Zwanger… en nu: hier kun je gratis terecht voor vragen, advies én een luisterend oor
Aangeboden door Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond
Als je een kind verwacht ga je voor controle naar de verloskundige en de gynaecoloog. Maar wist je dat je ook terecht kunt bij Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond, voor vragen, advies en een luisterend oor? Zij introduceerden het zwangerschapsgesprek en dat is helemaal gratis!
“Een zwangerschap kan je leven behoorlijk op z’n kop zetten”, legt jeugdverpleegkundige Mieke de Boer uit. “Fijn als je dan bij iemand terecht kunt die naar je luistert én die je ondersteunt als je het even niet goed weet.”
Voor al je vragen
Het zwangerschapsgesprek van CJG Rijnmond is er voor al die vragen waar een verloskundige, gynaecoloog, huisarts of kraamverzorgende je niet zo één-twee-drie mee kan helpen. Denk aan vragen als: ‘Ga ik het financieel wel redden? We moeten groter gaan wonen, maar waar dan? Wat betekent een baby voor mijn relatie? Word ik wel een goede ouder en welke spullen heb ik straks allemaal nodig?’
Het beste voor kinderen en ouders
“Er verschijnt niet altijd bij iedereen meteen een roze wolk wanneer er een kind op komst is”, legt Mieke uit. “Dat kan verschillende redenen hebben en het is ook echt heel normaal om twijfels en vragen te hebben tijdens de zwangerschap. Als je spanning in je relatie hebt, wanneer je zwangerschap ongepland is, of als je er sprake is van financiële zorgen of sombere gevoelens. In sommige situaties kan een zwangerschap best wat stress opleveren en dat is niet goed voor de moeder én voor het ongeboren kind.”
Omdat het CJG het beste wil voor kinderen én hun ouders is op 1 juli 2022 het zwangerschapsgesprek gestart. Hier kunnen alle zwangeren en hun gezin gebruik van maken. Aanmelden is gratis en is altijd vrijwillig.
Lees verder onder de foto >

Wél hulp vragen
“We merken dat mensen het soms lastig vinden om hulp te vragen”, zegt Mieke. “Het krijgen van een kind wordt meestal gezien als een gebeurtenis waarvan je blij wordt. Als je toegeeft dat dit niet het geval is, kan dat voelen als falen. Dat is het juist niet, want dat je hulp zoekt, laat zien dat je het beste voor hebt met je kind en met jullie gezin.”
Samen naar oplossingen zoeken
“Tijdens het zwangerschapsgesprek kijken wij samen met jou wat je situatie is en hoe wij je kunnen helpen”, gaat Mieke verder. “We kunnen antwoord geven op jouw vragen, of eventuele twijfels en onzekerheden met je bespreken. Dat doen we door te luisteren, door de juiste vragen te stellen én door samen met jou naar oplossingen te zoeken.”
“Dit doen we bij voorkeur tijdens de zwangerschap en niet daarna. Wanneer de baby er eenmaal is heb je er meestal geen tijd meer voor én ben je moe van al die gebroken nachten. Dan wil je je vooral kunnen richten op je rol als ouder.”
Lees verder onder de foto >

Handvatten aanreiken
“Wij willen jou als aanstaande ouder helpen, zodat jij je kind een veilige, gezonde en stabiele omgeving kunt bieden”, zegt Mieke. “Soms heb je aan zwangerschapsyoga of een cursus ter voorbereiding op het ouderschap genoeg. Misschien zijn er meerdere gesprekken nodig, of we verwijzen je door voor verdere ondersteuning. Dat gaat altijd in overleg met jou. Wij weten het nooit beter en leggen niemand iets op. Wij reiken alleen handvatten aan waar jij om vraagt.”
Hulp op maat
“Wil je graag eens praten met een psycholoog, vind je het fijn wanneer iemand jou helpt je financiële situatie op de rit te krijgen, of wil je de maatschappelijk werker in jouw wijkteam ontmoeten? Wij hebben contact met verschillende organisaties en helpen jou graag om daar de juiste weg in te vinden. Mocht je juist even helemaal niet weten wat nodig is, dan adviseren en begeleiden wij jou.”
Lees verder onder de foto >

Meld je gratis aan
Voor alle vragen die je hebt over je zwangerschap, groot of klein, kun je je op ieder moment aanmelden voor een zwangerschapsgesprek. Wil je graag dat je verloskundige, gynaecoloog, de kraamzorg of je huisarts dit gesprek voor je aanvraagt? Dat kan, maar wel met jouw toestemming. Het zwangerschapsgesprek is gratis en vindt plaats waar jij je het fijnst voelt, dit kan bij je thuis zijn, op een CJG-locatie, of via (beeld)bellen. Wil je liever een wandeling maken? Dan kan dat ook.