraat. Deze energieke goedzak is getrouwd, heeft drie kinderen en hij leeft zijn droom. Het eerste wat opvalt is zijn bescheidenheid.

Eigenaar of barman? “Ik ben meewerkend eigenaar, maar eigenlijk ben ik gewoon barman bij Opa. Barman zijn is iets waar je trots op mag zijn! Het is een echt vak en je hoeft je er absoluut niet voor te schamen. Achter de bar staan is keihard werken en niet iedereen kan het mensen naar hun zin maken toch? Ik heb eigenlijk altijd in de horeca gewerkt eerst achter de bar bij de Skihut en toen bij de Get Back. Contact met mensen is fijn!”

Van eetcafé naar kroeg

“Vroeger was Opa nog echt een bruine kroeg. We hebben vijf jaar geleden het interieur onder handen genomen, het is nu een mooie lichte ruimte met echte pronkstukken. Dit is Opa 2.0!” zegt hij trots. “Tegenwoordig is het een plek waar je lekker kunt eten, maar wil je gewoon borrelen en slap ouwehoeren aan de bar dan is dat ook prima. Van eetcafé naar kroeg, lekker Rotterdams! Later op de avond gaat de muziek steeds een tikkeltje luider, want er moet ook gefeest worden.”

‘Hey opa!’

Jij kent echt veel mensen hè? “Ja! Ik ken veel mensen. Ik ken alle vaste klanten die hier binnenkomen bij gezicht, want al die namen onthouden is toch best lastig. Wat ik dan wel weer weet is wat iedereen drinkt. Die een baco met citroen, en die een witte wijn of een biertje. Mensen herkennen mij ook altijd. Als ik op straat loopt roepen mensen ‘heeeeey opa!’. Mijn dochter wil liever niet met mij over straat”,  zegt Jan lachend.

“Ik werk veel, maar in de avonduren. Overdag heb ik dus voldoende tijd voor mijn kinderen en vrouw. Ik denk dat ik mijn kinderen vaker zie dan andere vaders. Mijn vrouw werkt wisselende diensten dus daar kan ik ook nog gewoon gezellige dingen mee doen. Ik heb haar leren kennen bij Opa aan de bar. Dit is mijn leven het is nooit anders geweest. Als iemand een verjaardagsfeestje heeft kan ik erbij zijn, maar alleen op zondag en dat weet iedereen.”

Jarretels

Op de vraag wat het gekste is dat hij heeft meegemaakt moet Jan blozen: “Een keer zat er een dame aan de bar in een wit pakje. Een collega liet per ongeluk een beetje rode wijn vallen. Het scheen dat deze dame naar een bruiloft moest dus ik wilde haar gelijk helpen! Gevraagd of ik de rode wijn uit haar pakje moest halen en dat was prima. Ik heb haar meegenomen naar de keuken om het pakje schoon te maken. Het pakje ging uit en daar stond een dame in jarretels met een open kruis. Niks gebeurd natuurlijk, alleen wat blosjes op m’n gezicht en het pakje heb ik ook niet schoon gekregen.” Het leven van een barman!

Dromen

“Ik leef mijn droom, we hebben het goed voor mekaar. Ik heb een paar jaar geleden de kans gekregen van Iris (de tweede eigenaar van Opa) om mede-eigenaar te worden. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen en ik ben haar hier eeuwig dankbaar voor. Met z’n tweeën maken wij een sterk team. Door haar kan ik shinen bij Opa op de vloer. Ik wilde altijd al eigen ondernemer worden. We hebben de Bier Boutique geopend en de zaak is helemaal ingericht zoals ik dat voor ogen heb gehad. Ik heb mooie kansen in mijn leven gekregen. Ik wil dat doorgeven, want hoe mooi is het om te helpen aan andermans dromen?” Jan wat ben jij een goedzak!

Tip hier jouw favoriete barman van Rotterdam!

Hier zie je alle kandidaten nog even op een rij.


Meer over Eetcafé Opa ontdekken?

Eetcafé Opa restaurants en horeca

Gesloten16:00 - 00:00

Witte de Withstraat 49A, Rotterdam

Bekijk meer:restaurants en horeca

 

adv.