Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woonlasten stijgen flink in 2020: deze rekening kun je binnenkort verwachten

Door Britte Kramer 15 januari 2020

Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en huiseigenaren betalen in 2020 meer aan gemeentelijke woonlasten. Vooral afvalstoffenheffing krijgt een duurder prijskaartje. Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker…

Het is een mond vol: het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft deze landelijke stijging geconcludeerd. Het onderzoek is gebaseerd op de belastingen van veertig grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Woonlasten in Rotterdam

Laten we de pleister meteen maar losrukken: op de deurmat van huiseigenaren in Rotterdam zal dit jaar een rekening verschijnen van rond de €776,68. Huurders betalen in 2020 gemiddeld €370,80 aan gemeentelijke woonlasten. Althans, dit zijn de gemiddelde bedragen per meerpersoonshuishouden. De gemiddelden voor eenpersoonshuishoudens bedragen €691,78 (koopwoning) en €295,90 (huurwoning).

Huurders dokken in Rotterdam alleen voor afvalstoffenheffing, waar huiseigenaren ook rioolheffing en onroerendezaakbelasting betalen.

Landelijke stijging

Niet alleen Rotterdammers zullen eraan moeten geloven; in heel Nederland moeten huurders en huiseigenaren flink bijlappen. Mensen in het bezit van een huis betalen gemiddeld €30,- meer dan in 2019, huurders €18,-. We zeiden het net al: vooral de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk: 5,9 procent. Dit komt doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen.

Even bijkomen

Maar hé, het kan altijd erger. In Leiden zijn de woonlasten gemiddeld €878,-. Hagenezen zijn het voordeligst uit: die betalen gemiddeld €595,-. Je hebt nog héél eventjes om bij te komen van dit nieuws, want in januari/februari valt jouw rekening op de mat.

Lees ook:

Graaf Florisstraat

De parkeerkosten in sommige wijken zijn flink veranderd (én ook duurder geworden)

Rotterdam heeft sinds 1 januari een nieuwe parkeerzone. We hadden eerst twee verschillende parkeerzo...

Hou je vast: zoveel autobranden waren er in 2019 in Rotterdam

Je wagen in vlammen zien opgaan is de nachtmerrie voor iedere automobilist. Toch zijn er elk jaar du...
Luchtfoto Rotterdam

Cool! Je kunt gratis een verzoek indienen voor een straatnaam

Elke week zoeken we uit hoe een straatnaam aan zijn naam komt, maar wist je al dat je ook een verzoe...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.