Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tatum spreekt boeken in voor slechtzienden en vertelt hoe dat is

Aangeboden door Dedicon 5 december 2019

Tatum groeide op met boeken en leest voor haar studie Engels nog steeds heel veel. Sinds een paar maanden spreekt ze als een van de Onzichtbare Helden luisterboeken in bij Dedicon. “Ik vind het een bizar idee dat je niet kan lezen, alleen omdat je blind of slechtziend bent, of dyslexie hebt. Door iets wat ik heel leuk vind – bezig zijn met mijn stem – kan ik deze mensen toch laten lezen.”

Op Instagram kwam Tatum een advertentie van Dedicon tegen. “Ik ben toen op de open dag gaan kijken, in Rijswijk. Ze vertellen tijdens zo’n dag vooral veel over wat Dedicon allemaal doet. Ook krijg je de studio’s te zien en vertellen ze hoe het inspreken werkt en wat er allemaal wordt ingesproken: (school)boeken, maar ook luister- en leestoetsen. Eigenlijk alles wat te lezen valt, voor alle leeftijden, wordt hier ingesproken.”

Informeel en gezellig

“Tijdens de open dag of thuis kun je een stemtest doen. Als je stem prettig klinkt en je geen zwaar accent hebt, nodigt Dedicon je uit voor een wat uitgebreidere auditie in de studio. Daar krijg je een hele hoop verschillende teksten te lezen: fictie, maar ook schoolboeken. Aan de hand daarvan bepalen de audiocoaches of je mag komen lezen en welk soort boeken bij jou passen. Van tevoren vond ik het heel eng; het is toch de eerste keer dat je een beetje zit te praten met een microfoon onder je neus. Maar die auditie is heel informeel en gezellig. Toen ik eenmaal binnen was, was alles heel relaxt.”

Kletsen en lunchen met de andere voorlezers

“Na die auditie was alles vrij snel geregeld. In het begin zit er iemand aan de andere kant van het glas om je te helpen, maar als je op een gegeven moment aangeeft dat je het zelf kan, of als je het vervelend vindt dat iemand meeluistert, dan mag je het inspreken gewoon in je eentje doen. Ik krijg iedere zaterdag twee uur studiotijd. Het voelt niet heel erg als werk. Het heet vrijwilligers’werk’, maar het is vooral heel gezellig. Ik denk altijd: o ja, ik ga nu iets leuks doen! En daar hebben andere mensen dan ook nog wat aan. Dat vind ik heel mooi. Na die twee uur ga ik altijd gezellig kletsen of lunchen met de andere voorlezers. Het is echt een leuke groep – we vieren zelfs Sinterklaas met elkaar.”

Kinderboeken

“Dedicon kiest steeds een paar boeken voor je uit die ze goed bij je stem vinden passen, waaruit je er dan zelf een mag kiezen. Ze houden zoveel mogelijk rekening met wat jij leuk vindt. Ik lees vooral kinderboeken, omdat je net iets meer met je stem kan doen. Er staat bijvoorbeeld vaak ‘schreeuwde – of gilde – deze persoon’. Dat vind ik heel leuk, ook omdat ik best lang theater heb gedaan. Ik moet soms wel oppassen dat ik niet meteen een hele voorstelling ga doen.”

Klinken als Octo van Spongebob

“De Onzichtbare Helden krijgen bij Dedicon ook workshops, om beter te leren hoe je met je stem moet omgaan. Want: wat als je verkouden bent? Als je in een hoofdstuk ineens klinkt als Octo van Spongebob dan heeft de luisteraar daar natuurlijk niet veel aan. In zo’n geval drink ik van tevoren heel veel thee en smeer ik van die Vapozalf, om niet heel erg als een snothoofd te klinken. Maar als het niet lukt, dan lukt het niet en hebben ze daar ook begrip voor. Laatst ben ik twee weken niet geweest omdat ik heftige keelontsteking had. Toen ik terugkwam was iedereen vooral bezorgd of het weer goed met me ging.”

Word ook voorlezer!

Ben je tussen de zeventien en dertig jaar en lijkt het je ook leuk om voor te lezen in een studio, zodat iederéén kan lezen? Dedicon organiseert regelmatig een open dag. Het voorlezen is op vrijwilligersbasis, maar je reiskosten worden vergoed en je krijgt er een heleboel gezelligheid én dankbaarheid voor terug. Tatum: “Als je twijfelt, ga dan in ieder geval eens bij de snuffeldag kijken en doe een stemtest. Dan ervaar je meteen hoe dat is, lezen in zo’n studio.” Klik hier om je aan te melden.

Lees ook het verhaal van Amber:

Amber is slechtziend, toch verslindt ze boek na boek

Voor Amber Meulenbeld slechtziend werd, was boeken lezen haar grote hobby. Maar haar beperking betek...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Dedicon. Meer over Dedicon ontdekken?

Dedicon

dienstverlening

J.C. van Markenlaan 3 (7e etage), Rijswijk

Bekijk meer:dienstverlening

adv.