Wat een kanjers! De lichtjesmarkt van deze school levert duizenden euro’s op voor Amnesty

Aangeboden door Laurens Lyceum 23 december 2018

Wat een kanjers, daar op het Rotterdamse Laurens Lyceum! De hele school was in touw om een lichtjesmarkt te organiseren voor het goede doel. En druk dat het was! De enorme opbrengst van €3892,- wordt gedoneerd aan Amnesty International. Indebuurt Rotterdam ging langs, gewapend met camera, en sprak met leerlingen én de nieuwe rector: Mariska Davids.

Van zelfgemaakte kerstballen tot quiche, en van karaokelokaal tot geïmproviseerde beautysalon; de leerlingen van het Laurens Lyceum haalden alles uit de kast. Vanuit de identiteitscommissie kwam het initiatief om iets moois te organiseren voor Amnesty International. Dat werd deze lichtjesmarkt. Iedere leraar koos iets binnen zijn of haar vak- of interessegebied. De één zette een koor op, een ander liet de leerlingen wijze spreuken op tegeltjes schrijven en weer een ander versierde T-shirts en truien met Franse teksten. Het aanbod was daardoor enorm divers.

Lees verder onder de foto’s >

Workshops en drommen mensen

Woensdag 19 december stond de school in het teken van workshops, waar de leerlingen de spullen maakten en de acts en activiteiten instudeerden. Denk aan bordspellen en boekenleggers maken, taarten bakken en zwaardvechten. Ook was een speciaal PR-team opgezet, dat – duidelijk succesvol – met folders over het evenement de wijk in ging. De dag erna, donderdag 20 december dus, werd de complete school omgebouwd tot één grote indoor lichtjesmarkt. En jéétje wat was het druk. Drommen mensen baanden zich een weg door de aula, gangen en lokalen vol kraampjes en activiteiten.

O zo betrokken

We kregen een introductie en rondleiding van vier enthousiaste meiden van de schoolkrant: Madelief, Anaïs, Amilya en Micky. Die bleken o zo betrokken bij het doel waarvoor het Laurens Lyceum de lichtjesmarkt organiseerde: Amnesty International: “Het is heel leuk dat je zelf iets doet of creëert en dat mensen daar blij van worden, en dat het dan ook nog voor een goed doel is. De school wil opkomen voor mensenrechten die niet overal worden nagekomen. We hebben ook kaarten geschreven naar mensen die in de gevangenis zitten omdat ze hun mening hebben geuit of opkwamen voor mensenrechten. In Nederland hebben we het heel goed. Door een video van Amnesty kregen we meer inzicht in hoe het is om in andere delen van de wereld te leven. Het is mooi dat er mensen zijn die wat voor anderen willen doen.”

Lees verder onder de foto’s >

Nieuwe rector

Mariska Davids – geboren en getogen Rotterdamse – trad op 1 oktober aan als rector van het Laurens Lyceum. Ze zoekt constant naar manieren om de identiteit van de school te vertalen naar de hedendaagse samenleving, met als kernwaarden verbondenheid, ambitie, inspiratie zoeken – elders en bij elkaar – en verantwoordelijkheid leren geven en nemen. Mariska: “Het Laurens Lyceum is een katholieke school, maar we hebben leerlingen met allerlei achtergronden en religies. We kijken naar dat wat ons verbindt, wat ons gezamenlijke doel is, en zochten naar een boodschap waar we met z’n allen achter konden scharen. Dat werd het thema ‘verbondenheid’. We leven in een wereld vol mondiale verschuivingen en uitdagingen en we vinden het belangrijk dat je er voor je medemens bent.”

Bewustzijn en individuele talenten

“Vervolgens zijn we concreet gaan nadenken: wat willen we hiermee op school? Wij geven levensbeschouwing (vroeger: godsdienst) nu in projectvorm, waarbij we discussiëren over grotere maatschappelijke thema’s. Zo willen we de leerlingen een stuk bewustzijn meegeven. De eerste stap is om dicht bij huis te beginnen. Ik startte de identiteitsdriedaagsecommissie, en de commissie bedacht de lichtjesmarkt en koos het doel: Amnesty International. Het mooie is dat iedereen binnen zo’n project z’n rol vindt en zijn eigen talent kan inzetten – zowel de leerlingen als de docenten. De een roept: ‘Ik ga een workshop geven’, de ander zegt: ‘Ik verkoop wel kaartjes of lootjes’ of ‘Ik help wel opbouwen’.”

Lees verder onder de foto’s >

Flexrooster

Iets anders waar Mariska trots op is, is het Flexrooster dat drie jaar geleden door door Alfred van der Heijden op het Laurens Lyceum werd geïntroduceerd. Daar is de school hem dankbaar voor. Het heeft veel losgemaakt. Mariska: “Heel veel scholen uit het hele land komen bij ons kijken hoe we dat doen. Met het flexrooster vinden wij dat we een manier van werken hebben ontdekt waar je iedere leerling de steun en verrijking kunt geven waar hij of zij behoefte aan heeft. Daardoor geef je een stukje keuzevrijheid aan leerlingen. Leerlingen vullen de flexuren naar eigen inzicht in en kiezen deels wanneer ze dit doen. Doordat je ze verantwoordelijkheid geeft, leren ze die te nemen. Daardoor zie je dat de motivatie en het zelf keuzes maken groeit, wat zich weer vertaalt naar andere dingen. Je merkt bijvoorbeeld dat leerlingparticipatie toeneemt. En je houdt tijd over om extra’s en expertprogramma’s aan te bieden, zoals bepaalde sporten, mode en design, Chinees, dans en theater.”

Op 23 januari 2019 organiseert het Laurens Lyceum een proeflesdag, en op 6 februari 2019 een open dag. Bekijk hier alle informatie over de voorlichtingsdagen.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Laurens Lyceum. Meer over Laurens Lyceum ontdekken?

Laurens Lyceum

middelbare scholen

Voorhout 100, Rotterdam

Bekijk meer:middelbare scholen

adv.