Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat je moet weten over de Rotterdamse demonstratie tegen racisme, vanavond

Door Britte Kramer 3 juni 2020

Na Amsterdam en Den Haag, organiseert Kick Out Zwarte Piet ook in Rotterdam een protest tegen racisme en politiegeweld. Dit naar aanleiding van de dood van de Amerikaanse George Floyd. Het Rotterdamse protest start woensdag 3 juni 2020 om 17.00 uur, op en rond de Erasmusbrug.

[UPDATE] Demonstratie Erasmusbrug beëindigd wegens ‘onbeheersbare drukte’

In eerste instantie werd aan de locatie Schouwburgplein gedacht. Maar om het volgens de coronamaatstaven veilig te houden, zouden daar maximaal tachtig mensen kunnen demonstreren. Gisteren stelde burgemeester Aboutaleb de Erasmusbrug voor en de gemeente ging akkoord. Op deze locatie kunnen veel mensen aanwezig zijn op gepaste afstand van elkaar. Ook is er ruimte om eventueel uit te breiden naar de Boompjes en/of de Willemsbrug. En de brug is natuurlijk perfect om spandoeken aan op te hangen.

Goede sfeer, voldoende afstand

Elvin Rigters, voorman van Kick Out Zwarte Piet, benadrukt dat het om een solidariteitsprotest gaat; een samenkomen van mensen. Hij verwacht dat het een mooie dag wordt. Net als in Den Haag gisteren, waar rond de 2.500 mensen op het Malieveld stonden. De sfeer was goed, en de afstand tussen mensen voldoende. Een dag eerder was ook in Amsterdam de sfeer rustig, maar de Dam zelf – waar zo’n vijfduizend mensen op afkwamen – niet. Burgemeester Halsema gaf aan dat ze had onderschat hoeveel mensen op het protest af zouden komen.

Alles voor de anderhalve meter

Onze burgemeester gaat uit van een opkomst van een man of duizend, vanavond. Elvin verwacht eenzelfde aantal mensen als in Den Haag. Hij geeft aan dat de organisatie er alles aan zal doen om de anderhalve meter in acht te nemen. Verder goed om te weten: de locatie is rolstoeltoegankelijk en het protest zal tot ongeveer 18.30 uur duren.

George Floyd

Het protest vindt plaats naar aanleiding van de dood van een zwarte Amerikaan, George Floyd, vorige week in de stad Minneapolis. Hij overleed nadat een agent hem minutenlang met een knie tegen zijn nek op het asfalt drukte. De organisatie achter de protesten laat via een persbericht weten dat “institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen een probleem is dat zich ook in Nederland en de rest van Europa voordoet”.

Lees ook:

demonstratie rotterdam protest racisme

[UPDATE] Demonstratie Erasmusbrug beëindigd wegens ‘onbeheersbare drukte’

Het is enorm druk bij de demonstratie tegen racisme in Rotterdam. Het Willemsplein, de kades en de E...
markten rotterdam

De heropening van de Rotterdamse markten: zo ging dat op de Binnenrotte

Het Pinksterweekend ligt weer achter ons. Door al het nieuws rondom de heropening van de terrassen z...
coronatest rotterdam

Coronatest laten afnemen in Rotterdam: een uitleg

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in Rotter...

Meer over

Nieuws

adv.