Waar komt de naam Crooswijk vandaan?
Lezersvragen: we zijn er dol op - mits ze te beantwoorden zijn, natuurlijk. En deze keer kregen we een vraag...
Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. In rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Rotterdamse wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze week gaan we naar Crooswijk!
Crooswijk is één van de bekendste en meest geliefde Rotterdamse wijken. Vlakbij het centrum, en ook lekker vlakbij de Kralingse Plas. Tram 7 en 8 rijden er doorheen, en met bus 38 kom je ook dwars door de wijk.
Al rond 1337 komt de heer Van Voorne in de geschriften voor als eigenaar van een kasteeltje te Krooswijck. Maar pas aan het eind van de 19e eeuw werd er een woonwijk gebouwd. We hebben er een keer een heel artikel aan gewijd!
Weetje van de dag: het Korps Marniers is ook onlosmakelijk verbonden met Crooswijk. De Tamboerstraat, Pijperstraat, Schuttersveld, Excercitiestraat en Vaandrigstraat herinneren ons daar nog aan. Tegenwoordig marcheren de mariniers niet meer door de wijk en ligt de kazerne bij De Esch.
Crooswijk heeft zo’n 20.000 inwoners en bestaat uit drie buurten: Nieuw Crooswijk, Oud Crooswijk en Rubroek. Al zijn sommige stukken (vooral in Nieuw Crooswijk) een gezellige gegentificeerde bedoening geworden met bakfietsen, gezinnen en hipsters; Crooswijk staat toch nog steeds bekend als een echte Rotterdamse wijk met échte Rotterdammers. Ook staat Crooswijk nog steeds bekend als arme wijk, al is daar met de komst van nieuwe (duurdere) woningen wel wat verandering in gekomen.
Al deze inwoners worden vertegenwoordigd door gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.
De contrasten tussen oud en nieuw(bouw) Crooswijk zijn groot. Het goedkoopste huis in Crooswijk? Da’s op dit moment op de Schapendreef, in Oud-Crooswijk. Kost iets meer dan 2 ton.
Zeiden we al dat Crooswijk is veranderd? Het duurste huis dat je nu in Crooswijk kunt kopen is (uiteraard) in Nieuw-Crooswijk. Kost je zo’n 7,5 ton.
Crooswijk heeft altijd nog veel sociale woningbouw. Hier kun je best nog een appartement huren van 400 tot 700 euro. In de vrije sector is Crooswijk wel behoorlijk gestegen, er zijn op dit moment huizen en appartementen te huur in zowel Oud als Nieuw Crooswijk van 900 tot 2000 euro per maand.
Ook qua horeca zit Crooswijk in de lift. Doppio en Brazzo kennen we nu wel. Maar naast alle oude kroegen die je in de wijk kunt vinden, komt er ook van alles nieuws – wat we stiekem hartstikke leuk vinden. Hotspot Hutspot bijvoorbeeld. En Croos!
Je boodschappies haal je van oudsher op de Crooswijkseweg. En wij zijn nog steeds verdrietig dat Slagerij Haak na meer dan 100 jaar weg moest! 🙁
Crooswijk is om nóg een reden ‘beroemd’: De Algemene Begraafplaats Crooswijk, geopend in juli 1832. Deze mooie, rustgevende plek is zelfs een Rijksmonument, dus sowieso een keer een bezoekje waard. Hier vind je onder andere een militair ereveld, ingewijd op 30 mei 1940. Hier liggen 115 Nederlandse militairen begraven. In vak D op de begraafplaats worden 52 mensen uit het verzet herdacht. Ook is er een massagraf voor slachtoffers van de bombardementen van 1940 en 1943, liggen er Engelse piloten en zijn er militairen uit andere landen begraven. Opdat wij nooit vergeten.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Rotterdam en blijf op de hoogte van alles over en rondom Rotterdam.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
Topper