Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Na vandaag blijven alle luchtalarmen twee maanden op maandag stil en dit is waarom

Door Luuk Barendrecht 6 april 2020

Het is de eerste maandag van april, misschien schrok jij je wel weer een ongeluk van dat oorverdovende geluid in Rotterdam. Om 12.00 uur ging het luchtalarm af, zoals elke eerste maandag van de maand. Wees gerust, het is allemaal maar een test en er is niks aan de hand. Maar de komende twee maanden moet je ook niet schrikken als het alarm niet afgaat! 

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan hebben om 12.00 nog één keer flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen hebben weer precies één minuut en 26 seconden geloeid, om daarna – mits er geen ramp gebeurt natuurlijk – twee maanden te zwijgen. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Lees ook:

Hoe vet?! Dinsdag vliegt er een drone boven Rotterdam om jouw bericht vast te leggen

Morgen (dinsdag 7 april 2020) vliegt de AD-drone boven Rotterdam voor #NLBlijftThuis. Alle mooie act...

Dit is het hoogste bouwwerk van Rotterdam (en nee, dat is niet wat je denkt!)

Nergens in Nederland heb je zo'n mooie skyline als in Rotterdam. Wolkenkrabbers, de Euromast of al d...

Mysterie: Waar is de Roteb gebleven?

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze keer g...

Meer over

Nieuws

adv.