Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anna en Cees uit Crooswijk runnen nu een glamping met varkens in Spanje

Door Britte Kramer 13 november 2019

Deze week in onze nieuwe rubriek ‘uitdebuurt’: Cees en Anna (allebei 32) uit Rotterdam wonen met een heleboel dieren op een berg in Spanje. Daar runnen ze een droom van een glamping met zes accommodaties: Finca Les Coves. We belden met Anna.

Cees ken je misschien uit de Rotterdamse horeca. Hij werkte onder meer bij Ballroom en By Jarmusch. Anna werkte in de PR en media, tot ze een burnout kreeg. “In die tijd probeerde ik steeds een droomplaatje te schetsen. Ik wilde in de natuur zijn, met dieren. Met mijn handen bezig zijn, maar ook de andere skills die ik heb gebruiken. We fantaseerden wel eens over een hostel in Rotterdam, maar zagen vooral beren op de weg: dan moet je veel geld hebben, en een plan, en dat moet je dan naast je werk doen… Jezus, waar halen we de tijd vandaan?”

Goed dat het leven even heel kut was

“Normaal gesproken denk ik niet dat we de ballen hadden gehad. Je laat alles achter om op een berg in Spanje te gaan wonen… Maar omdat ik zo radeloos was en het zo anders wilde doen, had ik eigenlijk weinig te verliezen. Ik denk dus dat het goed is geweest dat het leven even heel kut was. Daardoor hebben we de sprong in het diepe durven nemen; het kon alleen maar beter worden.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Glamping Finca Les Coves (@fincalescoves) op

Het rode huis op de finca

Op ‘een soort van heel oubollig platform’ kwam Anna Finca Les Coves tegen. De vorige eigenaren wilden het stokje overdragen en Cees en Anna besloten erheen te gaan. In die week hebben ze veel gepraat. “Het was zeker niet zo dat we in één keer wisten ‘oké, let’s go, dit gaan we doen’. Het was een en al Brabantse gezelligheid – we moesten bedenken hoe we hier ons sausje overheen konden gooien. De tweede helft van de week zijn we vooral gaan voelen: zien we onszelf hier wonen? Tijdens een wandeling kwamen we bij een uitkijkpunt en zagen we het rode huis op de finca liggen, waar we nu wonen. We keken elkaar aan en zeiden: ‘Fuck it, we gaan het gewoon doen’.” Dat was eind november 2017. Begin december hakten ze de knoop definitief door en half december hoorden ze dat alles doorging. Binnen een maand was het huis in Crooswijk verkocht en begin maart vertrok de hele bubs naar Spanje: Anna en Cees met alle dieren in het vliegtuig, alle spullen in de vrachtwagen.

De meest hippe bergmeid van Jijona

“In Rotterdam heb je heel veel verleidingen en prikkels. Hier kan ik die opzoeken als ik dat wil, terwijl je in Rotterdam continu veel ruggengraat moet hebben. De een is daar beter tegen bestand dan de ander, maar voor mij was het too much. Ook het vergelijken met alles en iedereen. Voordat ik de deur uitstapte kon ik helemaal blij zijn met m’n outfit, maar op straat zag ik dan zóveel mensen dat ik er onzeker van werd. Hier ben ik al snel de meest hippe bergmeid van Jijona. Ik vind het heel leuk om terug te zijn af en toe: Rotterdam is zo levendig en overal zijn leuke tentjes en dingetjes. Maar na twee dagen komt datzelfde onrustige gevoel weer terug. Ik gedij hier veel beter.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Glamping Finca Les Coves (@fincalescoves) op

Eigen ritme

Met Finca Les Coves gaat het hartstikke goed, net als met Cees en Anna. “Ik vind het superfijn dat die afwisseling heel erg in de dag zit, zoals gehoopt: online marketing en strategie aan de ene kant, maar ook praktisch bezig zijn, met koken, styling en tuinieren. Als ik denk: ik wil echt achter deze computer weg, dan kan dat ook gewoon. Ik werk hier iedere dag, maar wel op mijn eigen ritme. In Rotterdam moest ik mee in een ritme dat in een bedrijf bestond – ook op dagen dat ik niet lekker ging.”

Feesten bij de roze bar en met een wvo’tje naar de grot

Van terras naar terras met vrienden, in een leuke outfit, en schijt hebben aan hoe de morgen eruit ziet: dat mist Anna het meest aan hun Rotterdamse leven. Maar ook op de finca wordt het leven gevierd. “De Finca leent zich goed voor feestjes. We hebben namelijk een roze bar, dus dat gaat al goed. Je kunt hier ook lekker op avontuur gaan. Vaak als we een fles wijn op hebben is het van: ‘Willen jullie anders de grot zien?’ Dan maken we met een wijntje voor onderweg een tourtje langs de grot. Je hebt hier nooit veel mensen nodig om er een feestje van te maken. Het is heel vrij. De muziek kan zo hard als je wil, want er zijn geen buren, en in de zomer spring je zo in het zwembad.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Glamping Finca Les Coves (@fincalescoves) op

Van ‘yoga is kut’ naar yogaretreats organiseren

Maar: aan de gezondheid wordt ook gedacht. Zo kun je iedere ochtend een smoothie laten bezorgen als je hier glampeert. Cees komt ze persoonlijk brengen op z’n quad, met de hondjes erachteraan. Én ze organiseren yogaretreats. Anna: “Ik vond yoga helemaal kut en benijdde mensen die daar zo lekker op gingen. Tot ik het hier ging doen, op dit hele grote terras tussen de bergen. Toen kon ik er pas m’n rust in vinden. Dat hele gevoel van inchecken bij jezelf en echt even stilstaan, dat heeft op mij en Cees zo’n goed effect gehad – dat wil ik delen met mensen. Ook omdat ik gemerkt heb dat als je reconnect met de natuur, je er beter voor gaat zorgen. Dat kunnen we heel goed gebruiken, dat we allemaal beter voor de wereld gaan zorgen. En snel een beetje.”

Allesbehalve een duurzaamheidsheilige (en nu geheel zelfvoorzienend)

“In Rotterdam had ik oogkleppen op, was ik allesbehalve een duurzaamheidsheilige. Ik gooide bij wijze van m’n glas nog bij het restafval. Toen ik hier kwam wonen was de natuur letterlijk in my face en ging het steeds meer knagen. Van het ene duurzame stapje kwam het andere en nu zijn we geheel zelfvoorzienend. We hebben alleen maar zonnepanelen; geen stroom van het netwerk, dus dat is echt cool. En het zwembad wordt met zout gezuiverd, zonder chloor. We koken vegetarisch of vegan, zorgen dat gasten geen flessen water hoeven te kopen en voedsel weggooien doen we niet: dat eten de varkens op. Het voelt fijn om op deze manier bezig te zijn en onze kennis met gasten te delen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Glamping Finca Les Coves (@fincalescoves) op

Beestenboel

Op de Finca is ruimte voor dertig mensen en een heleboel dieren. Varkens Lulu en Pip scharrelen er lekker rond, net als poes Chloë en honden Pien, Takkie, Olaf en Lima. Anna: “Die leven echt het allerbeste hondenleven. Pien moest wel een beetje wennen. Ze vond het eng om ‘s avonds naar buiten te gaan. Dan rook ze allemaal andere dieren: zwijnen, vossen, herten… Olaf en Lima hebben dat jachtinstinct; die gaan aan het einde van de middag standaard samen op pad. Het is hier megagroot en er is ook niet echt een omheining, dus die hebben GPS-trackers – dan kan ik met een app bijhouden waar ze zijn.”

Ken of ben jij ook een Rotterdammer die ‘uitdebuurt’ ging? (Hoeft niet per se het buitenland te zijn.) Mail dan even naar [email protected], en wie weet stellen we binnenkort dezelfde vragen aan hem, haar of jou!

Jeffrey ging ook ‘uitdebuurt’:

Jeffrey Vonk

Jeffrey verruilde Rotterdam voor Portugal: veel vrijheid en surfen (maar geen honingdrop)

Nieuwe rubriek op indebuurt Rotterdam: uitdebuurt! Om de week vertelt een Rotterdammer waarom hij of...

adv.