Handig: je kunt je rijbewijs nu ook online verlengen

Door Faayyaaz van Dijk 3 oktober 2018

Wachten met je nummertje totdat je ein-de-lijk je rijbewijs kunt verlengen in het gemeentehuis hoeft niet meer. Rotterdam doet sinds maandag 1 oktober mee met een proef waarbij je online je rijbewijs opnieuw kunt aanvragen, meldt het AD. Deze proef duurt minimaal een jaar. 

Naast Rotterdam doen ook Alblasserdam, Zwijndrecht, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Molenwaard, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Dordrecht, Utrecht, Hollands Kroon, Arnhem, Haarlemmermeer en Amsterdam mee.

Dat scheelt een ritje

Dankzij de proef kun je dus je rijbewijs verlengen via internet. Daardoor hoef je alleen nog naar het gemeentehuis om hem op te halen. Ben je net geslaagd voor je rij-examen en wil je je eerste rijbewijs aanvragen, dan moet je nog wel naar het Stadskantoor toe.

En dit is hoe het werkt

Gemeentewoordvoerder Martijn de Rijke legt uit hoe het allemaal werkt: ”Je kunt via de website van de RDW een verlenging aanvragen. Je logt dan in met je DigiD, scant je bijna verlopen rijbewijs in en vraagt je verlenging aan. Daarna bezoek je een fotograaf die door de RDW is goedgekeurd. Deze verstuurt digitaal de foto naar de RDW en na zo’n vijf werkdagen ligt je nieuwe rijbewijs klaar in het Stadskantoor.”

Minder fraude

Het is misschien even een omweg om ook nog langs de fotograaf te gaan, maar het heeft wel een bonus. De kwaliteit van de foto’s is goed en er is minder kans op fraude, aldus de minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Je vraagt de verlenging aan via de website van de RDW. De lijst van erkende fotografen komt – als het goed is – vandaag online.

Parkeercontroleur

Gratis parkeren in Rotterdam: hier moet je zijn

Je kent het wel. Je gaat een dagje shoppen en je betaalt bijna evenveel aan parkeergeld als aan je n...

adv.