Arno: ‘Andere keukenzaken sturen steeds vaker klanten naar ons door’

Aangeboden door Keukenloods.nl Rotterdam 2 juni 2018

Arno (48) is bedrijfsleider van Keukenloods.nl in Rotterdam: veertienhonderd vierkante meter met alle denkbare merken keukenapparatuur, complete keukens en zelfs bijpassende eettafels.

Arno zit al vanaf 1999 ‘in de keukens’. Zijn vader had een eigen woninginrichtingsbedrijf. “Dat harde werken heb ik dus van huis uit meegekregen; altijd met je zaak bezig zijn.” Arno begon zelf als meubelmaker. Na het volgen van het Hout- en Meubileringscollege belandde hij in het keukenvak.

Keukenloods Rotterdam Arno
Arno voor de balie van Keukenloods.nl Rotterdam

Pak versus spijkerbroek

“In die bijna twintig jaar heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt. Vijf jaar geleden kwam ik bij Keukenloods.nl terecht en heb ik samen met de bedrijfsleider daar het filiaal in Waddinxveen opgezet. Dat heb ik anderhalf jaar met veel passie gedaan. maar toen ben ik ‘weggekaapt’ door een ander bedrijf om daar een winkel op te zetten. Bij Keukenloods zeiden ze toen: ‘Als we ooit een winkel in Rotterdam starten word je gebeld!’ Begin mei 2017 werd ik inderdaad gebeld. Na een intensieve periode van voorbereiding zijn wij in september 2017 geopend. Het leuke van Keukenloods is dat het laagdrempelig is. Dat je vrijer, leuker contact met klanten hebt. No-nonsense, lekker simpel. Zeker in Rotterdam is dat natuurlijk zo. Bij het andere bedrijf liep ik in een pak keukens te verkopen in een veel duurder segment. Hier zit ik als normale man naast de klant, lekker met een spijkerbroek aan. Zo loopt het contact toch vele malen makkelijker.”

Een keuken is als een maatpak

Het allerleukste vindt Arno het contact met mensen. “Het is heel mooi om iets te kunnen maken voor klanten, ervoor te zorgen dat ze met een ‘wow-effect’ de deur uitgaan. Soms vragen klanten: ‘Kom je een keer kijken?’ Vroeger heb ik dat wel gedaan, maar dan zat je daar toch snel tweeënhalf uur. Daar is nu helaas geen tijd meer voor. Als bedrijfsleider ben ik sowieso wat minder met de klanten zelf bezig, omdat ik ook mensen aan het opleiden en begeleiden ben, maar ik zit nog regelmatig met klanten aan tafel. De een weet precies wat-ie wil of neemt een architect mee, de ander komt heel onvoorbereid binnen. Als mensen een keuken zien staan vragen ze vaak: ‘Moet ik dat dan zo hebben of zijn er nog aanpassingen mogelijk?’ Een keuken is een maatpak, die maken we helemaal van a tot z naar wens.”

Keukenloods fronten
Fronten bekijken in de ‘daglichtzone’ (Foto: Facebook Keukenloods.nl)

Best gevaarlijk om hier rond te lopen

“We zijn in principe groot geworden met onze inbouwapparaten. We hebben namelijk alle merken inbouw- en vrijstaande apparatuur. Andere keukenzaken sturen steeds vaker klanten naar ons door, voor apparaten dan, en mede door onze uitgebreide website weten klanten ons zelf ook steeds beter te vinden. Mensen denken bij het woord ‘keukenloods’ misschien dat we een paar dozen in een loods hebben staan, maar als ze dan hier zijn denken ze van: o, dat ziet er toch wel gelikt uit! We hebben al een paar keer meegemaakt dat klanten binnenkomen voor een apparaat en dan met een volledige keuken naar huis gaan. Daar snap ik helemaal niks van. Ik zeg wel eens: het is best gevaarlijk om hier rond te lopen. Je ziet zo veel leuke dingen! We maken hier geen onderscheid tussen iemand die binnenkomt voor een complete keuken en iemand die binnenkomt voor een prullenbak. Als mensen binnenkomen heten we ze direct welkom. Waar hoor je dat soort dingen nog? Vaak staat de klant dan echt even te kijken van ‘huh?!’ Koopt de klant een apparaat, dan leggen wij het voor ze in de auto. Het zijn van die kleine, simpele dingetjes. Kwaliteit en service staan bij ons hoog in het vaandel!”

Mix van ervaring en jong enthousiasme

“Om succesvol te worden heb je natuurlijk een goed team om je heen nodig. Als we een voltallige bezetting hebben, heb ik zeven man staan. In eerste instantie heb ik twee ‘wat oudere’ heren aangenomen, van rond de zestig. Puur voor de ervaring; jonge mensen moet je tenslotte nog opleiden. Maar we hebben bijvoorbeeld ook Daan, een jonge jongen die totaal geen affiniteit met keukens of apparaten had. Hij wist niet eens wat een combi-oven was, maar als je ziet hoe enthousiast hij is en hoe hij het oppakt! Dat ‘mensen beter maken’ vind ik toch wel heel leuk.”

Keukenloods zwarte keuken
Volgens de laatste trend: een zwarte keuken (Foto: Facebook Keukenloods.nl)

‘s Avonds toch weer op de laptop

“Ik ken veel mensen in soortgelijke functies die moeilijk kunnen omgaan met stress, maar ik laat me niet zo snel gek maken. Als er een probleem is dan snap ik dat het een probleem is, maar ik zeg dan: ‘Ik kan niet toveren, maar linksom of rechtsom; het wordt opgelost.’ Ik ga pas naar huis als alle lopende zaken zijn afgehandeld en opgelost. Als ik de deur dichttrek sluit ik dat af, maar als ik dan ‘s avonds zit, met een bak koffie erbij, kijk ik toch weer even op de laptop of er nog wat binnenkomt. Als je dat in uren zou moeten uitdrukken… Ik zou het echt niet weten. Ik ben al vierentwintig jaar samen met mijn vrouw, dus die is er een soort van mee opgegroeid. Mijn kinderen ook, al zeggen die soms wel: ‘Pap, moet je nou alweer werken?’ Het is een kwestie van goed plannen, zowel thuis als op het werk.”

Keukentrends: zwart en stoomovens

Je vraagt het je vast af: hoe ziet Arno’s eigen keuken eruit? “De keuken thuis is strak-modern, met witte deuren, een zwart werkblad en alle bekende snufjes. Maar ik zie natuurlijk alles voorbij komen, dus eigenlijk wil ik constant veranderen.” Zwart is een duidelijke trend, als we Arno mogen geloven. “We hebben ook zwarte spoelbakken en kranen, die worden steeds populairder. Maar vooral op het gebied van apparaten is veel veranderd. Vroeger had je bijvoorbeeld gesloten keukenruimtes, met de draairichting van de koelkast zo dat vrienden niet in de koelkast konden kijken. Toen bedacht iemand: we gaan die keukenruimte openbreken, maar mensen gingen toch nog steeds veel uit eten. Met al die kookprogramma’s en -tijdschriften nu, zie je dat mensen toch weer gezellig thuis eten gaan bereiden. En dan wil je ook kwaliteit hebben, want je wilt natuurlijk niet dat je gasten zeggen: ‘Het is niet te eten’. Daarom zie je steeds meer wijnkoelers en andere luxeartikelen, maar wat er echt uitspringt is de combi-stoomoven. Daar kun je echt kwaliteit in klaarmaken, ontzettend veel dingen mee doen.”

Keukenloods.nl Rotterdam speciaalzaken

Nu open10:00 - 17:00

Stadionweg 37a, Rotterdam

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.