Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wandelen over de Erasmusbrug? Dat is hartstikke slecht voor je!

Door Wouter Vocke 4 juni 2018

Heb je geen zin om tram 23 of de metro naar Wilhelminaplein te nemen? Is het lekker weer en denk je ‘kom, ik loop lekker over die mooie Zwaan‘? Of misschien kom je bij je dagelijkse rondje hardlopen over de Erasmusbrug. Pak je gelijk mooie plaatjes mee van de skyline, toch? Think again! De lucht op (en rond) het Rotterdamse icoon is namelijk hartstikke ongezond.

Een wandeling over de Erasmusbrug tijdens spitsuur is minstens zo ongezond als een loopje door de Chinese hoofdstad Peking! Dat stelt de Duitse chemicus en milieudeskundige Axel Friedrich, die het afgelopen weekend hier was om metingen te verrichten. Nou, lekker dan!

Roetdeeltjes

Friedrich wilde erachter komen hoeveel fijne roetdeeltjes er in grote (haven)steden neerdalen. “Er moet een discussie op gang komen”, zegt Friedrich tegen het AD. Friedrich, zelf woonachtig in Berlijn, reist de wereld over om minuscule fijnstofdeeltjes te meten en te publiceren. Dit doet hij uit naam van het Duitse bedrijf NABU (Nature and Biodervisity Conservation Union).

Axel Friedrich meet de fijnstof aan de voet van de Erasmusbrug. (Foto: AD/Rob van Elewout)

Op een zaterdagmiddag ligt het ms Rotterdam, een cruiseschip van de Holland Amerika Lijn, er mooi bij aan de voet van de brug. Maar dat plaatje is, kijkend door de bril van een chemicus, allesbehalve fraai. De gasten van het cruiseschip moeten nu eenmaal kunnen douchen en warm kunnen eten. Logisch, vindt Friedrich, maar funest voor de volksgezondheid.

Vies cruiseschip

Zijn meetapparatuur slaat bij vlagen uit naar meer dan 100.000 ultrafijne deeltjes, volgens Friedrich grotendeels afkomstig van het schip. Ter vergelijking: normaal gesproken komen er dagelijks in miljoenenstad Peking (of Beijing, zo u wilt) zo’n 15.000 deeltjes vrij. Die gemiddeldes worden op de Erasmusbrug ook gehaald, zeker nu de Maastunnel is afgesloten en nog meer verkeer over de brug het centrum in wil komen. In Peking wonen bijna 22 miljoen mensen. In (de metropool) Rotterdam 1,2 miljoen. Mooie boel!

Sjoemelsoftware

Axel Friedrich… waar kennen we die naam van. Nou, Herr Friedrich werd wereldberoemd door de ‘sjoemelsoftware’ bij onder andere Volkswagen aan het licht te brengen. De Duitse autofabrikant gebruikte deze software om de dieselauto’s van Volkswagen aan de milieu-eisen te laten voldoen. Miljoenen auto’s wereldwijd werden teruggestuurd. Nu gaat zijn missie verder. De resultaten van Friedrichs metingen worden later bekendgemaakt.

adv.