Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mondkapjesplicht: zo zit het met de boete

Door Anne Klapmuts 6 augustus 2020

Nu het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt, zijn er nieuwe maatregelen afgekondigd. In Rotterdam geldt sinds woensdag 5 augustus een mondkapjesplicht in drukke winkelgebieden. Maar hoe wordt de maatregel gecontroleerd? Kun je een boete krijgen voor het niet dragen van een mondkapje in een zone waar dit verplicht is? We zochten het uit.

Handhaving

De mondkapjesplicht staat in de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.  Zij omschrijven: “Het niet naleven van de maatregelen die staan vermeld in de verordening is strafbaar en er kunnen een geldboete en/of andere maatregelen worden opgelegd. Dit wordt door onder andere de politie en gemeente gedaan.” Gemeente Rotterdam geeft aan dat ‘mensen die de maatregelen niet opvolgen worden hierop aangesproken. Dit kan leiden tot het verzoek het gebied te verlaten of een boete’.

Coachend handhaven

Op de website van politie Rotterdam wordt uitgelegd dat handhavers op dit moment coachend te werk gaan. De nadruk ligt op aanspreken en eventueel waarschuwen. In de mondkapjeszones staan hosts die je als bezoeker wijzen op het feit dat je een mondkapje moet dragen.

Ook Richard Gerrits van vakbond BOA ACP bevestigt dat bij onze collega’s van het AD. De eerste vijf dagen kijken handhavers hoe de mondkapjesplicht loopt om hiervan te leren. Bezoekers worden gewaarschuwd als ze zonder mondkapje lopen, maar boetes worden nog niet uitgedeeld. Door middel van gastvrouwen en -heren en matrixborden word je als bezoeker geattendeerd op de mondkapjesplicht. De eerste dagen worden er in deze gebieden ook mondkapjes uitgedeeld.

Boete

Mocht je dan uiteindelijk wel een boete krijgen, kost dat je €95,00. Heeft de handhaving je verzocht het gebied te verlaten en doe je dit niet? Dan krijg je een boete van €390,00. Dit is voor het niet opvolgen van aanwijzingen van ambtenaren.

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht is een pilot die in eerste instantie tot eind augustus duurt. Hierna wordt de test geëvalueerd. Volgens het RIVM worden mensen met een mondkapje op voorzichtiger en houden ze meer afstand tot elkaar. Vandaar dat op plekken waar veel mensen samenkomen het mondkapje nu verplicht is. In deze gebieden is het dragen van een mondkapje verplicht.

Lees ook:

mondkapjesplicht binnenstad rotterdamfoto ANP

Let op! Mondkapjesplicht van start: dit zijn de regels

Vanaf 06:00 uur vanmorgen, woensdag 5 augustus, is het dragen van een mondkapje verplicht in het Rot...
surinaamse vlag mondkapje

Mondkapjesplicht: zo ziet de eerste dag op de Afrikaandermarkt eruit

Vandaag is de eerste dag van de mondkapjesplicht. Ook op de Afrikaandermarkt moesten bezoekers zichz...
Actuele coronacijfers Rotterdam

Nieuwe coronacijfers: Rotterdam heeft het hoogste percentage besmettingen

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen loopt landelijk verder op. Het RIVM heeft zojuist nieuw...
mondkapje zuidplein rotterdam foto ANP

Mondkapjesplicht in Rotterdam: op deze plekken moet je er straks eentje dragen

In het openbaar vervoer is het al normaal, maar nu moeten we ook mondkapjes gaan dragen op drukke pl...

Meer over

Corona Nieuws

adv.