Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest laten afnemen in Rotterdam: een uitleg

Door Frits Klasen 29 mei 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in Rotterdam kan je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen. Dat doe je wanneer je hoest, verkouden bent of koortsig bent.

Waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg. Het nummer dat je moet bellen wordt op 1 juni om 08.00 uur bekendgemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in Rotterdam-Rijnmond. Er zijn twee testlocaties in Rotterdam, namelijk:

  • Van Zandvlietplein 20, de parkeergarage nabij het Topsportcentrum
  • Koperstraat 23, het Fietspunt

Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test is kosteloos.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Je kunt alleen langskomen als je een afspraak hebt gemaakt bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Er wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen.

Kan de GGD ook testen of ik COVID-19 hebt gehad?

Op de externe testlocatie testen ze of mensen het coronavirus op dat moment bij zich dragen. Dit gaat via een andere methode dan kijken of iemand besmet is geweest. Dat gebeurt door bloedonderzoek, om te kijken of er antistoffen tegen het coronavirus in het bloed zitten. Dus deze coronatesten geven geen antwoord op de vraag of je in het verleden besmet bent geweest.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

De GGD Rotterdam-Rijnmond streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag van de coronatest met je te delen, zo laat de instantie weten op hun site: “De GGD neemt telefonisch, per SMS of per e-mail contact op met de medewerker en de arts om de uitslag door te geven. Meestal lukt dit binnen 1 – 2 dagen. Dit is afhankelijk van de drukte, ook bij de laboratoria.”

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona moet je twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond voor meer informatie.

Lees ook:

coronabesmettingen Rotterdam

Coronabesmettingen in Rotterdam: een update

De aantallen dalen gelukkig steeds meer, ook deze week zijn er minder besmettingen bijgekomen. Wekel...
Mondkapjes kopen Rotterdam

12 x hier koop je mondkapjes in Rotterdam

Vanaf 1 juni moet iedereen die met het openbaar vervoer reist eraan geloven: het mondkapje. Handig o...
supermarkt rotterdam pinksteren albert heijn

Dit zijn de openingstijden van de supermarkten tijdens Pinksteren

Wil je nietsvermoedend de boodschappen doen, sta je ineens voor een dicht rolluik! Gelukkig zijn de ...

adv.