Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bryandy’s vriendinnen willen óók allemaal een mentor zoals Lisa

Aangeboden door Stichting B for You 3 oktober 2019

Als we Lisa (24) en Bryandy (12) ontmoeten, zijn ze net naar de tentoonstelling Girlpower geweest, in Museum Rotterdam. Ze zien elkaar om de week. Lisa is namelijk de ‘mentor’ van Bryandy, via Stichting B for You. En daar is niet alleen Bryandy bij gebaat, maar Lisa zelf ook!

Bryandy zit in groep 8 van de basisschool. Toen het wijkteam opperde dat het misschien leuk voor Bryandy zou zijn om zich aan te melden voor het mentorprogramma van B for You, dacht haar moeder in eerste instantie dat het om een bijlesprogramma ging. Bryandy: “Mijn moeder dacht dat we allemaal schooldingen gingen doen.” Dat is dus niet het geval. Lisa: “Dit is gewoon met elkaar omgaan: praten, leuke dingen doen, even uit de dagelijkse sleur.”

Mooie tussenweg

Lisa is binnen haar eigen bedrijf een creatieve duizendpoot. Ze organiseert foto- en videoproducties en is model én fotograaf. Toch maakt ze sinds november 2018 tijd vrij om eens per twee weken een paar uurtjes met Bryandy af te spreken. Waarom? “Je mist soms een beetje dankbaarheid in je werk. En ik ben altijd wel een helper geweest – wilde altijd al vrijwilligerswerk doen om iets te kunnen betekenen. Ik heb ook Pedagogische Wetenschappen gestudeerd, maar ben gestopt omdat ik niet continu met kinderen bezig wilde zijn, maar ook met volwassenen. Dit is een mooie tussenweg.”

Uit je dagelijkse serieuze leven stappen

En waarom dan Stichting B for You? Lisa: “Ik zag ergens een flyer liggen, heel random! Het leek me meteen heel leuk, omdat je specifiek met één kind bezig bent. Je doet in principe iets voor een kind, maar haalt er zelf ook veel uit. Het is ook fijn om weer even lekker kind te zijn: lekker spelen en even uit je dagelijkse serieuze leven stappen. Daarnaast is het soms ook fijn als je ergens mee zit, om het met je mentee te bespreken. Die kan er weer een hele andere kijk op hebben. Je krijgt weer meer van dat zorgeloze.”

Niet altijd superbijzondere dingen

Wat Lisa en Bryandy samen doen verschilt per keer. Lisa: “Het zijn niet altijd superbijzondere dingen. Het gaat erom dat je samen bent. Ook al is het effe een ijsje halen is het ook prima. Maar we zijn ook naar de film geweest, naar musea en naar een wedstrijd van Feyenoord.” Als we Bryandy vragen wat ze het leukste vond, antwoordt ze: “Ik vond het allemaal leuk!” De voetbalwedstrijd kreeg in ieder geval een 8,5, toen Lisa’s vriend – die ook mee was – na afloop om een cijfer vroeg.

Pirouettes op straat

In principe duurt een traject negen maanden, maar Lisa en Bryandy besloten langer door te gaan. Wat Bryandy het meest zou missen als dit zou stoppen? “Lisa zelf.” Lisa: “Ik denk dat ze soms heel erg wenst dat ik er niet was, omdat ik heel erg idioot kan doen.” Bryandy lacht: “Ja! Ze laat me soms een pirouette doen op straat…” Toch lijkt het allemaal wel mee te vallen. Niet alleen Bryandy, maar ook haar vriendinnen zijn fan van Lisa. Sinds ze haar ontmoet hebben vragen ze regelmatig: “Bryan, zullen we weer met je mentor afspreken?”

Vriendjes via Instagram

Bryandy heeft aardig wat toekomstplannen: “Ik wil heel veel worden: schrijfster, of juf. En ik WOU model worden…” Lisa: “Ja, dat dacht ze, maar nadat we vandaag samen op de foto moesten niet meer, haha.” En zou ze ook mentor willen worden, zoals Lisa? “Ja! Omdat het leuk is. Omdat je dan leuke dingen kan doen met je mentee, en als je niks te doen hebt kan je met iemand praten.” Waar ze dan over praten, samen? Over school, dingen die ze tegenkomen op straat, over Bryandy’s thuissituatie, normen en waarden, vriendinnen, vriendjes… Lisa: “Ze had wel eens vriendjes via Instagram. Dan geef ik haar ook advies.”

Zus, vriendin, moeder en juf in één

Toch is dat advies geven niet per se een hoofddoel. Lisa: “Je probeert er wel voor te zorgen dat ze bepaalde dingen niet zal doen. Dat zit niet in het beperken van vrijheid, maar dat je dingen die zorgelijk zijn eruit haalt. Ik ben er niet om haar op te voeden, maar ben er wel als er bepaalde dingen zijn.” Als we Bryandy vragen of Lisa als een grote zus voelt, als een vriendin, als een moeder of als een juf, knikt ze op alles heel hard ‘ja’. Alles in een is het, eigenlijk. Lijkt ons ook wel wat, zo iemand!

Stichting B for You is altijd op zoek naar mentoren, die een paar uur per maand willen doorbrengen met een kind dat daar baat bij heeft. Er wordt altijd eerst gekeken of er een goede match is. Iets voor jou? Klik dan op de oranje button onderaan het artikel!

Stichting B for You mentor mentee

Zeinrich woont in een huis vol meisjes en is daarom superblij met Stefan

In veel (eenouder)gezinnen ontbreekt de mannenrol. Zeinrich (10) bijvoorbeeld, is thuis omringd door...


Meer over Stichting B for You ontdekken?

Stichting B for You

dienstverlening

Bergsingel 271, Rotterdam

Bekijk meer:dienstverlening

adv.