Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Motorrijders in Rotterdam: zoveel inwoners toeren op een tweewieler

Door Frits Klasen 28 juni 2020

In de coronatijd leken ze in Rotterdam overal vandaan te komen: motorrijders. Ook nu de maatregelen langzaamaan versoepeld worden, is dit droge en zonnige weer een ideaal moment om met je gemotoriseerde tweewieler een ritje door de stad te maken. Hoeveel motorrijders zijn er eigenlijk in Rotterdam?

Om met de landelijke cijfers te beginnen: in vergelijking met 2014 telde Nederland aan het begin van dit jaar bijna 680.000 motorrijders. dat is een stijging van vier procent.

(Tekst loopt verder onder de kaart)

motor motorrijders bergen op zoom
Motorrijbewijsbezitters op 1 januari 2020. Afbeelding: CBS

Motorrijbewijs

Landelijk zijn er motorrijders bijgekomen, maar hoeveel mensen met een motorrijbewijs heb je in Rotterdam? Op de eerste dag van dit jaar ging het om 55,2 motorrijders per duizend inwoners (zie kaart hierboven). Voor jouw beeld: de gemeente Rotterdam telt 651.376 inwoners. In onze gemeente zijn er dus zo’n 35.955 inwoners die op een motor mogen rijden. Ter vergelijking met enkele buurgemeenten: in Delft gaat het om 65,1 motorrijders per duizend inwoners, in Hoeksche Waard om 114,1 motorrijders per duizend inwoners en in Schiedam gaat het om 71,6 motorrijders per duizend inwoners.

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

motor motorrijders bergen op zoom
Nederlanders met een motorrijbewijs. Afbeelding: CBS

Nederlanders met een motorrijbewijs

Op 1 januari 2020 hadden ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders een motorrijbewijs. Dat zijn er bijna 63.000 meer in vergelijking met 2014. Dat is een stijging van 4,4 procent. Vooral mensen in de leeftijd 5-65 jaar haalden in de afgelopen jaar massaal hun rijbewijs. Het ging hier om een stijging van zo’n 22,5 procent. Tussen de 30-40 jaar en zéker tussen de 40-50 jaar haalden mensen minder vaak hun rijbewijs.

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

motor motorrijders bergen op zoom
Motorbezitters in Nederland. Afbeelding: CBS

Leeftijd motorbezitters

Bij sommige mensen wordt ‘midlifecrisis‘ en ‘motorrijbewijs’ in één adem gebruikt. Uit de cijfers lijkt dit vooroordeel ook enigszins te kloppen. Onder de groep 50-65 jaar is er sinds 2014 een grote stijging van het aantal motorbezitters te zien, in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Het gaat hier om een stijging van bijna elf procent. Bij de mensen onder de vijftig jaar is juist het tegenovergestelde te zien. In de leeftijd 40-50 jaar daalde landelijk het aantal mensen dat hun rijbewijs haalde met ruim 21 procent.

Lees ook:

hofplein coolsingel

Prachtige videobeelden! Zo moet het Hofplein eruit gaan zien

We vertelden jullie onlangs al over de prachtige plannen van de gemeente Rotterdam om van onze stad ...
brandweer rotterdam

Heel bijzonder! Kijk mee met de brandweer vanuit je luie stoel

Dat brandweerlieden echte helden zijn, hoeven we jullie niet te vertellen. Je moet immers beschikken...

MAG DAT: je auto wassen op de stoep?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.