Barman Caco van Stirr: ‘Cocktailshakers zijn de nieuwe rocksterren’

Door Faayyaaz van Dijk 5 juli 2018

Wie is de leukste barman of -vrouw van Rotterdam? Tip je favoriet! Elke week schotelen we je een kandidaat voor. Na 12 keer kiezen jullie welke barre man of vrouw de beker verdient. Kandidaat nummer 10 is Caco van cocktailbar Stirr. Deze leukerd is ‘zeer vrijgezel’, geboren in Brazilië en dol op Rotterdam. ”Rotterdam is lekker urban.”

“Stirr is een fijne plek om te werken. Je krijgt er als barman de vrijheid om te maken wat je wilt. Wij hebben geen kaart waar je een cocktail van kunt bestellen. Wij maken cocktails op basis van wat de gast wil. Je geeft dus aan wat jij lekker vindt en wij maken iets verrukkelijks wat helemaal bij je past.” Caco werkt al ‘zeker vijftien jaar’ in de horeca en is sinds 4,5 jaar professioneel cocktailshaker. Een opleiding heeft hij niet gehad. ”Nee, ik heb altijd achter de bar gewerkt en heb het meeste geleerd van de mensen met wie ik heb samengewerkt. Daarnaast moet je natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag gaan en lekker proberen.”

Rotterdam lijkt op een dorp

”Ik woon alweer 21 jaar in deze stad. Rotterdam is een urban stad. Iedereen wil elkaar helpen en iedereen kent elkaar. Het is een grote stad, maar als je er woont lijkt het op een dorp.” In de toekomst zou Caco graag een eigen bar beginnen. ”Voor nu in Rotterdam, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Ik sluit niet uit dat ik emigreer om ergens in een warm land een zaak te starten. Verder wil ik zoveel mogelijk talen leren. Ik vind het leuk om met mensen te praten en hun beweegredenen te leren kennen. In Rotterdam komen mensen uit verschillende landen op vakantie. Het zou toch leuk zijn als ik met iedereen kan praten in zijn of haar eigen taal.”

Zeer vrijgezel

”Ik ben zeer vrijgezel op dit moment.” Maar als barman krijgt hij natuurlijk genoeg aandacht? ”Nee, dat valt wel mee… Mensen zijn meer geïnteresseerd in wat we aan het doen zijn achter de bar. Of het valt me gewoon niet op. Ze zeggen weleens: ‘cocktailshakers zijn de nieuwe rocksterren,’ maar dat valt wel mee hoor.” Favoriete cocktail? ”Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Ik heb niet echt een favoriete cocktail. Het is afhankelijk van in welke stemming ik ben en welke tijd van het jaar het is. Ik kan een old fashioned waarderen en een goede piña colada is ook lekker. Op dit moment, met het mooie weer, drink ik graag een caipirinha.”

Koken met spirits

”Ik heb meegedaan met verschillende wedstrijden. Een keer heb ik een Pisco-wedstrijd gewonnen (pisco is een sterkedrank die wordt gemaakt van druiven. red). O, en één keer moest ik een cocktail maken bij een oester met huisgemaakte kaviaar.” Oeh! ”Food pairing is dat. Cocktailshakers zijn ook een soort van koks, maar wij koken alleen met spirits. Je moet de juiste balans vinden tussen de verschillende spirits.” Nog tips voor ons onervaren cocktailshakers? ”Gewoon doen! Niet bang zijn om te experimenteren. Speel met smaken, want van je fouten moet je leren. En natuurlijk moet je blijven proeven!” Nou, dat moet wel goedkomen!

Tip hier jouw favoriete barman van Rotterdam!

Hier zie je alle kandidaten nog even op een rij.


Meer over Stirr ontdekken?

Stirr restaurants en horeca

Gesloten20:00 - 02:00

Eendrachtsweg 29B, Rotterdam

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.