VIDEO: op de Korte Hoogstraat vind je nu de ‘Turkse Action’
Koopjesjagers kunnen hun hart ophalen. Op de Korte Hoogstraat is de eerste Europese vestiging van Forbest geopend. Bij deze ‘Turkse…
Jeuk, huiduitslag en rode ogen: de eikenprocessierups slaat weer toe in Rotterdam. Ook al is de overlast minder dan in topjaar 2019, ze zorgen toch voor veel moeilijkheden. Hoe herken je het beestje? En wat doet gemeente Rotterdam eraan?
De eikenprocessierups is een beestje dat vooral eikenbladeren eet. Als de rups net uit het eitje komt, is-ie oranje. Na één of meer vervellingen is de rups grijsgrauw tot groenig van kleur. Uit de rug steken lange witte haren en kortere brandhaartjes. Die laatste zorgen voor zoveel irritatie bij Rotterdammers.
Ook loopt er een donkere streep over de rug van het beestje. De kop is donkerbruin van kleur. Kenmerkend voor deze rups is dat de rupsen allemaal in een rijtje (processie) achter elkaar aan kruipen, over de bast van de eikenboom, op zoek naar eten.
De rups verandert uiteindelijk in een onschuldige, harige nachtvlinder.
Bron: De Vlinderstichting
De brandharen veroorzaken klachten zoals heftige jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid op de huid. In de ogen kan ook irritatie ontstaan, zoals roodheid, dikke oogleden en het gevoel als dat er iets in zit.
Als je brandharen hebt ingeademd kun je klachten krijgen zoals een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en benauwdheid. Op Thuisarts.nl staat een video waarin je de huiduitslag en oogirritatie kan zien.
Je moet direct naar de huisartsenpost als je ineens benauwd wordt en moeite krijgt met ademen of als je oogleden, lippen, tong en keel steeds dikker worden. Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie, zo is op Thuisarts.nl te lezen.
Als je klachten krijgt door de eikenprocessierups, kunnen deze tips van Thuisarts.nl je helpen om de irritatie te verminderen:
Gemeente Rotterdam bestrijdt de eikenprocessierups op verschillende manieren. Als er een rupsennest wordt gevonden, wordt deze verwijderd met een speciale rupsenstofzuiger. Door te zuigen, worden niet alleen de rupsen verwijderd, maar ook de brandhaartjes.
Mussen, spreeuwen, vleermuizen, koolmezen en insecten zijn dol op de rupsen en hebben geen last van de brandharen. De gemeente heeft daarom vogelhuisjes en vleermuizenkasten opgehangen in de buurt van eiken, en op verschillende locaties bloembollen en kruiden geplant.
Waar komen de beestjes met de fijne brandharen het meest voor in Rotterdam? Het Kralingse Bos en het Zuiderpark, maar ook op evenemententerreinen en bij scholen. Deze hotspots worden de afgelopen jaren uit voorzorg al schoongemaakt.
Heb je bij jou in de buurt eikenprocessierupsen ontdekt? Via de plaagdrukkaart kun je een nest melden. De plaagdrukkaart is ontwikkeld door het Kennisplatform Eikenprocessierups, onderdeel van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV).
Sinds de start van het rupsenseizoen in 2022 geef je via een formulier aan waar je de rupsen hebt gezien en hoe groot de nesten zijn. Alle data van gemeenten, boombeheerders en vrijwilligers worden verzameld en verwerkt in de plaagdrukkaart.
Die kaart is bedoeld om zicht te krijgen op de eikenprocessierups, zodat het beestje effectief bestreden kan worden. De melding maak je via het landelijke platform, maar op de kaart zie je per gemeente hoe het ervoor staat met de plaagdruk bij jou in de buurt.
Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met de plaagdruk in Rotterdam? De plaagdrukkaart is hier te bekijken.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Rotterdam en blijf op de hoogte van alles over en rondom Rotterdam.
Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper