Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zeinrich woont in een huis vol meisjes en is daarom superblij met Stefan

Aangeboden door Stichting B for You 2 juli 2019

In veel (eenouder)gezinnen ontbreekt de mannenrol. Zeinrich (10) bijvoorbeeld, is thuis omringd door meisjes, en daar baalt-ie soms best van. Via Stichting B for You kwam hij in contact met zijn mentor Stefan (38). Sindsdien gaan ze samen om de week een middagje op pad, lekker ‘mannendingen’ doen.

Stichting B for You heeft een gebrek aan vrijwilligers, en dan vooral aan mannelijke vrijwilligers. Zonde, want daardoor staan er veel jongens op de wachtlijst, die behoefte hebben aan een mannelijk rolmodel. Stefan is biologieleraar en had nog wel wat tijd over ‘om iets te betekenen voor iemand’. Hij twijfelde of hij voor ouderen of juist voor jongeren wilde gaan, totdat hij een item zag over Stichting B for You. Vooral het individuele traject sprak hem aan.

Meer dan een jaar wachten

Zeinrich: “Ik wist niet echt wat een mentor was toen ze het zeiden, maar toen zei ik tegen m’n moeder dat ik de meisjes in mijn huis niet zo leuk vond en toen zei ze: ‘Dan gaan we een mentor voor je halen’, en toen heeft ze uitgelegd wat het was enzo. Daarna moest ik meer dan een jaar wachten, maar ik ben heel blij nu met Stefan.” Stefan: “Goedzo, jij mag een toetje straks.”

Je krijgt er veel meer voor terug

Die lange wachttijd kan voorkomen worden als meer mensen zich opgeven als mentor bij Stichting B for You. “Neem sowieso contact op”, adviseert Stefan. “De drempel is niet zo hoog, en tijdens de – prettige – intake kan je altijd nog proeven of het echt bij je past. Die paar uurtjes per twee weken voelen niet als een hele grote verplichting. Ik probeer meestal twee, drie uur zoet te zijn. Je krijgt er veel meer voor terug dan wanneer je in een café gaat zitten of thuis film gaat kijken, of een uur eerder met vrienden afspreekt. Voordat je echt begint krijg je tijdens twee cursusbijeenkomsten genoeg handvatten, qua do’s en don’ts.”

Gezamenlijke barbecue

Vanuit B for You krijg je als mentor korting op de Rotterdampas. Ook krijg je een budget van €50,- om leuke dingen mee te doen. Stefan: “Het is heel makkelijk om altijd te gaan golfen of naar de bioscoop te gaan, maar af en toe moet je ook dingen doen die weinig tot geen geld kosten. Het stimuleert je dus ook in je creativiteit. Ik probeer altijd een moment naar buiten te gaan en een beetje actief bezig te zijn. Tijdens gezamenlijke activiteiten die Stichting B for You organiseert, zoals een barbecue, is het fijn om ervaringen en ideeën uit te wisselen met andere mentoren.”

Barbie-dingen en rare verkleedpartijen

Wat Zeinrich het leukste vindt? “Leuke dingen doen. Eindelijk een dagje zonder meisjes.” Stefan: “Hé, straks zitten we bij de B for You-barbecue en willen de meisjes niet meer met ons praten!” Dat is voor Zeinrich geen probleem: “M’n zusjes vinden alles leuk wat ik niet leuk vind: Barbie-dingen en rare verkleedpartijen. Zelfs gamen met hen vind ik supersaai. Dan ga ik elke keer schieten en zijn ze meteen dood. Best wel irritant. En m’n kleinste zusje kletst de héééle tijd.”

Jammer van de meisjessuperheld

Zeinrich: “Thuis vind ik het soms leuk, en met mijn mentor (Stefan dus, red.) is het altijd superleuk. Ik wilde graag een mentor omdat in mijn huis alleen maar vrouwen zijn. Ik heb wel huisdieren die jongens zijn – een hond en een kat – maar daar heb je niet zoveel aan.” Wat ze samen voor mannelijke dingen doen? Minigolfen bijvoorbeeld, of naar de film. Zeinrich: “Captain Marvel was superleuk. Wel jammer van de meisjessuperheld.” Ook de keer dat ze met meerdere mentors en mentees naar Miniworld gingen is blijven hangen.

Gek op gamen

Zeinrich: “Ik vind buiten leuke dingen doen ietsje leuker dan binnen. Dieren vangen bijvoorbeeld. Vorige week ging ik met vrienden in de sloot met een net dieren vangen. Er waren veel bloedzuigers, en van eentje wist ik niet zeker of het een kikkervisje was of een babyvis.” Stefan: “Het zou wel leuk zijn om samen een keer iets met dieren te doen. We moeten ook kijken of we nog eens langs mijn werk kunnen, of met de microscoop aan de slag. Ik ben geen bioloog die op z’n knieën door het gras gaat, maar vind biologie wel het leukste vak. Dat wordt ook meegenomen in de match, net als dat we allebei gek zijn op gamen. Al moet je ook dingen hebben waardoor je uit je comfortzone gehaald wordt.”Meer over Stichting B for You ontdekken?

Stichting B for You

dienstverlening

Bergsingel 271, Rotterdam

Bekijk meer:dienstverlening

adv.