Tineke neemt na 25 jaar afscheid van Café de Schouw: ‘Ik ga reizen’

cafe de schouw
Foto: indebuurt Rotterdam

Er hangt een donkere wolk boven de Witte de Withstraat en het droevige nieuws heeft zich inmiddels door Rotterdam verspreid: Café de Schouw wordt gesloopt. Er komt een gloednieuw café voor terug, maar zonder de geliefde eigenaar Tineke Speksnijder. Het is straks niet meer mijn Schouw.”

We wandelen op woensdagmiddag de Schouw binnen, terwijl Tineke rustig aan het openen is. Of we een handje moeten helpen? “Zet die rode barkrukken even buiten.” Tineke telt ondertussen de kassa en haalt buiten een vaatdoek over de blauwe picknicktafels. Nadat het terras is uitgestald, neemt de eerste stamgast plaats voor een kopstootje. Hou je zelf van bier Tineke? “Nee, ik ben van de baco.”

Rotterdam in de jaren 90

Die baco’s dronk ze in 1994 al aan de bar van Parkzicht, waar Tineke destijds bedrijfsleider was. “De sfeer van de gabbertijd kun je bijna niet uitleggen. Ik heb het vaak geprobeerd, ook toen ik met Jules Deelder aan de bar zat na zijn tv-show in Parkzicht. Hij zei dat hij me begreep, maar of ik hem van housemuziek heb laten houden? Hij heeft het thuis denk ik nooit opgezet.” Na haar baan in Parkzicht reisde Tineke door India en Canada. Terug in Rotterdam kwam ze in Café de Schouw terecht. “De eigenaar zocht vervanging voor twee maanden, dus ik dacht: dat doe ik wel even.”

Die acht weken werden vijfentwintig jaar en Tineke vertrekt pas als ‘haar Schouw’ letterlijk te gronde gaat. Het pand is na 152 jaar op, maar er zit door al die jaren een ziel in. De vervaagde posters op de muren vertellen verhalen over een Rotterdam uit een andere tijd: de Holland Amerika Lijn, Parkzicht en oude exposities in Galerie Delta. Hoewel het binnen lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, heeft Tineke de Witte de Withstraat zien veranderen. “Het is hier nu zo anders dan in de jaren negentig. Aan de overkant zaten het Nederlands Fotomuseum en Café Mondriaan. Weet je wat nog het grootste verschil is? Het rookverbod. Vroeger zat iedereen gezellig binnen, ook al was het 34 graden!”

Lees verder onder de foto’s >

‘Iedereen gelijk, geen gezeik’

Dat Tineke een stempel op het café heeft gedrukt is duidelijk. Hoe omschrijft ze deze stempel zelf? “In mijn Schouw geldt: ‘Iedereen gelijk, geen gezeik’. Aan mijn bar zitten alle rangen en standen. Journalisten, kunstenaars en bouwvakkers. Ik vind dat in een café iedereen thuishoort, want het interesseert geen ene reet wat je verdient.”

“Daarnaast moet je een mix hebben in leeftijd. Er komen hier mensen van 19, maar ook mijn oudste stamgast Kees Koppenaal. Hij is misschien al negentig, maar hij schaatst nog steeds en heeft een racefiets! Ook vind ik zowel bekenden als vreemden leuk. Sommige stamgasten komen bijna iedere dag, maar er zijn ook veel leuke toeristen. Ik had pas een gast die in the middle of nowhere woont in Groenland… Aan mijn bar in Rotterdam!”

Wat het café ook uniek maakt, is de verbintenis met journalisten, kunstenaars en dichters. Zo bestaat Galerie De Aanschouw al 21 jaar: een voormalige vitrine in de pui die nu wordt gebruikt als wisselende expositieplek. De maandelijks poëzieavond ‘Poetsclub’ bestaat inmiddels ook al zestien jaar. “In het begin hadden we soms maar twee dichters, nu is het ontzettend populair.”

Eindelijk op reis

Waar we stiekem nog het meest nieuwsgierig naar zijn: wat gaat Tineke straks doen? “Ik ga reizen. In april met een vriend naar Albanië, Sicilië en Hongarije. Na de zomer wil ik alleen weg. Australië, Azië, Zuid-Amerika; landen die ik nog nooit heb gezien. Tijdens mijn vijfentwintig jaar in de Schouw kon ik nooit lang op vakantie, terwijl reizen vroeger al een van mijn grootste passies was. ”

Tineke kruipt ook graag in de pen en heeft al jarenlang een eigen column in de Havenloods. “Tijdens mijn reizen ga ik sowieso schrijven, misschien een blog of meer in boekvorm. Uitkijkend op de jungle of op zee, dat lijkt me heerlijk. Het wordt vast een heel ander uitzicht dan wat ik nu heb vanachter de bar.” Een ding wat ook zeker is: Tineke boekt geen enkeltje. “Een retour is veel goedkoper! Ik kom sowieso weer terug in Rotterdam en in de Schouw. Maar dan wel als gast.”

Lees verder onder de foto’s >

Afscheidsweek

De eerste week van januari zal in het teken staan van het afscheid van Café de Schouw. “Ik ben nog druk aan het nadenken, en het moet ook nog een beetje een verrassing blijven, maar twee dingen staan vast: er komt een speciaal afscheid voor Poetsclub én de Aanschouw. Die laatste week gaat moeilijk worden, maar ik probeer nu vooral van dag tot dag te leven. Ik hoop vooral dat mijn gasten een andere plek vinden. Veel mensen zijn verdrietig en teleurgesteld. Logisch, want ze voelen zich hier thuis.”

Wil je graag afscheid nemen van Tineke en Café de Schouw? De kroeg is dinsdag tot en met zondag open van 15.00 tot 01.00 uur (vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur), tot de eerste week van januari. Daarna draait Tineke voor de allerlaatste keer de deur op slot. Houd voor updates over de afscheidsweek de Facebook van Café de Schouw in de gaten.

Lees ook:

De Schouw

Witte de Withstraat 80, 3012BT Rotterdam

Nu geopend

Meer informatie

De Schouw

Witte de Withstraat 80, 3012BT Rotterdam

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “In deze speciale winkel in de Koopgoot kun je shoppen voor een baan”

In deze speciale winkel in de Koopgoot kun je shoppen voor een baan

Jobshop Koopgoot
Ga naar “Een derde stadsbrug tussen Noord en Zuid: Gemeente Rotterdam wil het”

Een derde stadsbrug tussen Noord en Zuid: Gemeente Rotterdam wil het

Ga naar “Brrr… Vliegtuig wordt geraakt door bliksem en keert terug naar Rotterdam”

Brrr… Vliegtuig wordt geraakt door bliksem en keert terug naar Rotterdam

vliegtuig

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

 • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Edet toiletpapier van € 15,95 voor € 7,99”

Edet toiletpapier van € 15,95 voor € 7,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95”

Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Cashewnoten van € 2,45 voor € 1,89”

Cashewnoten van € 2,45 voor € 1,89

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Vliegtuig tanken op Rotterdam The Hague Airport”

Vliegtuig tanken op Rotterdam The Hague Airport

 • 24/7 Chauffeursdiensten
 • Fulltime
Ga naar “Helpdesk Medewerker”

Helpdesk Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel”

Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel

 • Trevvel
 • Parttime
Ga naar “Industrieel Schoonmaker”

Industrieel Schoonmaker

 • Codrico Rotterdam B.V.
 • Fulltime
Ga naar “WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800”

WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Films bij Rotterdamse Munt”

Films bij Rotterdamse Munt

 • Rotterdamse Munt
 • Van 9 sep t/m 14 okt
rotterdamse muntrotterdamse munt
Ga naar “Kerstmarkt in Rotterdam”

Kerstmarkt in Rotterdam

 • Van 17 nov t/m 23 dec
kerstmarkt rotterdamkerstmarkt rotterdam
Ga naar “Halloween in Rotterdam”

Halloween in Rotterdam

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween rotterdam