Keihard meezingen en dansend over het terras: dit is Tom, barman bij Boudewijn

Door Britte Kramer 12 juli 2018

Wie is de leukste barman van Rotterdam? Elf weken lang schotelden we je steeds een kandidaat voor. Volgende week kiezen jullie welke barre man de beker verdient, want Tom (25) van Belgisch Biercafé Boudewijn is de hekkensluiter! We spreken hem in die fijne binnentuin.

Z’n collega’s twijfelden of hij wel geschikt was als Barman van de Week, zo met die kale armen. Maar vooruit, omdat tattoos wel op de planning staan, zien we die kaalheid door de vingers. Net als de baard, die uitgerekend vanmorgen gehalveerd werd. Een beetje naakt voelt Tom zich wel. “Mijn baard is mijn trademark vanaf het begin. Toen ik na mijn masteropleiding Media en Journalistiek hier mijn cv kwam droppen zei de collega achter de bar: ‘Ja. Leuke jongen, veel ervaring, goeie baard!”

Dansend over het terras

Inmiddels werkt Tom al anderhalf jaar bij Boudewijn. De hoogtepunten? “Eigenlijk het sluiten met collega’s, vooral op een vrijdag of zaterdag. Dan heb je met z’n allen de klus geklaard en ga je zitten, en dan komt de release. Met z’n allen knallen is het lekkerst.” Dat knallen doet-ie vooral als hij zelf de muziek bepaalt. “Hoe langer ik hier werkte, hoe meer ik de muziek naar me toe heb getrokken – omdat ik daar best wel elitair over ben. Ik durf te zeggen dat ik precies weet welke muziek kan, en heb mezelf aangeleerd om mijn smaak daarin te verwerken. Op het moment dat iemand anders aan de muziek zit tik ik ‘m even op z’n schouder: ‘Hee, ik hè!’ Daar werk ik zo lekker door. Keihard meezingen of dansend over het terras lopen, dat is echt ideaal. En de gasten zien dat ook, dat je dan lekker in je vel zit.”

Blaffen naar elkaar

Na sluit blijft Tom vaak nog even hangen met z’n collega’s. “Beetje borrelen, beetje eten – frituurtje voor onszelf – en soms nog effe buiten de deur wat drinken, naar de pub of de Keerweer. Ik zie dus minder van het zonnetje dan ik zou willen, maar het valt wel mee hoor. Overdag ben ik vaak vrij, dus dan kan ik lekker op m’n balkonnetje zitten. Mijn sociale leven is heel gefocust op hier. Ik kom vaak ook even voor een drankje, even bij collega’s kijken. Boudewijn is altijd een goed beginpunt. Het is ook wel m’n huiskamer; mijn collega’s zijn echt een tweede familie nu. Al word ik sinds mijn werk hier ook naar andere zaken getrokken; beetje verkennen, kijken hoe het daar gaat. In de horeca wisselt het personeel nogal en toch blijft het hier bij mekaar plakken. Het is altijd gezellig, ook in het heetst van de strijd. Natuurlijk blaffen we naar elkaar soms, maar dat hoort erbij.”

Bourgondisch of burger

Ook het keukenpersoneel hoort er helemaal bij. “We houden allemaal van onze chef; een Rotterdammer pur sang. We hebben hier een hele lekkere Bourgondische keuken, en ook qua eten moet je weten wat je verkoopt. Dan is het van: ‘Joh chef, je hebt nou iets erop gezet – wat is het?’ En dan zegt-ie: ‘Hier, eet – en verkoop het maar.’ Want als je het zelf eet kan je het ook beter verkopen.” Het personeelseten bestaat hier dan ook niet uit patat met bitterballen, maar komt gewoon van de kaart. “Soms vraag ik wel om een burgertje ofzo, als ik weer te brak ben…”

Kleine kutgrapjes

Is het niet lastig om altijd maar vrolijk te moeten zijn tegen gasten? Als je dus inderdaad brak bent, bijvoorbeeld? “Ik ben wel expressief, kan wel eens met een muil achter de bar staan. Maar dan zeg ik (terwijl hij op z’n wangen tikt, red.): ‘Tom, oké. Gáán!’ Als er twee oude dames met een cappuccino op het  terras zitten, kunnen zij er niks aan doen dat je een mindere dag hebt. Die verdienen het niet dat je bitchy naar ze doet. Ik denk altijd maar: je moet gasten behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Als ik op het terras zit wil ik ook dat iemand kleine kutgrapjes maakt, een beetje brutaal is, lekker los. Dus dat doe ik ook. ”

Memorabele momenten

Uiteraard werden in dit Belgische biercafé de WK-wedstrijden van de zuiderburen uitgezonden. “We hadden zes schermen hangen, geen plekje was onbenut. Dan moeten we gewoon allemaal achter de bar duiken en bier tappen. Toen Feyenoord kampioen werd was het ook echt gekkenhuis. Allemaal van die shirts aan, meeblèren met de muziek en de zaak zo barstensvol dat het eigenlijk niet kon. Tijdens de wedstrijd wilden we zelf natuurlijk ook kijken, en dan in de rust was het ‘doortappen, doortappen’. Daarna natuurlijk chaos in de stad. Dat was wel echt een feestje.”


Meer over Boudewijn ontdekken?

Boudewijn cafés

Geopend12:00 - 02:00

Nieuwe Binnenweg 53a-b, Rotterdam

Bekijk meer:cafés

adv.