Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe corona-maatregelen: Dit is vanaf nu verboden in Rotterdam

Door Carin van der Meij 23 maart 2020

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt. Dit zijn de belangrijkste maatregelen op een rij.

Het kabinet roept iedereen op om weg te blijven van samenkomsten. Om alleen boodschappen te doen en om zoveel mogelijk in je eentje een frisse neus te halen wanneer nodig. Bezoek over de vloer? Liever niet, maar met maximaal drie mensen en alleen als je anderhalve meter afstand neemt. “Het doel is en blijft: het beschermen van onze ouderen en kwetsbaren en zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken”, licht Mark Rutte tijdens de persconferentie toe.

Dit is tot 1 juni verboden in Rotterdam

  • Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten. Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook bijeenkomsten onder de honderd mensen zijn niet toegestaan.
  • Groepsvorming. Als blijkt dat drie of meer Rotterdammers niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen.

Burgemeester Aboutaleb krijgt meer bevoegdheid

Burgemeester Aboutaleb krijgt net als alle burgemeesters in Nederland zo snel mogelijk de bevoegdheid om forse boetes te handhaven. Voor Rotterdammers kan zo’n boete oplopen tot zo’n €400,-. Ondernemers kunnen een prent van rond de €4000,- krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Burgemeester Aboutaleb mag ook sneller besluiten drukke locaties te sluiten. Lees op het AD wat er verder in de persconferentie is besproken.

Andere belangrijke maatregelen

  • Winkels en bouwmarkten moeten beter in de gaten houden hoeveel mensen er  in de zaak zijn en of zij 1,5 meter afstand houden. Als ze dat niet doen riskeren ze een boete van 4.000 euro.
  • Kappers en nagelstylisten moeten in in ieder geval tot 6 april de zaak dicht houden.
  • De regels voor thuisquarantaine worden strener. Als een gezinslid koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven.

Scholen en horeca waren al gesloten. Voor scholen is gezegd dat er rond 6 april een besluit wordt genomen of ze weer open mogen of langer dichtblijven.

Lees ook:

oranjebitter

Coronamaatregelen nog tot 1 juni: dit vindt Rotterdam ervan

Tijdens de persconferentie van 23 maart werd onder meer bekend dat er tot 1 juni geen evenementen pl...

adv.