Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rotterdam telt bedroevend weinig bomen (check hier hoeveel er in jouw wijk staan)

Door Britte Kramer 12 augustus 2020

In groene gemeenten hebben bewoners het minder warm. Helaas valt Rotterdam niet bepaald in die categorie… We hebben hier maar een halve boom per inwoner; 304.618 bomen in totaal.

Dat is in andere gemeenten wel anders. Zes op de zeven Nederlandse gemeenten telt juist meer bomen dan mensen. Dit zijn vooral kleinere gemeenten. Aan de andere kant: in Amsterdam moeten ze het doen met 0,3 boom per inwoner. Westvoorne is de groenste gemeente in de omgeving. Daar staan 10,3 bomen per persoon. Rozendaal spant de kroon: iedere inwoner heeft maar liefst 128 bomen ‘voor zichzelf’. Op de kaart hieronder zie je duidelijk dat de Randstad een stedelijke omgeving is.

Check hier de cijfers per gemeente:

Meer bomen = minder hitte

Als je door het Kralingse Bos loopt, merk je dat het onder een boom over het algemeen koeler is dan aan de plas. Interessant feitje: dat heeft niet alleen met de schaduw te maken, maar komt ook doordat een boom water verdampt. Hiervoor gebruikt de boom energie die anders omgezet zou worden in warmte.

Petra Schoon, specialist klimaatadaptatie bij Cobra Groeninzicht legt uit: “Als er de hele dag schaduw op je huis valt, dan heeft de muur van je huis dus veel minder warmte geabsorbeerd dan wanneer de zon er de hele dag op heeft staan bakken. In dat laatste geval zal de muur die hitte weer uitstralen. Dat is precies één van de redenen waarom het in de stad zoveel graden warmer is dan op het platteland (en dan vooral ’s nachts).”

Verschillen per wijk

Het aantal bomen per wijk verschilt nogal. Prins Alexander heeft de meeste: 42.888 (maar komt daarmee nog niet eens aan die halve boom per inwoner!). Ook Hillegersberg-Schiebroek (31.332) en Kralingen-Crooswijk (31.228) zijn relatief groen. Op bedrijventerrein Schieveen is het erg droevig gesteld: daar staat volgens de teller slechts één boom zich heel eenzaam te voelen. Rivium komt op de een na laatste plek, met 262 bomen, en Nieuw Mathenesse volgt met 361 bomen. Hier zie je hoeveel bomen jouw Rotterdamse wijk telt:

Lees ook:

Wandeltips Hof van Delfland

De paden op: 7 mooie routes door de natuur in de omgeving van Rotterdam

Dat wandelen populair is, wisten we al. Maar zoveel goede reacties op onze wandelroutes door Rotterd...
Herfst

Snoeien voor gezondere bomen: deze wijken zijn dit jaar aan de beurt

Stadsbomen worden regelmatig gesnoeid. Dat is nodig om ze gezond, in vorm en veilig te houden. Van d...
Zwemmen in Rotterdam

Buiten zwemmen in Rotterdam: hier kan het

De zon is áán! Sterker nog: het is de komende tijd bloedjeheet. Een frisse duik is dan vaak het enig...
Sneeuw Rotterdam The Hague Airport

Raar maar waar: hiernaar kijken helpt tegen de hitte

Daar zit je dan: ingebouwd tussen vier ventilatoren, met je opgezwollen enkels in een teiltje ijswat...

adv.