Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 redenen waarom het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam komt

Door Wouter Vocke 25 mei 2019

Het zal je niet ontgaan zijn, tenzij je onder een steen hebt geleefd de afgelopen week: Hellevoeter Duncan Laurence heeft namens Nederland het Eurovisie Songfestival gewonnen. Dat betekent dat het internationale liedjesfestijn volgend jaar in Nederland plaatsvindt! Hartstikke leuk natuurlijk, dat steden als Utrecht, Arnhem, Maastricht en zelfs Amsterdam de megashow willen binnenhalen, maar wij zijn ervan overtuigd dat Rotterdam de beste kandidaat is. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Rotterdam heeft het gewoon

Rotterdam heeft genoeg toffe hotels, en er komen er zelfs nog meer bij. Restaurants? Doen we ook gewoon. Of je nou vegan wil snacken, een terrasje wil pakken of naar een sterrenrestaurant wilt; als toerist kun je hier je lol op, maar dat wisten wij natuurlijk allang. Sorry Utrecht, Maastricht en andere steden: maar wij weten hier hoe we met duizenden bezoekers tegelijk om kunnen gaan.

Rotterdam is ook nog eens hartstikke Gay friendly, hier in 010 zijn genoeg leuke plekken. Bovendien hebben we ook nog eens een vliegveld naast de deur, internationale boot- en treinverbindingen, een goede infrastructuur en een retegoed ov-systeem. Enne… Duncan Laurence is geboren in Spijkenisse! Als dat geen voorteken is 😉

Nieuwe Maas
Foto: Wouter Vocke

Ahoy kan en wil graag

Ahoy is gewoon de beste locatie voor zo’n evenement. Oké, we zijn natuurlijk niet geheel objectief – maar noem eens een betere locatie in Nederland?! Een fantastische (concert)zaal waar je meer dan 16.000 mensen in kwijt kunt met nog eens heel veel hallen en zalen ernaast om onder andere de duizenden journalisten in kwijt te kunnen.

De directeur van Ahoy zei het ook al tegen onze collega’s van het AD: “Ahoy wil graag”, aldus Jolanda Jansen. “Verder hebben we als voordeel dat we veel ruimtes rondom de grote zaal kunnen bieden. Alles kan bij ons onder één dak plaatsvinden.” Ahoy heeft dus plek, weet hoe het met duizenden bezoekers om moet gaan en heeft ook nog eens een metro die praktisch voor de deur stopt.

Er is zelfs al door een enthousiasteling een evenement op Facebook aangemaakt, dat meteen al kon rekenen op ruim 57.000 fans.

Er is overal in Nederland al iets

In songfestivalmaand mei keert het F1-circus na 35 jaar weer terug in Nederland (Zandvoort, zeg maar Amsterdam Beach) en zijn de Invictus Games in Den Haag. In juni is het EK voetbal onder andere in speelstad Amsterdam. Later in 2020 start de Vuelta in Utrecht, dus die hebben ook hun feestje al. Spreiding, mensen: Rotterdam heeft in 2020 wat dat betreft een lege agenda!

Ahoy is er klaar voor, zegt directeur Jolanda Jansen: “We hebben stiekem in de agenda gekeken en met wat kunst- en vliegwerk zou het moeten lukken.”

Amsterdam wil het liever niet

Overvolle hotels, een explosie aan toeristische winkeltjes, ijssalons en steakhuizen, malafide Airbnb-praktijken: de stad Amsterdam barst wat toeristen betreft uit zijn voegen. De ‘I Amsterdam’-letters zijn al weggehaald en het stadsbestuur is druk bezig om toeristen juist úit de stad te krijgen – de rest van het land in. Beetje krom om dan het Songfestival (dat één grote reclamecampagne is) naar je stad te halen. Dat willen ze dus ook helemaal niet!

Voor de buitenwereld is Gay-hoofdstad Amsterdam misschien de ideale locatie, maar wij weten wel beter. Voor het Eurovisiesongfestival zijn er duizenden hotelkamers nodig, succes als je er eentje kan vinden in 020. Rotterdam is juist blij met meer toeristen, en kan die stroom ook prima aan. Sterker nog,  de Gemeente Rotterdam staat te trappelen om het Songfestival binnen te halen!

Update 4 juli 2019: We zeiden het toch?! Amsterdam kan en wil het gewoon niet 😉

I Amsterdam
Gelukkig hebben we de foto’s nog. | Foto: ANP

Andere locaties zijn minder geschikt

De Ziggo Dome is als concertzaal leuk en aardig: maar niet groot genoeg voor het Songfestival. Waar ga je ruim 2.000 journalisten en delegaties van meer dan 40 landen laten? Bovendien schijnt de Ziggo al een volle planning te hebben in mei. De Rai dan? Die – hebben wij vernomen – zit al redelijk volgeboekt volgend jaar april en mei. En daar heb je ook geen tribune voor minimaal 15.000 mensen. Het kan ook niet in de Johan Cruijff ArenA, want Ajax zal zijn stadion niet al vanaf april 6 weken af kunnen (en willen) staan. Dat geldt dus ook voor De Gelredome in Arnhem. De Jaarbeurs in Utrecht of het MECC in Maastricht? Leuk geprobeerd.

Wij zijn ervan overtuigd: het Eurovisiesongfestival 2020 wordt gehouden in Rotterdam!

Lees ook:

Video: dit vinden Rotterdammers van het Eurovisiesongfestival

Duncan heeft het Eurovisiesongfestival gewonnen en flink wat steden gaan de strijd aan om te bepalen...

Eurovisie Songfestival: in Rotterdam is het de hele week feest!

Deze Rotterdamse gaat óók naar het Eurovisie Songfestival!

Gaybars in Rotterdam: van stomende darkrooms tot billen shaken op Beyoncé

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.