Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe (on)veilig is jouw wijk? Dit zijn de Rotterdamse misdaadcijfers van 2019

Door Britte Kramer 16 januari 2020

Woninginbraak, openlijk geweld, bedreiging, fraude, mishandeling, straatroof… Helaas komen dit soort misdrijven dagelijks voor in ons land en – het zal je niet verbazen – Rotterdam vormt daarop geen uitzondering. Het landelijk aantal is, in vergelijking met 2018, zelfs met vier procent gestegen, blijkt uit cijfers van de politie.

Jarenlang was er een daling in het aantal misdrijven in Nederland, maar hier is nu een einde aan gekomen. Vorig jaar werden ruim 800.000 incidenten geregistreerd. Hoewel het aantal misdrijven in Amsterdam licht daalde, waren in steden als Den Haag, Nijmegen, Eindhoven en Breda juist méér inbraken, mishandelingen en andere vormen van misdrijven. Maar hoe zit dat in Rotterdam?

Misdrijven in Rotterdam

Ook in Rotterdam zit er een stijgende lijn in de narigheid. In 2019 werden hier 51.052 misdrijven geregistreerd, blijkt uit het politieonderzoek: 1.959 meer dan het jaar ervoor. De stijging zit ‘m vooral in de categorieën bedreiging, mishandeling, zedenmisdrijven en moord/doodslag. Straatroof, overvallen en diefstal/inbraak woning kwamen juist minder vaak voor dan in 2018.

Hoe (on)veilig is jouw wijk?

Woon je in de Stadsdriehoek? Misschien verbaast het je niet, zo hartje centrum, maar hier zijn afgelopen jaar de meeste misdrijven gepleegd: 3.275 werden er geregistreerd, en dan met name mishandelingen en bedreigingen.

Katendrecht, Kralingse Bos, Kralingseveer, Noordereiland en Overschie zijn juist voorbeelden van relatief veilige wijken. Daar bleef het aantal geregistreerde misdrijven onder (of net één boven) de 300. De Agniesebuurt, Bergpolder, Delfshaven, Feyenoord, Hillegersberg Noord, Kop van Zuid, Liskwartier, Nesselande, Nieuw Crooswijk, Prinsenland en de Provenierswijk bleven allemaal – samen met nog wat andere wijken – onder de 500 registraties, en behoren daarmee ook tot de veiligere wijken van Rotterdam.

Aantal en soort misdrijven in jouw wijk

Vul hier jouw gemeente en wijk in om het aantal en soort misdrijven in jouw wijk te bekijken:

Steeds meer jongeren

Uit het onderzoek van de politie blijkt ook dat het aantal jonge daders flink groeit. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de achttien jaar toe. Korpschef Erik Akerboom wil hier direct tegen optreden: “De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden.”

Lees ook:

Hou je vast: zoveel autobranden waren er in 2019 in Rotterdam

Je wagen in vlammen zien opgaan is de nachtmerrie voor iedere automobilist. Toch zijn er elk jaar du...

MAG DAT: geweld gebruiken wanneer je een inbreker op heterdaad betrapt?

Het is geen geheim dat er in Rotterdam veel wordt ingebroken. Ondanks dat het aantal inbraken de afg...

Legerhelikopters en tanks rond de Kuip: Korps Mariniers doet eindexamen in het stadion

Reed jij gisteravond langs de Kuip en zag je tanks en legerhelikopters? Dan heb je dat niet gedroomd...
De Hef gaat open en dicht tijdens open monumentendag 2018 rotterdam

Abseilen vanaf de Hef! Deze politiehond doet dat gewoon

  Wij kunnen geen genoeg krijgen van dierendag, dus daarom hebben we vandaag nog een leuke video ...

adv.