Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Let op! Mondkapjesplicht van start: dit zijn de regels

Door Anne Klapmuts 5 augustus 2020

Vanaf 06:00 uur vanmorgen, woensdag 5 augustus, is het dragen van een mondkapje verplicht in het Rotterdamse centrum, in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium en op marktdagen op het Afrikaanderplein, Grote Visserijplein en de Binnenrotte. We leggen de maatregel hier uit.

De mondkapjesplicht is opgenomen in een nieuwe noodverordening waarbij nog steeds de belangrijkste uitgangspunten zijn: geef elkaar de ruimte, houd 1,5 meter afstand en mijd drukte. Het verplicht dragen van mondkapjes in drukke gebieden is een test die naar verwachting drie tot vier weken duurt. Na maandag 31 augustus wordt de pilot geëvalueerd.

De maatregel

Het dragen van mondkapjes is verplicht in deze gebieden tussen 06:00 uur ’s ochtends en 22:00 uur ’s avonds voor iedereen van 13 jaar of ouder. De mondkapjesplicht geldt voor alle openbare gebieden, ook in winkels, openbare parken en plantsoenen. In niet-openbare plekken zoals huizen en kantoren geldt de mondkapjesplicht niet. Alle mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, zijn hiervan vrijgesteld. Houdt er wel rekening mee dat je moet kunnen aantonen waarom je geen mondkapje kunt dragen.

Ook winkelmedewerkers en marktkooplieden moeten vanaf vandaag een mondkapje dragen. Als ze achter een spatscherm staan, is het mondkapje niet nodig. Ook  in de privéruimtes zoals de kantine of het magazijn mogen ze het mondkapje af.

Fietsen, hardlopen of hond uitlaten

Tijdens alledaagse activiteiten in de ‘mondkapjeszone’ is het dragen van bescherming ook verplicht. Fiets je dus door het centrumgebied, moet je ook een mondkapje op. Ga je buiten sporten of een rondje hardlopen: draag een mondkapje. Hetzelfde geldt als je de hond gaat uitlaten of je vuilnis buiten zet. Dit blijkt uit de veelgestelde vragen en antwoorden van Rijnmond Veilig.

Lees verder onder de kaart >

mondkapjesplicht rijnmond veilig
Kaart mondkapjesplicht centrum Rotterdam Foto: Rijnmond Veilig

Bescherming

De nieuwe maatregel roept bij veel mensen de vraag op of mondkapjes nou wel of niet beschermen. Met een niet-medisch mondkapje bescherm je niet jezelf, maar de mensen rondom je. Het dragen van een mondkapje is dan ook een aanvulling op de geldende hygiënemaatregelen. Instructies voor het gebruik van mondkapjes lees je op de website van de Rijksoverheid.

Boete

Onze collega’s van het AD leggen uit dat de boete voor het niet dragen van een mondkapje in de gebieden waar de maatregel geldt 95 euro is. Je krijgt deze boete niet meteen, maar je wordt eerst aangesproken. Zo geeft de handhaving je de kans om alsnog een mondkapje op te zetten of het gebied te verlaten. De eerste dagen delen gastvrouwen en -heren mondkapjes uit in de gebieden waar de mondkapjesplicht geldt.

Lees ook:

Actuele coronacijfers Rotterdam

Nieuwe coronacijfers: Rotterdam heeft het hoogste percentage besmettingen

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen loopt landelijk verder op. Het RIVM heeft zojuist nieuw...
mondkapje zuidplein rotterdam foto ANP

Mondkapjesplicht in Rotterdam: op deze plekken moet je er straks eentje dragen

In het openbaar vervoer is het al normaal, maar nu moeten we ook mondkapjes gaan dragen op drukke pl...
Mondkapjes kopen Rotterdam

12 x hier koop je mondkapjes in Rotterdam

Vanaf 1 juni moet iedereen die met het openbaar vervoer reist eraan geloven: het mondkapje. Handig o...

Meer over

Corona Nieuws

adv.