De Grote Schijn is bijna terug in het Kralingse Bos: koop hier je kaartje
Het is inmiddels een vaste prik in de herfst: De Grote Schijn in het Kralingse Bos. Ook dit najaar keert…
Goed nieuws voor Rotterdammers die graag naar de sterren turen: in de nacht van 21 op 22 oktober 2022 verschijnen er in Rotterdam zo’n dertig vallende sterren per uur aan de hemel.
Deze vallende sterren komen uit de meteorenzwerm Orioniden. Het beste kijkmoment is zaterdag rond 6.00 uur ’s ochtends.
Als je gaat kijken naar dit natuurfenomeen, dan kun je dat het beste doen op een donkere en open plek. Zoals Het Park bij de Euromast of het Zuiderpark. Tijdens het hoogtepunt van de sterrenregen kunnen zo’n 30 meteoren per uur zichtbaar zijn. Ook de dagen daarvoor en vooral ook daarna kunnen de vallende sterren zichtbaar worden. Hopelijk kunnen we de sterren goed zien, maar dat zal afhankelijk zijn van de wolken die dan boven Rotterdam hangen.
Matthijs van der Linden, meteoroloog bij weeronline.nl vertelt: “Op 14 december is het volgende moment waarop we een sterrenregen krijgen, maar door de storende invloed van de maan blijft het aantal beperkt tot 30 tot 40 zichtbare meteoren per uur. Het aantal meteoren dat we komend weekend kunnen zien, is dit jaar groter dan het aantal van de Perseïden die in augustus voorbij kwamen.”
Wat is een vallende ster?
Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel. Dat puin komt circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht. Door de hoge snelheden wordt de lucht aan de voorkant van zo’n gruisdeeltje samengedrukt, verhit en aan het gloeien gebracht. Dat zien wij als een flitsje.
Bron: Hemel.waarnemen.com
In onze gids
Populaire rubrieken