Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Esther van ZanglesRotterdam: ‘Ik ben eigenlijk een soort datingbureau’

Aangeboden door ZanglesRotterdam 25 mei 2018

Over ‘zekerheid’ dacht Esther Mooijman van ZanglesRotterdam niet na, toen ze voor het conservatorium koos. En terecht. Inmiddels is Esther succesvol zangeres en runt ze ZanglesRotterdam; een zangschool met negen zangcoaches verspreid over Rotterdam.

Esther Mooijman ZanglesRotterdam
Foto: Elinoor Veldman Photography

“Over zekerheid heb ik nooit nagedacht. Zingen was gewoon het enige dat ik wilde. Net als wanneer je bijvoorbeeld beeldend kunstenaar bent: dat zit in je. Als je iets écht wilt, dan ga je dat doen.” De kans op toelating is bij het conservatorium miniem en eindigde de eerste keer dan ook in een domper. Esther ging Pedagogiek studeren, maar nam alle feedback én die grote droom mee. Vier jaar later werd ze, als afgestudeerd Pedagoog, toegelaten op Codarts. “Ik was helemaal in hallelujahstemming!”

Over ‘Hallelujah’ gesproken: Esther heeft geregeld dat Lisa Lois, de zangeres die met dit lied The X-Factor won, op 17 juni een masterclass komt geven in Rotterdam. Klik hier en lees hoe je erbij kunt zijn!

Lullig voor die mensen

Dat ze uiteindelijk als een van de weinigen werd toegelaten dankt ze, volgens eigen zeggen, aan de privézanglessen die ze volgde en de vele optredens die ze deed. Ze merkte hoeveel je uit persoonlijke coaching en podiumervaring kunt halen. Halverwege het conservatorium begon Esther met die insteek ZanglesRotterdam. “Vijftien leerlingen had ik, gewoon bij mij thuis. Maar na een halfjaar had ik meer dan zestig mensen op de wachtlijst staan. Toen dacht ik: nou, ik vind het eigenlijk wel lullig voor die mensen. Die zitten maar te wachten… Misschien moet ik daar iets mee doen.”

[tekst gaat verder onder de foto’s]
ZanglesRotterdam On Stage
ZanglesRotterdam On Stage
ZanglesRotterdam On Stage

‘Het is me een beetje overkomen’

Ze bracht de wachtrij onder bij wat bevriende zangeressen en de rest is geschiedenis. ZanglesRotterdam bestaat bijna tien jaar en telt inmiddels negen geschoolde zangcoaches. “Het is een bedrijf geworden met een duidelijke richting en visie. Dat is me echt een beetje overkomen – hoewel ik er keihard voor heb gewerkt.” Die visie zit ‘m in het vertrouwen dat elke leerling met goede, individuele zangcoaching beter kan leren zingen. Voor het opdoen van podiumervaring heeft Esther On Stage in het leven geroepen: optreedavonden op allerlei leuke locaties en festivals.

Door de speakers in de H&M

Bij ZanglesRotterdam kun je zelf aangeven van wie je les wilt krijgen. “Soms zie ik een aanmelding en denk ik: die past eigenlijk veel beter bij díe docent. Ik ben eigenlijk een soort datingbureau, ben heel de tijd aan het koppelen. Maar als je een goede match hebt dan volgen mensen vaak jaren les. De meeste coaches hebben eigen albums uitgebracht of een platendeal, zoals Ntjam Rosie en Mingue. Mingue heeft nu allemaal hits in de dancescene. Als je door de H&M loopt hoor je haar door de speakers. Anderen zijn weer meer gericht op songwriting. Zo heeft onze zangcoach Jessica Hoogenboom een aantal nummers voor Dré Hazes geschreven.”

[tekst gaat verder onder de foto]

Esther Mooijman ZanglesRotterdam

The Voice Kids

Leerlingen van alle niveaus zijn welkom, bij ZanglesRotterdam. Zo loopt er bijvoorbeeld ook een professional uit de musicalwereld rond, iemand uit een bekende band uit de 90’s en kinderen die met The Voice Kids hebben meegedaan. Esther is eerder benaderd door The Voice om te checken of er nog talent bij haar rondloopt. Maar er komen ook genoeg mensen met weinig tot geen ervaring. “Opvallend is dat veel mensen zichzelf veel lager inschatten. ‘Ik kan echt niet zingen hoor, heb echt een verschrikkelijke stem. Maar ja, ik wil het zo graag.’ En dan komen ze voor een proefles en denk je: nouuu, klinkt goed!”

Zonder concurrentie kak je in

Benieuwd hoe Esther zelf zingt? Je vindt haar op YouTube onder de naam Esther Robinson. Haar EP nam ze op in 2011, met een grote soulband. Daarmee speelde ze bij radio, tv en festivalletjes. Inmiddels ligt de hoofdfocus op ZanglesRotterdam, want na bijna tien jaar borrelen er nog continu ideeën op voor haar zangschool. Die blijft ze dus uitbouwen. Sinds twee jaar runt ze ook ZanglesUtrecht. Of er veel concurrentie is in de zangschoolwereld? “Het zijn eerder concullega’s. Dat er meer aanbod is houdt je alleen maar scherp en dat heb je echt nodig als ondernemer, anders ga je inkakken. Ik blijf dicht bij mezelf en trek m’n eigen plan.”


Meer over ZanglesRotterdam ontdekken?

ZanglesRotterdam muziek

Gesloten10:00 - 15:00

Baljuwplein 83, Rotterdam

Bekijk meer:muziek

adv.