Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronamaatregelen verlengd: ‘De extra tijd met 2 kinderen thuis zien we als een soort bonustijd’

Door Britte Kramer 31 maart 2020

Dit zag je al van ver aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. We moeten dus met z’n allen nog wat langer wegblijven van onze favoriete stekkies in Rotterdam. We vroegen wat Rotterdammers om hun mening, zoals Tineke van Café de Schouw, juf Demi en Wouter, die thuiszit met een tweeling van anderhalf.

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Alle maatregelen die zouden gelden tot 6 april, zijn nu verlengd tot en met 28 april. Dat betekent dus: thuiswerken, niet naar de kapper, het museum of uit eten. Daarnaast blijven scholen gesloten tot de meivakantie. Voor evenementen en sportwedstrijden verandert er niets; die zijn nog steeds tot en met 1 juni verboden. Het kabinet maakt in de week voor 28 april bekend of de maatregelen worden verlengd.

Maak geen plannen voor de meivakantie

We moeten er niet vanuit gaan dat alles na 28 april weer normaal is. “Maak vooral geen plannen voor de meivakantie”, benadrukte Mark Rutte in de persconferentie. De meivakantie loopt in Rotterdam van 25 april tot en met 3 mei. Ook voor het paasweekend (zondag 12 en maandag 13 april) is het advies: blijf thuis en reis niet door het land.

Zo reageert Rotterdam

Op de volgende pagina’s geven verschillende Rotterdammers hun eerste reactie op dit besluit, zoals Wouter, die thuiszit met een tweeling van anderhalf, maar ook twee ondernemers, en Steven, die mensen aan een nieuwe baan helpt.

ICT-skills verbeteren met de dag

Demi is basisschooljuf: “Dat het is uitgesteld tot na de meivakantie was te verwachten. De basis voor het thuiswerken is de afgelopen weken gelegd en er is een structuur ontstaan. De kinderen, ouders en leerkrachten weten wat hen te wachten staat de komende weken en dit geeft rust. Onze ICT-skills verbeteren met de dag en daar gaan we de komende weken gewoon mee verder!”

29 april open? Hoe dan?

Tineke van Café de Schouw vindt het nieuws nogal krom: “Ik had verwacht dat ze 1 juni zouden zeggen. Hoe kan je open als iedereen anderhalve meter bij elkaar vandaan moet staan of zitten, en iedereen wordt aangeraden thuis te blijven… Open? Hoe dan?”

Steven, werkcoach bij een re-integratiebedrijf: “Ik vind de gedachte dat we sowieso nog vier weken thuis werken wel pittig! Op afstand coachen van werkzoekenden is echt lastig en juist nu hebben ze extra hulp nodig. Voor mijzelf is het wel te doen, maar voor veel zwakkeren in de samenleving die wij helpen is dit niet bevorderlijk voor hun motivatie en eigenwaarde. Maar het is wat het is.”

Fris ruikende kroegen

Rachid bekijkt het van de positieve kant (al is ook het sarcasme niet te missen): “Het leuke is dat we er straks superschone, fris ruikende en gerenoveerde kroegen voor terug krijgen.” Ook Annemieke weet er een positieve draai aan te geven: “Een maand langer lukt ook nog wel… Het begint wel een beetje bizar te worden, onwerkelijk. Hoe leuk zal het wel niet worden als we wél weer de hort op kunnen? Het is wel jammer dat ik minder buiten ben – ik geef normaal onder meer suples en bootcamptraining – maar gelukkig hebben we onze teckel Jimi, die we af en toe kunnen uitlaten.”

Wouter en Laura zitten thuis met een tweeling van anderhalf. Dat is pittig. Ze missen vooral de bibliotheek, de kinderboerderij en de dierentuin – en Wouter zéker ook De Kuip. Maar: “De extra tijd met twee kinderen thuis is wel fijn en zien we als een soort bonustijd die we niet meer terugkrijgen.”

Best dubbel

Sanjay van PictureMomentZ zegt: “Onze eerste reactie: verstandig, want gezondheid staat altijd voorop. Rutte zegt: ‘Binnen blijven’, maar zegt tegen ons als lokale ondernemer: ‘Blijf open’. Best dubbel. Ik zou eigenlijk ook binnen willen blijven, ook voor de gezondheid van ons personeel en onze kinderen. Gevolg is als iedereen binnen moet blijven, dat Winkelcentrum Zuidplein daar niks aan heeft, laat staan de ondernemers die open zijn, zoals wij.

Weer een maand verlenging heeft gevolgen voor de lokale ondernemers. Onze huren, elektra en personeelskosten lopen gewoon door. Momenteel vallen we niet onder de regels van een tegemoetkoming van de overheid, maar die steun hebben we als fotospeciaalzaak in de toekomst wel nodig. Laten we hopen dat alles na de zomervakantie weer bij het oude is. Wij roepen iedereen op: steun de lokale ondernemers!”

Alles over corona in Rotterdam

Lees ook:

Overzicht: de stand van zaken rond het coronavirus in Rotterdam

Ook Rotterdam wordt hard geraakt door het coronavirus. De maatregelen die worden getroffen om het vi...
oranjebitter

Coronamaatregelen nog tot 1 juni: dit vindt Rotterdam ervan

Tijdens de persconferentie van 23 maart werd onder meer bekend dat er tot 1 juni geen evenementen pl...
Lege straten Rotterdam

15 bizarre plaatjes van een heel stil Rotterdam

De stad is stil. Heel stil. Daar mogen we trots op zijn, met z'n allen. We zagen het hier al, maar o...
Weelde webshop

Show je support! 9 x supertoffe initiatieven van Rotterdamse ondernemers

Om toch de nodige centjes binnen te harken komen Rotterdamse ondernemers met de creatiefste ideeën. ...
Rotterdamse ondernemers - winkel

6 x zo steun jij Rotterdamse ondernemers

Het zijn zware tijden voor Rotterdamse ondernemers. Velen hebben hun restaurant, sportschool of café...
Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Nieuws

adv.