Barman Ronald van Bokaal: ‘Waardeloos, maar íemand moet het bier proeven’

Door Britte Kramer 21 juni 2018

Wie is de leukste barman of -vrouw van Rotterdam? Tip je favoriet! Elke week schotelen we je een kandidaat voor. Na 12 keer kiezen jullie welke barre man of vrouw de beker verdient. Kandidaat nummer 8 is Ronald (39), die na Rotown en De Machinist nu ruim drie jaar bij Bokaal werkt. Eerst als barman, nu ook als bedrijfsleider.

“Het begon ooit als bijbaantje bij Rotown, naast mijn bouwkundige opleiding, maar het bijbaantje kreeg de overhand. ‘Kan je nog een keer werken?’ ‘Nou, is goed!’ Dan wen je aan het salaris en gaat het met de studie een beetje naar beneden. Mijn HBO heb ik netjes in vier jaar afgemaakt. Daarna ging ik naar de TU in Delft en dat heb ik heel lang geprobeerd, zeg maar.”

Negen-tot-vijf en 10 kilo zwaarder

Nadat Ronald stopte met z’n opleiding kwam hij bij een architectenbureau terecht, maar dat negen-tot-vijfgebeuren en de hele dag stilzitten, dat was niet helemaal z’n ding. “Ik heb het een jaar volgehouden; netjes mijn jaarcontract volgemaakt, in de tussentijd tien kilo zwaarder geworden en na dat jaar dacht ik: ik vind het wel goed. Toen heb ik meegeholpen De Machinist op te bouwen. Na 2,5 jaar werd ik door Rotown teruggevraagd, om bedrijfsleider te worden. Dat heb ik 2,5 jaar met veel plezier gedaan. Zo ken ik Dave ook, de mede-eigenaar van Bokaal. Op een gegeven moment vroeg hij: ‘Zoek je nog wat? Wij zoeken namelijk mensen.’ Zodoende ben ik hier terecht gekomen, in het leukste café van Rotterdam.”

Family first

“Toen ik begon was mijn zoontje net geboren, dus was het niet zo logisch om er allemaal verantwoordelijkheden bij te hebben. Toen was het gewoon: werken.” En dat deed-ie. “De eerste twee jaar werkte ik alleen maar avonden, zodat hij zo min mogelijk naar de opvang hoefde. Ik heb dat ook als heel fijn ervaren, want het is toch het leukste om er zo veel mogelijk bij te zijn. Nu kan ik wat meer eigen diensten inplannen en doe ik dat vaker overdag, zodat ik er in de avond ook ben. M’n vrouw en ik zorgen er in ieder geval voor dat we altijd twee hele dagen samen zijn.”

Borrels en festivals

Anyway, het leukste café van Rotterdam dus? Grote woorden. Die mag hij even motiveren. Ronald: “Ik heb nog nooit met zo’n leuk, enthousiast team gewerkt. We hebben een groot terras en het is altijd gezellig. Het is hard werken, maar iedereen komt met plezier en er wordt regelmatig gezellig met elkaar een borreltje gedaan. Na werk, of mensen spreken gewoon met elkaar af, gaan naar festivalletjes samen; heel leuk om te zien en wel echt uniek. Dave heeft dat op poten gezet, en nu hij en Ron weer aan het uitbreiden zijn ben ik dat samen met mijn collega Ester verder aan het opzetten.”

Net als een marathon

“Een goeie barman heeft kennis van zaken, kan goed communiceren met gasten maar ook zeker met collega’s, en tapt z’n biertjes goed. Iemand moet het overzicht kunnen bewaren in alle situaties. Niet in de stress raken is eigenlijk het belangrijkste; gewoon door blijven gaan. Ik heb veel hardgelopen, marathons ook. Dat heb ik hier ook wel eens: gewoon door blijven gaan, dan kom je aan de finish en dan heb je het weer gered. Dat maakt het heel leuk. Krijg je veel voldoening van.” Een gast loopt langs, vangt de laatste zin op en vraagt: “Van mij?” Ronald: “Ja. Van jou ook.”

De passie ligt bij bier

De andere reden waarom Ronald in de horeca werkt klinkt vrij logisch: “Ik heb veel met bier.” Vragen we ons wel af: als kenner of als liefhebber? Ronald: “Ik zou mezelf geen kenner noemen – ik heb er geen certificaten in gehaald.” Een liefhebber dus. “Ja. Ik heb vroeger wel de sterke gedaan, maar dat is tegenwoordig niet meer zo verstandig. Biertjes, speciaalbiertjes… daar ligt wel de passie zeg maar. Als iedereen hard gewerkt heeft wordt er hier tegen elf of twaalf uur ook wel eens gezamenlijk een fluitje gedaan. Je ziet ook dat mensen die aan de bar zitten en zien dat je hard gewerkt hebt het je gunnen.”

Waardeloos, maar íemand moet het doen

“We hebben hier ongeveer honderd bieren, maar ik zou ons niet een biercafé willen noemen zoals Locus Publicus, waar echt de hardcore bierliefhebbers naartoe gaan. Gasten komen hier meer voor de plek, maar denken soms wel: Oké. Wat een hoop bier. Wat ga ik drinken? Wat vind ik lekker? Als je dan kunt adviseren wordt dat gewaardeerd, dus dat stimuleren we ook wel bij het personeel. Het is waardeloos, maar iemand moet het doen, íemand moet het proeven.”

Blind voor flirts

Tot slot: wordt er nog een beetje geflirt bij Bokaal? “Nee, niet met mij. Je ziet het natuurlijk genoeg om je heen gebeuren, maar ik ben er volledig blind voor op de een of andere manier. Altijd al geweest. Flirten mogen de vrijgezelle barmannen en -vrouwen allemaal lekker doen – anderen zijn daar ook veel beter in!”

Tip hier jouw favoriete barman van Rotterdam!

Hier zie je alle kandidaten nog even op een rij.


Meer over Bokaal ontdekken?

Bokaal cafés

Geopend11:00 - 01:00

Nieuwemarkt 11, Rotterdam

Bekijk meer:cafés

adv.