Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen in Rotterdam, vanaf zondag 20 september

Door Britte Kramer 18 september 2020

Rotterdam staat er niet goed voor in de bestrijding van het coronavirus. In onze stad geldt het risiconiveau ‘zorgelijk’. Burgemeester Aboutaleb heeft na de persconferentie van vrijdag 18 september het volgende bekendgemaakt over de maatregelen in Rotterdam.

De nieuwe maatregelen gelden vanaf zondag 20 september, 18.00 uur.

  • Gezelschappen mogen uit maximaal vijftig mensen bestaan. Voorheen waren dat er honderd. Dit geldt voor bruiloften, borrels, uitjes en andere feesten. Voor uitvaartdiensten, demonstraties, scholen, theaters en religieuze bijeenkomsten wordt een uitzondering gemaakt.
  • In zalen mogen meer dan vijftig mensen samen zijn als daarvoor een vergunning is aangevraagd.
  • Horecagelegenheden mogen na 00.00 uur geen bezoekers meer binnenlaten. Om dat tijdstip gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur moeten de laatste gasten de zaak verlaten.
  • Afhaalrestaurants sluiten uiterlijk om 2.00 uur ’s nachts. Vanaf 1.00 uur mogen ze geen alcohol meer verkopen.

Ook geeft de burgemeester de volgende zaken aan:

  • Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond gaat weer scherper inzetten op handhaving van de basismaatregelen. Dat gaat dan om zaken als handen wassen, desinfecteren, afstand houden, looproutes handhaven, gezondheidscheck en registratie in de horeca en winkelmandjes tellen en schoonmaken. Dit zal onder meer gebeuren op markten, in supermarkten en op plekken waar veel jongeren samenkomen.
  • Er komt extra aandacht voor studenten en jongeren, door gesprekken met scholen en studenten, en campagnes die de noodzaak van het naleven van de maatregelen duidelijk maken.
  • In samenwerking met bijvoorbeeld verenigingen, universiteiten en wijkcentra komt er communicatie op maat naar doelgroepen zoals jongeren, studenten en mensen met een migratieachtergrond. Daarnaast wordt ook hard gewerkt aan een intensievere inzet in bepaalde wijken en gebieden waar het aantal besmettingen oploopt.
  • De politie en gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zowel de politie als handhavers kunnen organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de noodverordening. Er komen extra gerichte controles waar bepaalde doelgroepen samenkomen, zoals feestzalen, sportaccommodaties en studentensociëteiten.
  • Overheidslocaties zoals gemeentehuizen, wijkservicepunten, bibliotheken en zwembaden krijgen venstertijden voor de risicogroepen. Daarnaast wordt ook aan brancheverenigingen, musea en winkels gevraagd om venstertijden in te stellen voor kwetsbare personen.

Bezorgde woorden in de persconferentie

Eerder was al uitgelekt dat één van de maatregelen de sluitingstijd van de horeca is. Om 00.00 uur gaat de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen, om 01.00 uur moet iedereen echt weg zijn.  In de persconferentie gaf premier Mark Rutte aan dat het noodzaak is om nu nog bij te sturen, voordat verdere maatregelen nodig zijn. Zulke maatregelen zouden winkels en horeca nog meer treffen. Ook gaf hij aan dat er weer druk op de zorg ontstaat en dat het daarom zo belangrijk is om de basisregels rondom corona te volgen.

Kortere quarantaine

Een andere genoemde verandering in de regels, is dat snotterige kinderen tot twaalf jaar wel naar school mogen. Zij hoeven niet getest te worden bij milde klachten. Thuis mogen mensen nog steeds zes gasten ontvangen van buiten het eigen huishouden. Kinderen onder de twaalf worden niet meegerekend. En ben je naar een land geweest met code oranje? Dan hoef je ‘nog maar’ tien dagen in quarantaine, in plaats van twee weken. Kinderen onder de dertien hoeven niet in quarantaine.

Corona in Rotterdam

In onderstaande grafiek kan je het aantal geregistreerde besmettingen in Rotterdam vanaf het begin tot nu zien.

Extra uitleg bij de grafiek:

De blauwe lijn geeft aan hoeveel geregistreerde coronabesmettingen er in totaal in Rotterdam zijn (geweest) vanaf het begin tot nu toe. Dit is een optelsom. Aan de curve van de lijn is te zien hoe snel of langzaam het aantal besmettingen in een periode toeneemt. De groene lijn geeft aan hoeveel Rotterdammers er in totaal met coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Omdat niet geregistreerd wordt wanneer mensen genezen zijn, zegt deze lijn niets over hoeveel er momenteel in het ziekenhuis liggen. De rode lijn is een optelsom van alle Rotterdammers die aan corona overleden zijn.

Lees ook:

Corona teststraat zonder auto

Geen auto om naar de teststraat te gaan: zo pak je dat aan

Stel, je wordt wakker met klachten die kunnen passen bij het coronavirus. Officieel moet je dan een ...
Corona teststraat Rotterdam overbelast

Corona in Rotterdam: teststraten zitten vol en vrijdag volgen nieuwe maatregelen

Het aantal coronabesmettingen blijft flink oplopen, hier in Rotterdam. De teststraten zijn overvol e...
coronatest rotterdam

Coronatest laten afnemen in Rotterdam: een uitleg

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in Rotter...

adv.