Zuster Esmee (26) zoekt dringend collega’s: ‘We willen geen cliënten afbellen’
Aangeboden door Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Begin november bereikt de coronacrisis een absolute piek en de zorg komt handen tekort. Niet alleen op corona-afdelingen, maar in álle zorginstellingen. Daarom is Rotterdam dringend op zoek naar mensen die (tijdelijk) willen helpen. Esmee Verschoor (26, Zuster Esmee op Instagram) werkt bij Aafje, als wijkverpleegkundige in Charlois. Zij legt uit waarom die extra collega’s hard nodig zijn en wat het werk zo mooi maakt.
Esmee: “Toen ik zeventien was, ben ik best heel ziek geweest. In het ziekenhuis had ik superlieve verpleegkundigen om me heen. Daar keek ik zó tegenop. Ik dacht: als ik dit op een dag kan doen, dan ga ik echt een gelukkig mens zijn.”
Luisterend oor, steunpunt en vertaler
Tot op de dag van vandaag probeert Esmee die verpleegkundige te zijn die toen aan haar bed stond. “Ze was zo begaan; luisterde echt naar míj en wat er gebeurde in mijn leven. Ze was mijn luisterend oor en mijn steunpunt. Ik wist: zij fixt shit, zij zorgt ervoor dat ik me goed voel. En ze wist precies wat ze aan het doen was. Daarnaast was ze mijn vertaler. Artsen weten superveel, maar brengen dingen soms heel moeilijk of onlogisch. Zij kon precies uitleggen wat er met me gebeurde.”
Achter de schermen
Esmee komt bij iedereen over de vloer die zorg nodig heeft: “Jong, oud, chronisch ziek of alleen een operatie gehad. Je ziet zoveel dingen en zoveel verschillende mensen. Dat maakt mijn werk heel leuk.” Maar ook ‘achter de schermen’ komt er nog veel werk bij kijken. Zo zorgt Esmee ervoor dat indicaties voor de zorgverzekeraar in orde zijn en onderhoudt ze contact met onder meer de wijkagenten. “Dat proberen we allemaal in één dag te proppen. En er komt nog veel meer bij kijken.”
Extra werk
Nu de tweede coronagolf op volle kracht is, zien Esmee en haar collega’s de zorgaanvragen binnenstromen. “Ik heb dagen dat ik de aanmeldingen niet eens kan bijhouden. Ziekenhuizen voeren wel operaties en behandelingen uit, maar daarna moeten mensen zo snel mogelijk weer naar huis. Dat merk je enorm: de doorstroom is gi-gan-tisch. Daarnaast zijn er ook collega’s die angstig zijn. Die moet je goed voorlichten en zorgen dat ze met een gerust hart naar de cliënten kunnen. Ook dat zorgt voor een stukje extra werk. Ik merk dat ik daardoor vaak niet toekom aan extra taken op het gebied van kwaliteit of dat de afhandeling van zaken blijft liggen. Dat is zonde.”
Twee of drie dagen rust
Esmee geeft aan dat zij en haar collega’s flinke overuren draaien, ook door uitval van besmette collega’s. “Voor een bepaalde periode maakt dat niet uit, maar nu weet je dat het voorlopig zo blijft. Daarom zou het heel fijn zijn om wat extra mankracht te hebben, zodat we een collega soms twee of drie dagen rust kunnen geven. Dan kan iemand even opladen en dat heb je echt nodig. Het werk blijft namelijk maar doorgaan. Het stopt niet.”
Noodschema
Als het binnenkort nog drukker wordt, door uitval van collega’s, dan is er een noodschema achter de hand. Maar Esmee hoopt dat het niet zover hoeft te komen. “Dan moet je mensen gaan afbellen. Dat wil je niet. Maar dat is wel wat realiteit kan zijn straks. Medicatie kan je niet uitstellen, dus je begint dan als eerste te schrappen in de dagelijkse zorg. Dan wordt iemand bijvoorbeeld niet meer iedere dag gedoucht, maar om de dag, of om de twee dagen. Best een heftige keuze, want iedereen heeft recht op zorg!”
Alsof je weer eens bij oma bent geweest
En daarom roept Esmee mensen op om ook (weer) in de zorg aan de slag te gaan. “Je moet het een keer meemaken, om te voelen wat het met je doet als persoon. Dat je zoveel voor iemand kan betekenen en zoveel dankbaarheid terugkrijgt. Dat is iets waar ik een heel fijn gevoel aan overhoud als ik naar huis ga: dat ik mensen heb geholpen en dingen voor ze heb geregeld. Ik vergelijk het met als je een tijdje niet naar je oma bent geweest. Dat je dan weer eens gaat en die lach bij je oma ziet – dát gevoel krijg ik als ik dingen voor mijn cliënten doe.”
Zo kun jij helpen
Zit je momenteel (ongewild) thuis? Weet dan dat de banen in de zorg voor het oprapen liggen, en dat je niet per se medisch geschoold hoeft te zijn om iets bij te dragen. Je kunt kiezen uit drie mogelijkheden:
- Wil je helpen in de zorg? Met of zonder zorgervaring ben je van harte welkom. Meld je hier aan om te helpen in organisaties die door corona extra hulp nodig hebben.
- Wil je helpen als vrijwilliger? Via het Rode Kruis kun je de zorg op een relevante manier ondersteunen.
- Ben je werkgever? Jouw medewerkers met een zorgdiploma kunnen helpen in de zorg via tijdelijke detachering bij een zorgorganisatie. Toon lef en verantwoordelijkheid en mail voor vragen en mogelijkheden naar [email protected].