Dit ga je straks betalen als je al append op de fiets wordt aangehouden

Door Wouter Vocke 1 februari 2019

Al fietsend een appje sturen of nog even een telefoontje opnemen: Sowieso niet slim maar vanaf 1 juli 2019 is het ook echt verboden om je mobiele telefoon op de fiets te gebruiken. Maar ook andere mobiele elektrische apparaten vasthouden tijdens het besturen van een voertuig is vanaf dan verboden en gaat je geld kosten als je wordt betrapt.

Als je vanaf 1 juli aangehouden wordt, wacht er een vette boete van 95 euro op je. Als automobilist betaal je 240 euro boete als je mobiel belt of appt achter het stuur. Het verschil tussen deze twee bedragen zit ‘m in dat er bij een auto ongeluk meestal een hogere schade (aan anderen) is dan bij een fietsongeluk.

Minister Cora van Nieuwenhuizen  heeft in 2018 een wetsvoorstel ingediend voor dit boetebedrag. Het voorstel moet nog besproken worden in de ministerraad en definitief vastgesteld worden maar dat de boete er gaat komen, is vrijwel zeker. “Als je je in het verkeer begeeft, moet je je aandacht erbij houden en niet bezig zijn met andere dingen”, aldus de minister.

Stijging

Sinds 2002 is het al verboden om een mobieltje vast te houden tijdens het rijden van een motorvoertuig of een bromfiets. Voor fietsers werd steeds een uitzondering gemaakt omdat er minder kans was op een ongeluk. Maar sinds de komst van sociale media is dat dusdanig veranderd dat de regels moeten worden aangepast, vind de minister. Gemiddeld gebruikt 49% van de Nederlandse consumenten een mobiel op de fiets. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is zelfs driekwart met hun mobiel bezig op de fiets, aldus onderzoek van Deloitte.

Lees ook:

Verboden fietsen te plaatsen

MAG DAT: zelf een ‘verboden fietsen te plaatsen’ sticker op je raam plakken?

Je hebt ze vast wel eens gezien (of misschien heb je er zelf een): bordjes of stickers achter het ra...
Fietsenstalling Rotterdam

Video: stom om je fiets op straat te gooien terwijl je hem gratis kunt stallen

Je fiets een fijn en veilig plekje geven in het centrum van Rotterdam is toch wel echt een gedoe. Oh...

adv.