De echte Rotterdammert weet natuurlijk allang dat Rotterdam de allermooiste stad van Nederland is. Mocht je daar nog niet zo zeker van zijn of zoek je bewijs om anderen van dit feit te overtuigen, hebben wij wat feiten, cijfers en weetjes voor je op een rij gezet.

Hoeveel inwoners heeft Rotterdam?

Let’s talk numbers. Rotterdam had op 1 januari 2018 638.751 inwoners en is daarmee de op één na grootste stad van Nederland. Regio Rijnmond, zeg maar ‘Groot Rotterdam’, heeft een whopping 1,4 miljoen inwoners. En sinds 2014 vormen Rotterdam en Den Haag samen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, dit is één van de dichtstbevolkte gebieden in Nederland met maar liefst 2,3 miljoen inwoners!

Ik ziet de haven al

De Rotterdamse haven is de grootste van Europa. De haven was sinds de jaren ’60 zelfs de grootste van de wereld, tot Sjanghai in 2004 Rotterdam inhaalde. In 2016 deden 29.646 zeeschepen en 105.000 binnenvaartschepen Rotterdam aan. Er werd in totaal voor 323,9 miljoen ton aan goederen aangevoerd, grote kans dus dat jouw nieuwe sneakers hier ook bij zaten. En wist je dat 1 op de 3 sinaasappelen in Europa eerst door de Rotterdamse haven is gekomen? Denk daar maar eens aan als je een glaasje jus besteld op vakantie!

De hoogte in!

Rotterdam is natuurlijk dé skyscraper city en heeft daarmee als enige stad in Nederland ook echt de uitstraling van een wereldstad. Het hoogste gebouw van Nederland is de Maastoren (165 meter) op de Kop van Zuid, gevolgd door de New Orleans (158 meter), Delftse Poort (151 meter) en De Rotterdam (151 meter). Van de 25 hoogste gebouwen van Nederland staan er zelfs twaalf in hartje Rotterdam! En dan zijn de Euromast (185 meter) en de Erasmusbrug (139 meter) nog niet eens meegeteld. De twee schoorstenen van Shell Pernis zijn trouwens 213 meter hoog!

Auto, vliegtuig…

De trein, de boot! In Rotterdam kun je alle kanten op. Je kan natuurlijk op de fiets de stad verkennen. Maar wil je liever in een bootje varen? Ga je gang! Er varen bijvoorbeeld waterbussen naar Kinderdijk en Dordrecht. Of neem eens een Watertaxi, altijd leuk. In de zomermaanden liggen er altijd cruiseschepen aangemeerd wat een gaaf gezicht is. Liever vliegen? Kan ook. Rotterdam heeft een eigen vliegveld, net buiten de stad. Natuurlijk hebben we ook een prachtig Centraal Station. In 2,5 uur zit je vanaf hier in Parijs en binnen 3,5 uur in Londen. Er is een groot tramnetwerk waarmee je in elke hoek van de stad komt, er rijden bussen en natuurlijk knalt de metro (de mollentram, zoals oude Rotterdammers het noemen) onder de stad door! De metro van Rotterdam is de oudste van Nederland. Inmiddels ligt er bijna 80 kilometer metrorails door Rotterdam, maar bij de opening in 1968 was het de kortste lijn ter wereld!

Rotterdam houdt van sport

Rotterdam is natuurlijk ook de (top)sportstad bij uitstek. Er is een honkbalstadion. Er zijn heel veel zwembaden. Hockeyclubs op het hoogste niveau. Atletiekverenigingen. Roeiverenigingen. Handbal-, korfbal- en volleybalclubs. Waterpolo, golf of cricket? Doen we ook gewoon. De grootste Marathon van Nederland. Het jaarlijkse concours hippique in het Kralingse bos. Het tennistoernooi in Ahoy. De Tour de France kwam al een paar keer door de stad en in 2010 startte le Tour er zelfs. Voor een internationaal shorttrack-, beachvolleybal- of judotoernooi kun je ook gewoon hier terecht. Er werd zelfs een WK mountainbiken gehouden!

Voetballûh!

Er is maar één stad in Nederland met drie voetbalclubs op het hoogste niveau: Rotterdam! Sparta speelt in Spangen (west), Excelsior in Kralingen (oost) en Feyenoord op zuid. Wist je dat Sparta de oudste professionele voetbalclub van Nederland is? Ze zijn opgericht in 1888. Feyenoord is op haar beurt de eerste Nederlandse club die een Europese hoofdprijs en de wereldbeker won. En de Kuip.. die behoeft geen introductie. Ruim 80 jaar oud maar nog steeds berucht om zijn akoestiek en sfeer. Het is ook het eerste stadion op het vasteland van Europa was waar onder kunstlicht avondwedstrijden werden gespeeld. Het is zelfs geen geheim dat Barcelona’s Camp Nou op de bouwtekeningen van de Kuip is gebaseerd!

Festivalstad

Naast al dat sporten en werken is Rotterdam ook de festivalstad bij uitstek. In januari trappen we altijd af met het befaamde Internationale Filmfestival (IFFR). De stad staat dan tien dagen in het teken van films, films en nog meer films. North Sea Jazz vindt plaats in de zomer, en dat is dan door heel de stad te merken. En wat te denken van het tropische Zomercarnaval (Rotterdam Unlimited)? Verder heb je bijvoorbeeld nog de Museumnacht, De Parade, De Dag van de Romantische Muziek, De Wereldhavendagen, Motel Mozaïque, Poetry International, de Operadagen.. kortom: elk weekend gebeurt er wel wat!

Facts and figures! Wist je dat…

 • Rotterdam stadsrechten kreeg in 1340
 • De nederzetting Rotte (of Rotta in het Latijn) echter al in 1028 werd vermeld in oorkonden
 • De Hoogstraat de oudste straat is van Rotterdam
 • Erasmus geboren is in Rotterdam, maar als peuter alweer uit de stad verhuisde om vervolgens nooit meer terug te keren
 • Napoleon in 1811 een paar nachten in Het Schielandshuis logeerde
 • Het restaurant (of kraaiennest) van de Euromast op de grond is gebouwd en in vijf dagen omhoog is gehesen tot 100 meter
 • In 1970 in het Kralingse Bos het eerste grote meerdaagse muziekfestival van Europa werd gehouden
 • Dit het Nederlandse antwoord op Woodstock was, en in feite het begin van het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs
 • Rotterdam in 2001 Culturele Hoofdstad van Europa was
 • Er elke dag zo’n 300.000 mensen van de Rotterdamse metro gebruik maken
 • Rotterdam als bijnamen Rotjeknor, Roffa, Manhattan aan de Maas en ‘gewoon’ 010 heeft