Herman den Blijker en Ryanne van Dorst hebben ’t zwaar in Amsterdam

Door Britte Kramer 30 november 2018

De twee Rotterdamse kandidaten Herman den Blijker en Ryanne van Dorst (Elle Bandita) gaan lekker, in het RTL4-programma Het Perfecte Plaatje. Iedere week krijgen ze nieuwe fotografieopdrachten. Deze week moeten ze een krantenfoto maken in Amsterdam. En dan vraag je nogal wat, van een ras-Rotterdammer.

De vijf overgebleven kandidaten – Noord-Hollanders Jim Bakkum, Patty Brard en Marlijn Weerdenburg zitten ook nog in de race – verzamelen op het hoofdkantoor van ons moederbedrijf: De Persgroep. Op de redactie van Het Parool krijgen ze te horen dat ze een foto van Amsterdam moeten maken. Ze mogen kiezen tussen de thema’s ‘Amsterdam wordt steeds drukker’ en ‘de nieuwe decadentie’.

Geen binding met deze stad

Ryanne: “Weet je, met die thema’s is het gewoon moeilijk, want… ik ben geen Amsterdammer, dus ik weet niet waar ik dit moet gaan vinden. Ik heb geen binding met deze stad.” Herman: “Ik heb helemaal géén idee wat ik moet gaan doen. Ik weet ook niet waar ik ben, waar ik het moet gaan zoeken…” Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen komt breed lachend nog wat dingen uitleggen: “Welkom. Ook voor de Rotterdammers, zou ik juist willen zeggen.”

Pleurisdruk

Onze stadsgenoten kiezen allebei voor het thema drukte. Ryanne heeft er zin in. In een tunnel bij Amsterdam Centraal begint ze artistieke kiekjes te schieten. Dat het er helemaal niet druk is maakt niet uit, want in de krant kan er een tekst overheen: “Dus als je ziet op die foto dat het niet heel erg druk is, schrijf je het er gewoon bij: ‘Het is hier pleurisdruk aan het worden.’ Dan werkt het.”

Armoede, dat zie ik wel

“Voor de twee Rotterdammers in het gezelschap is het lastig, deze shoot,” horen we presentator Tijl Beckand dan zeggen. Ryanne: “Ik weet niet waar ik ga zien dat het steeds drukker wordt in Amsterdam, want voor  mij is het altíjd al druk in Amsterdam, weet je wel. En die groeiende decadentie in Amsterdam, ja dat weet ik natuurlijk al helemáál niet. Al mijn maten wonen in kraakpanden weet je wel.” Ondertussen vraagt Marlijn: “Herman, je bent zo stil. Wat denk jij?” Herman: “Aan vroeger, waar ik dan zou moeten zijn.” Terwijl hij naar buiten kijkt: “Ja armoede, dat zie ik wel.”

Met gierende banden terug

In het busje richting station hoor je Ryanne nog over hoe ‘druk, druk, druk, druk, druuuk’ het is. En als ze uitstapt: “Jeetje wat is het hier druk, pffff!” Herman weet ondertussen niet waar hij het zoeken moet, en belt een goede kennis om ‘m rond te leiden. Alsnog loopt hij rond als een prototype toerist met camera om zijn nek. “Ik ben echt lost… in Amsterdam.” Zodra hij de kans krijgt roept hij de ploeg op om te gaan lunchen. “Echt een leuk dagje Amsterdam was het niet. Gíerende banden. Echt waar.”

Kijk hier de aflevering terug.

Rotterdam Amsterdam

16 redenen waarom we liever in Rotterdam dan in Amsterdam wonen

Hoewel Amsterdam best leuk is voor een dagje, zijn we altijd blij om weer thuis te komen in Rotterda...
Herman den Blijker

Rotterdam krijgt de hoofdrol in een nieuw RTL-programma

https://www.youtube.com/watch?v=OgipcAEg7po Ook zo gek op onze huizenselectie elke week, maar zit...

Shocking: FG Bistro is verkocht aan Herman den Blijker

Wow! Wat horen wij nou… FG bistro is verkocht aan Herman den Blijker en daarnaast hebben ze vrijwill...

adv.