Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Chaos in de gemeenteraad! Maar er komt geen ballonverbod in Rotterdam

Door Wouter Vocke 10 juli 2019

Nee, we hebben het niet over lachgas… Maar over ballonnen met helium. Daar is tegenwoordig nogal gedoe over, want: slecht voor het milieu. En daar zit ook best wel wat in. In Rotterdam mag je in ieder geval nog zonder problemen een ballonnetje oplaten.

Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid) riep op om opblaasbaar plastic te verbannen uit Rotterdam. Maar een meerderheid van de gemeenteraad heeft dit voorstel nu weggestemd, tijdens een behoorlijk chaotische stemming. “Hoogst ongelukkig”, zegt Bonte tegen onze collega’s van het AD Rotterdams Dagblad. “En doodzonde. We hebben het net juridisch laten uitzoeken, het verbod is nu inderdaad niet van kracht. Terwijl iedereen weet dat het plastic in zee terechtkomt en door vissen en vogels wordt opgegeten.”

Zooitje

De stemming verliep dus behoorlijk chaotisch, omdat een hoop gemeenteraadsleden niet precies wisten waarvoor ze stemden. De VVD was bijvoorbeeld wél tegen plastic ballonnen, maar vóór papieren wensballonnen. Daarom zou er tegen bepaalde nieuwe subartikelen van de APV worden gestemd, om papieren ballonnen toch mogelijk te maken. “We keken elkaar allemaal aan tijdens de stemming: gaat dit nu over het papier of over plastic? We wisten het niet, het was gewoon een rommeltje,” aldus één van de raadsleden. Er werd ook jolig gereageerd op de vele verschillende ballonnen die genoemd werden en de uitzonderingen daarop. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

MAG DAT: in Rotterdam een wensballon oplaten?

Je bent getrouwd en je wil een wensballon de lucht in sturen, het liefst met het hele bruidsgezelsch...

MAG DAT: boven Rotterdam met een drone vliegen?

adv.