Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel parkeerboetes deelde de scanauto uit in Rotterdam

Door Wouter Vocke 24 juni 2019

Sinds een aantal jaar rijden er een paar scanauto’s in onze stad om iedereen die niet legaal parkeert op de bon te slingeren. Dat blijkt behoorlijk succesvol. Het AD onderzocht hoeveel meer boetes er zijn uitgedeeld in grote steden sinds de komst van de scanauto. Ook in Rotterdam bracht de slimme auto flink wat geld in het laatje.

De scanauto maakt het werk van parkeerwachters een stuk makkelijker. In plaats van dat ze te voet alle auto’s langs moeten, doet de auto het werk voor ze. Met een scanner op het dak kijkt de scanwagen naar alle nummerborden. Heb jij geen parkeergeld betaald, of geen vergunning? Dan krijg je geen briefje onder je ruitenwisser, maar meteen een boete op je deurmat – volledig geautomatiseerd.

Driedubbele werking

Door deze uitvinding worden er landelijk véél meer boetes uitgedeeld dan in het pre-scanauto-tijdperk. En dat niet alleen, want gemeentes met zo’n auto innen ook nog eens meer parkeergeld én het scheelt personeelskosten. Bert van Wee, Hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft legt het uit aan het AD: “Controles zijn goedkoper, er komt meer geld binnen uit boetes en doordat mensen weten dat de pakkans groter is, gaan ze eerder parkeergeld betalen.”

Zoveel brachten de scanauto’s in Rotterdam op

Dat de scanauto succesvol is blijkt: in Rotterdam worden er sinds het invoeren van de scanauto ongeveer 80 procent meer boetes uitgedeeld! Een explosieve stijging dus. Rotterdam begon met twee van die auto’s, inmiddels rijden er zes. Het aantal boetes steeg van 177.859 in 2014 naar 330.326 in 2016: een stijging van 86 procent. In 2017 werden er 310.684 bekeuringen aan foutparkeerders uitgedeeld. Helaas leverde Rotterdam ondanks herhaald verzoek geen recentere cijfers aan.

Lees ook:

Parkeercontroleur

Gratis parkeren in Rotterdam: hier moet je zijn

Je kent het wel. Je gaat een dagje shoppen en je betaalt bijna evenveel aan parkeergeld als aan je n...

MAG DAT: een camper of caravan voor je deur parkeren?

Je kunt nu parkeren in een parkeergarage bij Fenix Food Factory

MAG DAT: parkeren bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

adv.