Erique loopt de marathon met een speciaal doel

Aangeboden door Stichting B for You 17 maart 2019

Erique (36) heeft een drukke, fulltime baan bij het Havenbedrijf Rotterdam en een gezin, maar ook daarnaast zit hij niet stil. Zo traint hij momenteel hard voor de Rotterdamse marathon, vanuit z’n rol als ambassadeur voor Stichting B for You.

“In mijn vrije tijd loop ik graag, en ben ik begeleider bij Rotterdam Running Crew. Door mee te lopen namens Stichting B for You kan ik een bijdrage leveren aan een programma waar ik heel erg achter sta, door iets te doen wat ik zelf heel leuk vind: match in match in match.”

Een extra kans in het leven

Erique kwam twee jaar geleden in aanraking met Stichting B for You, toen het Havenbedrijf een uitje organiseerde voor mentorkoppels en geïnteresseerden. “Een collega was eerder mentor geweest. Daardoor raakte ik enthousiast over het programma. Als mentor bij B for You kun je kinderen een extra kans geven in het leven. Niet omdat ze hulpbehoevend zijn of een probleem hebben, maar omdat je ze kunt helpen in het ontwikkelen van hun talenten.”

Die ene persoon die je een kans kan geven

“Zelf heb ik het best wel goed, maar dat komt ook doordat ik van mensen in m’n omgeving kansen heb gekregen. Het is mooi om iets terug te kunnen geven. Het mentorprogramma draait niet zozeer om een ouder iemand die een jongere begeleidt; we komen in het leven allemaal diverse mentoren tegen. De een krijgt meer mogelijkheden dan de ander. Zelfs als je geboren wordt in een liefdevolle omgeving met alle middelen die mogelijk zijn, kun je die ene persoon missen die je een kans kan geven.”

Voldoende materiaal en power meegeven

“Als ik voor één persoon een bijdrage kan leveren, dan zou ik wel gek zijn om het niet te doen. In principe meld je je aan om een keer per twee weken een dagdeel met je ‘mentee’ door te brengen, afhankelijk van de behoefte van de mentee en de mogelijkheden van de mentor. Hoe je dat dagdeel besteedt, daar ben je redelijk vrij in. Dat zijn vaak heel leuke activiteiten, waardoor je er zelf ook echt naar uitkijkt. B for You zorgt met een uitgebreid intakeproces altijd dat de profielen matchen. Na anderhalf jaar met mijn mentee zitten we nu in de afbouwfase. Dan hoop je dat je je mentee voldoende materiaal en power hebt meegegeven om zelf de next steps te kunnen maken.”

Wereldje vergroten

“Het belangrijkste is om het wereldje van de mentee te vergroten, dat je kunt laten zien dat er meer is dan de straten waar-ie dagelijks doorheen loopt. Daarom zijn we ook naar andere steden geweest samen. En krijgt hij op school iets mee over het vak van fietsenmaker, dan gaan we samen eens kijken bij een fietsenmaker. Soms denk ik: dit vond hij minder, maar krijg ik van z’n moeder een berichtje dat hij het helemaal geweldig vond. Dan moest het dus gewoon even bezinken.”

De toekomst van morgen

En nu gaat Erique dus namens Stichting B for You de kwart marathon lopen. “Deze kinderen zijn de toekomst van morgen. Als wij hen kunnen helpen in de ontwikkeling van hun talenten moet je daaraan kunnen en willen bijdragen, vind ik. Ik wil anderen motiveren om in ieder geval op gesprek te gaan. Laat je enthousiasmeren! We kunnen allemaal voor de tv hangen, maar je kan die vier uurtjes in het weekend ook op deze manier besteden, en beseffen dat je in dat traject zelf ook veel leert.”

Doe het om de juiste redenen

“Acht je jezelf er niet toe in staat, wees dan een ambassadeur en kijk of er in je omgeving mensen zijn die goed zouden passen. Met een klein beetje promotie op een verjaardagsfeestje merk je ongetwijfeld dat er iemand tussen zit. Zeker nu we steeds meer maatschappelijk betrokken willen zijn. Doe het, maar doe het om de juiste redenen. Als je hart er niet ligt, geef dan liever een donatie of een shout-out naar een bedrijf dat zou kunnen sponsoren. Maar: ga eerst het gesprek aan. Als het niks is, is het niks.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting B for You. Meer over Stichting B for You ontdekken?

Stichting B for You

dienstverlening

Bergsingel 271, Rotterdam

Bekijk meer:dienstverlening

adv.