Emilie wil heel Rotterdam aan het borduren krijgen (misschien lukt dat op deze manier wel)

Aangeboden door iktoon

Emilie Wiersma borduren

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je schilderspullen in de aanslag. Op maandag 1 juni start de vijfde editie van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Ook Rotterdam doet weer mee. Dit jaar is net wat anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. De Rotterdamse Emilie Wiersma (31) ís zo’n thuiskunstenaar. Ze heeft het borduren helemaal ontdekt, en wil het liefst de héle stad aan het ‘priegelen’ krijgen.

Twee jaar geleden werd Emilie ziek. “Het begon met longontsteking, maar er bleven heel veel vermoeidheid en pijnklachten hangen. De nieuwe diagnose was fibromyalgie (een vorm van reuma, red.). In het begin was dat best even aanpassen en veel alleen thuiszitten. Na een paar weken sloeg de verveling verschrikkelijk toe. Ik had op Netflix alles gekeken wat ik wilde kijken. Dan ga je ook kijken wat je níet wil kijken en denk je: waar ben ik mee bezig? Door de vermoeidheid was lezen, wat ik altijd graag deed, ook een uitdaging. Zo ben ik gaan denken: wat vond ik vroeger eigenlijk leuk?”

Geïnspireerd dankzij het verlies van Feyenoord

“Toen Feyenoord de kampioenswedstrijd verloor van Excelsior, ging van het oude Shellgebouw de vlag naar beneden: ‘Sterker door Strijd’. Op dat moment voelde ik me echt doodziek, heel zwak en moe, en toen ik daarlangs fietste ontroerde het me gewoon. Ik moest wat met die spreuk: het borduren en overal ophangen, of aan vrienden geven.”

Het Betere Handwerk

In eerste instantie dacht ik: o god, ga ik nou echt borduren? Maar ik vond het leuk, en merkte ook hoe fijn het was dat eindelijk iets lukte. Dat ik iets kon afmaken. Dat gaf me veel voldoening. Ik dacht dat andere mensen daar ook wel wat aan zouden kunnen hebben en wilde daar iets mee. Toen de coronacrisis begon, vond ik dat het moment om ermee te starten. Omdat mensen nu ervaren wat ik twee jaar geleden al deed. Dat je weken alleen thuis zit en niet de deur uitkomt. Daarom ben ik borduurpakketjes gaan ontwikkelen, onder de naam ‘Het Betere Handwerk’. Een grapje om het stoffige imago, met een knipoog, een beetje weg te vagen. Ik dacht aan het motto van Pippi Langkous: ‘Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.”

Lees verder onder de foto >

Het Betere Handwerk
Foto: Instagram Het Betere Handwerk

In de pakketjes zit ook een lijstje om het borduurwerk in op te hangen. “Als ik iets borduur, vind ik het leuk om dat in te lijsten. Het moet wel aan de muur. Bij de meeste borduursetjes zit alleen zo’n ringetje. Terwijl ik dacht: je kan dat toch heel makkelijk in zo’n lijstje schuiven en boven de plee hangen, bij wijze van?”

Honderd Rotterdammers aan het borduren

De ambitie was om één iemand uit de verveling te helpen en blij te maken, maar inmiddels heeft Emilie al bijna honderd Rotterdammers aan het borduren gekregen. “Ik vind het fantastisch dat mensen er blij van worden. Ik ga er geen imperium van maken, maar het is nu al een geslaagd project, waardoor ik met iets meer positiviteit terugdenk aan dat ik zo ziek was – dat ik daar doorheen gekomen ben.” Ze brengt de pakketjes op de fiets rond. “Dat maakt het zo leuk: ik fiets naar wijken waar ik normaal niet kom, en het geeft een goed gevoel om nieuwe mensen te ontmoeten. Tot nu toe zijn het allemaal mensen met drukke banen. Ook iemand die in de zorg werkt, en ‘Sterker door Strijd’ wilde borduren voor haar afdeling, om het daar op te hangen.”

Vrouwen met tranen in hun ogen

“De uitdaging voor mij is om mensen te bereiken die het nog nooit hebben gedaan, want borduren is voor iedereen!” Volgens Emilie kan borduren veel mensen helpen. “Het werkt ook een beetje mindfull. Ik vind het heel moeilijk om stil te zitten. Met borduren zit je stil, maar je doet wel wat. Het is rustgevend, maar je mag nog steeds iets doen. Ik denk dat mensen die gestrest zijn het een kans zouden moeten geven. En mensen die veel alleen zitten, of dat nou door de coronacrisis is of omdat ze chronisch ziek zijn. Als voor een langere tijd weinig lukt en je even iets probeert dat wél lukt, dan word je daar zelfverzekerder van. Al gaat het maar om iets als een borduurwerkje, maar dan is je dan wél even gelukt! Ik vind ook dat mannen het een kans moeten geven. Volgens mij zouden heel veel vrouwen met tranen in hun ogen staan als hun man zoiets in elkaar heeft gepriegeld.”

Iktoon zoekt jou!

Ben jij, net als Emilie, ook creatief en lijkt het je leuk om jouw kunsten te laten zien, maar heb je geen podium of galerie tot je beschikking? Doe dan mee aan de challenge van iktoon en maak kans om Beste Amateurkunstenaar van Nederland te worden! Of je nu doet aan linedancing, straatfotografie, houtbeeldhouwen of vloggen: alles mag, want kunst is van en voor iedereen!

Aanmelden doe je zo

Upload via iktoon.nl een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak de zomer’ en deel het op social media met #iktoon #zuidholland #maakdezomer. Iktoon biedt je een podium en deelt jouw inzending vervolgens op de website, Instagram en Facebook. Op 30 juni wordt de winnaar bekendgemaakt!

Meer in deze categorie

Lifestyle

Ga naar “Mila (31) gaat in stijl naar de markt: ‘Zelfs mijn nagels moeten matchen’”

Mila (31) gaat in stijl naar de markt: ‘Zelfs mijn nagels moeten matchen’

streetstyle mina 2
Ga naar “De stijl van Rowie (29): ‘Ik hou van stoer en oversized, maar ook van chic en tuttig’”

De stijl van Rowie (29): ‘Ik hou van stoer en oversized, maar ook van chic en tuttig’

Rowie Korpel
Ga naar “Er staan straks 61 containers op het Willemsplein en dit is waarom jij daarnaartoe wil”

Er staan straks 61 containers op het Willemsplein en dit is waarom jij daarnaartoe wil

Aangeboden door Rotterdam Photo

Rotterdam Photo 2023 Willemsplein

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Australian huispak € 19,99”

Australian huispak € 19,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 11 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Financieel medewerker”

Financieel medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leerkracht middenbouw Rotterdam”

Leerkracht middenbouw Rotterdam

 • DIT IS WIJS
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vitaliteitscoach Parttime”

Vitaliteitscoach Parttime

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Koningsdag 2023 in Rotterdam”

Koningsdag 2023 in Rotterdam

 • 27 april 2023
Ga naar “NN Marathon Rotterdam 2023”

NN Marathon Rotterdam 2023

 • Van 15 apr t/m 16 apr
NN Marathon RotterdamNN Marathon Rotterdam
Ga naar “Holi festival Rotterdam”

Holi festival Rotterdam

 • 11 maart 2023
holi rotterdamholi rotterdam
Ga naar “Carnaval 2023 Rotterdam”

Carnaval 2023 Rotterdam

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval 2023 RotterdamCarnaval 2023 Rotterdam
Ga naar “Het Kunstenaarsbal”

Het Kunstenaarsbal

 • De Doelen
 • Van 11 feb t/m 12 feb
Het Kunstenaarsbal 1Het Kunstenaarsbal 1