Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo komen de Zwartehondstraat en Zwarte Paardenstraat aan hun naam

Door Wouter Vocke 2 oktober 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan vanaf nu elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week twee in één: de Zwarte Paardenstraat en Zwartehondstraat. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

We kregen een mailtje van Orisia: “Hoi! Heel leuk die namenrubriek! Waar komt de naam Zwartehondstraat en Zwarte Paardenstraat vandaan?” Daar zijn wij ook wel benieuwd naar, dus we zijn meteen weer op onderzoek uitgegaan bij onze vrienden van de commissie straatnamen en gedenktekens bij de Gemeente Rotterdam.

Midden in het centrum

Je vindt de Zwarte Paardenstraat (met spatie) en de Zwartehondstraat (aan elkaar) allebei in het centrum. De Zwarte Paardenstraat ligt letterlijk om de hoek bij de Witte de Withstraat en de Zwartehondstraat vinden we vlakbij Blaak.

Zwarte Paarden

Je kunt het je nu nauwelijks voorstellen, maar deze straat lag ooit buiten het stadscentrum. De Schiedamse Vest was de grens van de Stadsdriehoek, ten westen daarvan lagen tuinen. In 1656 lag midden in dit tuinengebied de Swarte Paertslaen. Een eeuw later, ergens in het midden van de 18e eeuw, lag op de hoek van die laan en de Binnenweg een stalhouderij van ene Leendert Erkelens. Op de deuren van deze stalhouderij waren twee springende zwarte paarden geschilderd. In 1875 (toen de stad flink aan het groeien was) is de laan in een straat veranderd: de Zwarte Paardenstraat.

De Zwarte Paardenstraat in 1965 | | Stadsarchief Rotterdam

Swarte Hond

De Zwartehondstraat is vernoemd naar het huis De Witte en Swarte Hond dat al in de 17e eeuw aan de Wijnhaven stond: in stukken uit 1650 werd het huis genoemd. De Zwartehondstraat was eigenlijk maar een smal steegje, dat in 1830 de ‘Witte en Zwarte Hondsteeg’ heette, genoemd naar het huis. Toen het Luchtspoor werd gebouwd (in 1870) ontstond een bredere straat, deze kreeg de naam Zwartehondstraat. Die liep langs het spoorwegviaduct van de Geldersekade (vlakbij het Witte Huis) naar de Wijnstraat. Nu loopt de Zwartehondenstraat van Blaak naar de Wijnstraat, richting de Wijnbrug.

De Zwartehondstraat in 1981 | Stadsarchief Rotterdam

Lees ook:

Daarom heet deze straat Avenue Concordia

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Straatnaam verklaard: zo komt de Noordschans aan zijn naam

Daarom heet deze straat de Drievriendenstraat

adv.