Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Esmay verkoopt notitieboeken en kaarten die gemaakt zijn van olifantenpoep

Door Faayyaaz van Dijk 10 september 2018

Nederland heeft er een nieuw Fairtrade merk bij. Het Rotterdamse Pretty ECO verkoopt onder andere notitieboeken en kaarten die gemaakt zijn van olifantenpoep uit Sri Lanka. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor papier.

Afgelopen februari vertrok de Rotterdamse oprichter Esmay Verschuren naar Sri Lanka om daar haar dertien jaar lang gekoesterde droom uit te laten komen. Als vrijwilliger verzorgde zij olifanten bij een opvang, waar ze tegen de harde realiteit aan liep. ”De reis naar Sri Lanka en het zorgen voor olifanten was misschien wel het mooiste wat ik tot nu toe in mijn leven heb meegemaakt, maar het zorgde ook voor een hoop frustratie en verdriet. De armoede die je in dit land ziet en de manier waarop dieren worden behandeld is pijnlijk om te zien.”

Het idee

In Sri Lanka bezocht Esmay de fairtrade werkplaats waar papier geproduceerd wordt met de poep van dezelfde olifanten als waar zij voor gezorgd heeft. Met de opgedane kennis ontstond het idee voor haar Fairtrade merk Pretty ECO. “Ik heb altijd gezegd: het enige wat ik wil doen is de wereld een beetje beter maken. In Sri Lanka vielen voor mij alle puzzelstukjes op z’n plaats en zag ik een kans om met mooie producten precies dat te doen.”

Met de verkoop van papieren producten kunnen olifanten geholpen worden

Tien procent van de winst van het product gaat namelijk gedoneerd worden om de verwaarlozing van de olifanten tegen te gaan. Daarnaast is papier gemaakt van olifantenpoep een stuk duurzamer dan gewoon papier gemaakt van bomen. Het papier is gemaakt van zo’n 30% olifantenpoep en 70% gerecycled rijstpapier, volledig gerecyclede materialen en volledig afbreekbaar. Alles wordt zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd in een werkplaats op loopafstand van waar de olifanten wonen. Hier worden de producten met de hand gemaakt door zo’n 30 Sri Lankaanse vrouwen.

 

adv.