Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De horecaregels zijn aangescherpt: dit zijn de reacties van Rotterdamse ondernemers

Door Anne Klapmuts 7 augustus 2020

We moeten ons aan meer regels gaan houden als we naar een terras, restaurant of kroeg willen. Eerdere versoepelingen voor horecagelegenheden worden teruggedraaid. Dat heeft het kabinet tijdens de persconferentie van donderdag 6 augustus aangekondigd. Dit betekent het voor je bezoek aan de horeca in Rotterdam. 

“In de horeca verslapt de naleving van de basisregels. We draaien daarom een eerdere versoepeling terug”, vertelt premier Mark Rutte tijdens de ingelaste persconferentie.

Extra regels in horeca

Wat betekent dit? De premier stelt ons gerust: mensen kunnen nog steeds uit eten of naar het terras. Echter komen er voor zowel binnen als buiten extra regels:

  • Iedereen blijft zitten op zijn plek;
  • reserveren kan van tevoren of voor de deur;
  • het checkgesprek om te vragen naar gezondheidsklachten moet worden nageleefd;
  • aan bezoekers wordt gevraagd om hun naam en contactgegevens in te vullen bij de horecazaak die zij bezoeken. “Zodat we mensen snel op kunnen sporen als het nodig is, in verband met contactonderzoek”, licht de premier toe.

Ook kunnen burgemeesters besluiten de openingstijden van nachtwinkels en horeca in te perken tot 0.00 uur ’s nachts. “Als de cijfers daar aanleiding toe geven kunnen we dat oprekken naar landelijk niveau”, aldus Rutte.

Twee weken dicht vanwege besmetting

Dat is nog niet alles. Horeca, musea en pretparken kunnen dichtgaan als de GGD vaststelt dat er op die locatie meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden. De locatie kan voor maximaal twee weken dichtgaan. 

Dit vinden ondernemers in Rotterdam

Alertheid blijft

Michel van Jaarsveld van Hotel New York reageert op de nieuwe maatregelen: “Wij gaan alle gasten vragen naar gegevens. Zowel binnen als buiten op het terras. We gaan strenger handhaven. We zullen er alles aan blijven doen, want je wilt natuurlijk niet twee weken dicht als er besmettingen komen. Alertheid blijft dus.”

Onduidelijk

Kristian de Leeuw van POING! en Tandoor16 vindt de nieuwe maatregelen nog onduidelijk. “Is het nou verplicht of gewenst dat we contactgegevens bewaren? Is dat überhaupt wel mogelijk binnen de huidige privacywetgeving om zo maar van iedereen persoonlijke gegevens op te slaan?”

Daarnaast is hij benieuwd wat Aboutaleb gaat doen met de mogelijkheid tot 00:00 uur sluiten. “Voor ons zijn die laatste uurtjes essentieel met dit warme weer om nog wat omzet te draaien. Ik vind het jammer dat er weer zo’n focus ligt op horeca in de maatregelen. Zo instaat toch weer het beeld bij de bevolking dat je daar beter weg kunt blijven. En het wordt al lastig genoeg om te overleven, dus dan helpt die stigmatisering bepaald niet.”

Extra personeel

Ron Hirt van Kaat Mossel vertelt ons dat hij dagelijks twee extra mensen heeft staan voor het aannemen van de reserveringen en registraties: “Voor ons is het heel veel extra werk en dat moet je opschalen in je personeel. We draaien al veel minder omzet dan hiervoor, dus dit zijn zware kosten.”

Het houden van afstand en vaste looproutes is volgens Ron moeilijk te controleren. “Je loopt als een politieagent door je zaak en moet natuurlijk ook nog gewoon horeca bedrijven, je normale werk doen. We zetten de tafels op anderhalve meter, maar als gasten elkaar kennen, lopen ze naar elkaar toe. Hierin moet je toch ook verantwoordelijkheid bij de mensen zelf leggen.”

Natuurlijk is hij blij dat de horeca weer open is en hij hoopt ook van harte dat dit zo blijft. Ron: “Je moet er niet aan denken dat je dadelijk weer dicht gaat, want dat gaan veel zaken niet overleven. ”

Actuele coronacijfers Rotterdam

Nieuwe coronacijfers: Rotterdam heeft het hoogste percentage besmettingen

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen loopt landelijk verder op. Het RIVM heeft zojuist nieuw...
mondkapjesplicht rotterdam foto anp

Mondkapjesplicht: zo zit het met de boete

Nu het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt, zijn er nieuwe maatregelen afgekondigd. ...
mondkapjesplicht binnenstad rotterdamfoto ANP

Let op! Mondkapjesplicht van start: dit zijn de regels

Vanaf 06:00 uur vanmorgen, woensdag 5 augustus, is het dragen van een mondkapje verplicht in het Rot...

adv.